Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
crain38, jesteś zadowolony z tego, że w zupełnie nieznanym serwisie zapłaciłeś około 1000,00zł za wpis, podczas gdy w serwisach będących w czołówce wyszukiwarek zapłaciłbyć od 9,00 zł do kilkuset zł albo 0,00 zł za wpis podstawowy. Gratuluję!

Na jakiej podstawie twierdzisz, że regulamin iindex jest zgodny z prawem, a wszystkim mającym wątpliwości grożą poważne konsekwencje - jesteś ekspertem w tej dziedzinie, a może prawnikiem? Jeśli tak, to jeszcze raz gratuluję wyboru serwisu do umieszczenia płatnego wpisu swojej działaności gospodarczej i zadowolenia z tego faktu.:tuptup:

Tak powinien zgodnie z ustawą wyglądać pierwszy e-mail wysłany do potencjalnego klienta

Szanowni Państwo,

W związku z wymogami Ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną ( Dz.U. Nr 144 z 9 września 2002r., poz. 1204), chciałbym uzyskać Pana/Pani zgodę

Jeśli wyraża Pan/Pani zgodę na przesłanie informacji o.............., proszę o e-mail zwrotny bądź numer telefonu kontaktowego. Przekonacie się Państwo jak szybko, sprawnie i korzystnie można dopełnić wszystkich formalności.

*w przypadku nie wyrażenia zgody prosimy o e-mail z informacją o zaprzestaniu korespondencji z naszej strony.

Z użytkownikiem Crain38 proponuję niepolemizować, gdyż to nie ma sensu. Prawdopodobnie jest związany z IIP, więc obiektywizmu nie należy się spodziewać.

W Urzędzie Skarbowym we Wrocławiu (Stare Miasto) IIP faktycznie nie jest zarejestrowana jako VATowiec. Może być jednak opcja taka, że posiadają kilka adresów działalności i wówczas mogą być zgłoszeni np. w Jeleniej Górze. Dzwoniłem i tam, jednak padł im system i póki co nie było możliwości dowiedzieć się czegoś więcej. Spróbuję trochę później.

Jak można się domyślić też jestem jedną z ofiar, z tym że w przeciwieństwie do większości przesłane im było od nas potwierdzenie prezentacji. W prawdzie nie było podstęplowane a podpis maźnięty w Paintcie, ale jednak. Intuicja chyba próbowała się przebić odnośnie tej firmy, gdyż w potwierdzeniu na wszelki wypadek zmieniona została treść wstępu na:

"potwierdzenie standardowej (bezpłatnej) prezentacji w katalogu "interactive index polska" (...)"

Nie wiem jednak czy to coś zmienia i czy może być uznane jako ewentualny plus na moją stronę, gdyby sprawa miała się skończyć w sądzie.

Jedno jest pewne, w kupie siła, więc najlepiej działać skoordynowanie. Szkoda tylko, że na forum prawniczym tak mało prawników, którzy mogliby fachowo coś doradzić.

Ciekawostka !!!!!!
Pani undro już wypisała się z NK, może i tak szybko zniknie IIT jak konto na NK, ale co chapnie kasy z tych zadowolonych to będzie jej. Ha,ha,ha i taka piękna prezentacja. Przepraszam to dla odstresowania :D

Witam wszystkich naciągniętych
Jestem nowy z dzisiaj otrzymaną FV na oczywiście 976,00 zł za "prezentację".
Tak samo jak większość z Was w grudniu dałem się złapać na "darmowy wpis".
Z jednego mogę się cieszyć ,że nie potwierdzałem tego faxem a tym bardziej jakimkolwiek podpisem. Na samym końcu aktualizacji z tego co pamiętam było 2 potwierdzenie zgłoszenia czego nie zrobiłem tylko wysłalem maila z pytaniem czy na pewno jest to darmowe ponieważ nie doczytałem tego w regulaminie. Oczywiście odpowiedzi nie było ale jest faktura VAT.
Na fakturze jest niepełna nazwa firmy- czy to może pomóc?
A dla informacji wszystkich wysyłam fakturę zwrotnie z tymi informacjami które mogą pomóc ( brak zgłoszenia VAT itd).
Jeżeli ktoś może zna coś nowego w tej sprawie to bardzo proszę o informacje na forum.

