insolwencja malzenstwa

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Mam pytanie.W ub roku latem,syn poszedl do Szuldnerberatera w spr insolwencji.Pan ten oczywiscie rozmawial ze synem i ustalono ze najlepiej bedzie dla nich,jesli i on ( syn) i jego zona wejda w insolwencje ( ale kazde z osobna).Oczywiscie przyszlo co do uiszczenia oplaty u Schuldnerberatera po 700 euro od syna i 700 euro od synowej.Maja coreczke 5-cio letnia.Maja klopoty finansowe i dlatego najlepszym wyjsciem dla ich sytuacji jest prywatna insolwencja.Dotad syna zarobki " na reke "wynosily okolo 1400 euro na m-c ,a jego zony 850 euro " na reke".Od miesiaca synowa jest na Arbeitslozie.Syn od jutra zaczyna nowa prace i byc moze bedziemiec zarobek w granicach 1800 euro na reke. Skoro kazde z nich jest na "osobnej" insolwencji,jak bedzie ona wygladac dla kazdego z nich? Wiem ze kazde z nich bedzie miec w insolwencji przydzielonego Rechtsanwalta,do ktorego bedzie musial co m-c wysylac Kopie swojego zarobku.Ale interesuje nas,PO ILE beda miec potracane pieniedzy z wyplat? Kazde z nich?Jesli sa osobno ,to uwazam ze syn nie musi informowac swojego Rechtsanwalta o zarobkach zony ,a zona nie musi o zarobkach mezainformowac swojego Rechtsanwalta,bo w takim wypadku insolwencja sciagalaby z nich pieniadze podwojnie -jak rozumiem.Jak to sie przedstawia w wypadku malzenstwa? Ktos umialby mi to przyblizyc jasniej ? Dziekuje.

Widze ze dalam temat bardzo trudny .......

Mialam kolezanke w pracy, która zaczela wlasnie pracowac po splajtowaniu firmy, która prowadzila z mezem. Mieli prywatna insolwencje, jako malzenstwo. Dokladnych splacanych sum oczywiscie nie wiem, takie rzeczy nie pyta sie, to bardzo prywatne. Z tego, co opowiadala, splacali tyle, ile bylo mozliwe z ich wyplat, czyli, im wiecej zarabiali, tym wiecej splacali, i praktycznie zostawalo im tyle, aby starczylo na godne zycie. Dwoje dzieci i ich wydatki byly uwzglednione. Po 7 latach ukazala sie notatka w gazecie lokalnej, ze postepowanie przeciwko malzenstu zostalo zamkniete i sa "czysci".
W sumie, to jest niezle, jesli ktos znajdzie sie w takiej sytuacji, bo kolezanka i jej maz mieli dlug prawie pólmilionowy, jak cwierkaly ptaszki, a splacili jedynie kilkadziesiat tysiecy, i sa carta blanca.

Dziekuje.Ale czy mieli te insolwencje "razem" jako malzenstwo czy kazdy z odobna ? Jak to rozumiec ,ze zostawalo im na " godne zycie "?

Razem, mieli wspólnotę majątkową.
Godne życie, 20 lat temu, Hartz4 jeszcze nie istniał, znaczyło to, że jeść mogli dobrze i zdrowo, nie musieli tez ubierać się w lumpeksach, ale na urlopy nie starczało. Jak to dzisiaj wygląda, nie wiem.

Skoro maja adwokata, to czemu sie go nie zapytali dokladnie, jak to bedzie. To jest skomplikowana sprawa, ja nie jestem od tego specjalista. Ale generalnie kwota wolna od zajecia do w przypadku jednej osoby 1.133,80 euro, do 3 tysiecy iles tam, za kazde 10 euro zarobkow wiecej trzeba przynajmniej polowe oddawac na splate dlugow.
Poniewaz oni maja dziecko, ta kwota 1.133,80 wolna od sciagania dlugow moze sie troche podwyzszyc, prawdopodobnie bedzie jednak tak, ze zona ma w ogole na niskie zarobki na sciaganie dlugow z jej pensji, wiec kwote wolna od komornika przyslugujaca na dziecko bedzie "zawarta" w jej pensji, czyli ona nie bedzie splacac nic, a maz bedzie splacac od kwoty przekraczajacej 1.133,80 euro wg specjalnej tabeli.

Dziekuje Pogodniak. A masz gdzies te Tabele ? Wiec po co ten Schuldnerberater robi im z osobna te insolwencje ? - by od kazdego z nich sciagnac po 700 euro? To jakie Schtojergrupe bylyby dla nich najkorzystniejsze ? Czy to znaczy ze jak syn zarobilby na reke 2200 euro ,to by zabierali jemu 1067 euro ?!

Ja przypuszczam, ze chodzi o to, zeby zona nie musiala placic nic "na swoja insolwencje", bo ma za niskie zarobki, a maz placil tylko od swoich zarobkow, wtedy do "kupy zusammen" bedzie to prawdopodobnie dla nich korzystniejsze.
Taka tabele znajdziesz np. tutaj
https://www.p-konto-info.de/pfaendungstabelle.html
Z tego co rozumiem, on zaplaci od pensji 1.800 ok. 366 euro za dlugi, zona nie zaplaci nic, wiec razem beda mieli ponad 2.200 euro na 3 osoby do dyspozycji, a to akurat nie jest malo.
Ale nie jestem specem od wyliczania takich rzeczy

Hej Pogodniak,-przepraszam ze jeszcze cie o cos zapytam : jakie sztojerklase bylyby dla nich w tej sytuacji najkorzystniejsze ?

Powrót