Dodzwoniłem się do skarbówki w Jeleniej Górze i tam też IIP nie są zarejestrowani. jeśli więc okazałoby się, że nie są VATowcami, to faktury zostały wystawione bezprawnie i nawet nie mielibyśmy prawa ich zaksięgowania, co ani myślę robić.

Anmir napisał:
"potwierdzenie standardowej (bezpłatnej) prezentacji w katalogu "interactive index polska" (...)"

Nie wiem jednak czy to coś zmienia i czy może być uznane jako ewentualny plus na moją stronę, gdyby sprawa miała się skończyć w sądzie.

Jedno jest pewne, w kupie siła, więc najlepiej działać skoordynowanie. Szkoda tylko, że na forum prawniczym tak mało prawników, którzy mogliby fachowo coś doradzić.
Prawników jest dużo ale temat za długi i nikomu się nie chce przez niego brnąć. To co napisałeś to plus nie tylko dla Ciebie bo nie zgodziłeś się na żadne opłaty (i jest to w tym wypadku jasne) ale W JAKIMŚ STOPNIU i dla innych - będą mogli próbować powołać się, że nie tylko u nich informacje od IIP wywołały błędne przekonanie o "bezpłatności" (czy to w ramach 286 kk czy też w razie uchylenia się od skutków prawnych złożonego oświadczenia woli - 88 i 84kc - jako błąd wywołany przez IIP chociaż bez ich winy [bo najłatwiej]).
Po za tym jeśli ktoś próbowałby składać jakieś doniesienia pomocne może okazać się to: "(...)przepis art. 286 § 1 kk nie wymaga ustalenia podejmowania przez sprawcę szczególnych, spektakularnych czynności. Wystarczające jest bowiem ustalenie jakiegokolwiek działania, które może spowodować błędne wyobrażenie o rzeczywistości u osoby rozporządzającej mieniem." (Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 26 czerwca 2003 r. V KK 324/2002, Lexpolonica 366709)

Proponuje się tak nie martwić :)

Ostatnia edycja:
czy ktoś z Was wie jak zakończyła się sprawa z pobieraczek.pl ??
Bo to jest dosyć podobny przypadek

Otrzymałam informację z UKS Wrocław (telefoniczną), że przekazują sprawę do UKS Jelenia Góra aby dokonała kontroli- w związku ze złożonym moim pismem o sprawdzenie wiarygodności firmy; odpowiedź przyjdzie pocztą o treści mniej więcej takiej, że nie będę informowana o wynikach przeprowadzonego dochodzenia, gdyż nie jestem stroną. Niemniej wszczęto postępowanie sprawdzające.
Otrzymałam też informację, że mogę się powołać na bazę GUS, w której NIP tej firmy nie występuje i odesłać ją.

w sumie, w 5str. odpowiedzi do Firmy, zamieściłam oświadczenie odnośnie uchylenia się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu i dostałam 3 maile zwrotne - oczywiście zawierające groźby i naszpikowane paragrafami.. Nieodniesienie się przez Nadawcę do mojego oświadczenia, mówi jedno - mają gotową odpowiedź dla wszystkich oszukanych. Przestaję się już tym przejmować. Naciągnie tych, którzy się dają, a później zwinie manatki i założy nową działalność, pod inną firmą. Żeby dziś zarejestrować sp. z o.o. wystarczy "wnieść do niej" laptopa i drukarkę. Pani Marta Undro ma na koncie już - co najmniej - jedną taką firmę.

Rozmawiałem z Panią z UKS we Wrocławiu i poinformowała mnie że GUS nie musi mieć NIP który może podać na prośbę, więc raczej bym tego nie umieszczał.

Pasqud napisał:
No za to akurat pani Undro jak najbardziej może wystąpić przeciwko panu. Pomówienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego ale na wniosek pokrzywdzonego prokuratura/policja będzie musiała ustalić kto zamieścił ten wpis.

nie może wystąpić przeciwko mnie, bo ... nie ja tego wpisu dokonałem !!
ja tylko go odnalazłem ... i podałem jako ciekawostkę :)

Osobiście mam wątpliwości co do tego, czy dobrym pomysłem jest uchylanie się od oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu. Bo właśnie o tej wadzie jest mowa.
Na czym bowiem miałby polegać ten błąd. Na tym że nie zapoznali się Państwoz regulaminem, z cennikiem? Że na pierwszy rzut oka widać że ktoś się pomylił: np wystawił samochód na allegro za 1 zł wtedy faktycznie może się uchylić od błędu.

Próbować można ale trzeba zdawac sobie sprawę z tego, że takie oświadczenie jednocześnie potwierdzi że to właśnie Państwo(a nie nieżyczliwa sąsiadka) wypełnili formularze. Poprawia to niebywale sytuację procesową tej firmy ponieważ nie będzie musiała już udowadniać że umowa została zawarta a to na Państwubędzie spoczywał ciężar wykazania istnienia tego błędu.

To oczywiście tylko moja opinia.

nie wiem czy zwróciliście w ogóle uwagę na jeden mały szczególik na tym portalu. Jak się już zalogujecie ... to nie sposób jest się z tego wylogować (nie ma ikonki 'wyloguj')

Pasqud, Twoja opinia jest dobra, z resztą sam o tym wiesz :)
Wszystko jednak zależy od tego kto jakie kroki już podejmował.

Słusznie. Jedna uwaga. Moja powyższa wypowiedź skierowana jest do osób które niczego "nie pieczętowały i nie wysyłały" a jedynie wirtualnie zaakceprowały regulamin.
W innym wypadku oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu jest godne rozważenia.

Po dzisiejszej rozmowie Z Izbą Skarbową jak i US w szczegulności US jest zainterseowany kopią tej faktury bo w dalszym ciągu jestem na stałych łaczach z panią która rozlicza VAT z tą firmą. IIT jest frmą która nie ma podstaw do naliczania VAT-u i tego się trzymam ze dokument w postaci FV, czyli dokument zakupu jest niezgodny z prawem skarbowym.
Wiele jest drobnych niedociągnięć na które Pani U nie zwróciła uwagi i na tym pożna się opierać. Ja jestem dobrej muśli. Pani z Izby Skarbowej też powiedzała że weźmie sobie IIT na tapetkę i będzie śledziła rozwój wypadków, a lubią takie sytuacje. W US też się dowiedziałem że sporo dziś było telefonów z zapytaniem co do tej firmy tak więc kto pyta nie błądzi. Kochani nie bać dzwonić i pytać a odpowiednie urzędy zajmą się tym zagadnieniem. Powodzenia :-D

Witam :confused:
Dostałem dzisiaj fakturę za usługę której nie zamawiałem. Dołączam do grupy nabitych w butelkę. Jestem zainteresowany pozwem zbiorowym przeciwko firmie której nazwę wszyscy znają lub podjęciem ewentualnych innych działań zmierzających do uniknięcia konsekwencji zastosowanego wobec nas oszustwa. Zakładam w tym momencie że najlogiczniej jest wystosować zgłoszenie o możliwości popełnienia przestępstwa przez iip, nie płacić, czekać na sądowy pozew od iip za brak płatności i wtedy się bronić. Jeśli ktoś zna bardziej skuteczne, sprawdzone drogi postępowania chętnie skorzystam z pomocy.
Mimo wszystko jestem optymistą i wierzę że damy radę a oszuści poniosą odpowiednie konsekwencje albo sam założę podobną działalność i tak uzyskam środki na opłacenie faktury, prawnika i koszty postępowania sądowego ;)
Pozdrawiam. Trzymajcie się k..... nikt nie ruszy :mad:

Powrót