Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Śledzę dyskusję i obgryzam paznokcie z nerw, Pasqud - czy wiesz czy kliknięcie w tę nieszczęsną akceptację regulaminu na pewno można zignorować, tzn. czy w świetle prawa nie stanowi to zawarcia umowy? Czy można znaleźć jakieś podstawy do uznania, że umowa (jeśli w ogóle ten regulamin traktować jako umowę) została zawarta w sposób nieważny lub w złej wierze (nie wiem czy to właściwe sformułowanie, ale chyba wiadomo o co mi chodzi)? Bo jakoś obawiam się wysyłania wypowiedzenia - dla mnie oznaczałoby to, że uznałam umowę za zawartą, skoro chce ją wypowiedzieć.

ale numer... sprawdzam- wszyscy znajomi prowadzący działalność gospodarczą (wolny zawód) są wpisani do bazy iindex - muszę ich ostrzec!!!

forrest.gump napisał:
Śledzę dyskusję i obgryzam paznokcie z nerw, Pasqud - czy wiesz czy kliknięcie w tę nieszczęsną akceptację regulaminu na pewno można zignorować, tzn. czy w świetle prawa nie stanowi to zawarcia umowy? Czy można znaleźć jakieś podstawy do uznania, że umowa (jeśli w ogóle ten regulamin traktować jako umowę) została zawarta w sposób nieważny lub w złej wierze (nie wiem czy to właściwe sformułowanie, ale chyba wiadomo o co mi chodzi)? Bo jakoś obawiam się wysyłania wypowiedzenia - dla mnie oznaczałoby to, że uznałam umowę za zawartą, skoro chce ją wypowiedzieć.

A czy ja pisałem gdzieś o wypowiadaniu umowy? Przedstawiałem tylko że sytuacja procesowa tej spółki będzie niedopozazdroszczenia jeżeli odeśle pan taką fakturę z pismem w którym zaprzeczy pan w ogóle zawieraniu jakiejkolwiek umowy bo wtedy w przypadku sprawy sądowej udowodnienie że to właśnie z panem została ta umowa przez internet zawarta jest prawie niemożliwe.

imikita napisał:
tym bardziej że napisałem firma jeszcze nie zgłosiła NIP-u 1 do właściwego US i nie ma prawa naliczać podatku VAT tym bardzej FV tylko rachunek.Więc najprostrzą sprawą jest odesłanie z takim uzasadnieniem. A czy mamy na to jakiś dokument na piśmie?
Ja jutro jadę do UKS- do Pana, który udzielił mi informacji o tym, że nie mają w bazie takiego Nipu- żeby dał mi to na piśmie (obiecał wysłać maila, ale ja już nie wierzę w pocztę elektroniczną) co na papierze z pieczątką to ma jakąś moc prawną.

Mam prośbę do Ciebie jak będziesz miał taki papier potwierdzony przez UKS to proszę o skan jeżeli można. :evil:

Witam,

poprę Pasqud-a, moim zdaniem to też najrozsądniejsze wyjście w tym momencie. Sam znam taki podobny przypadek podesłanej faktury za coś tam - została odesłana jak radzi Pasqud. A, z tą, różnicą, że listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i bez żadnego pisma - ale to szczegóły. I, jak to się mówi, było po sprawie.

Warto jednak ZACHOWAĆ SPOKÓJ, i jeszcze raz na SPOKOJNIE, najlepiej z kimś obcym, przeanalizować regulamin tych usług oraz swoje postępowanie - czy przypadkiem ktoś faktycznie nie zawarł jednak tej umowy. A jeśli nie zawarł - to tym bardziej powinien zachować SPOKÓJ...

Pasqud, dziękuję za odpowiedź. Można mieć nadzieję, że w procesy to oni sami nie będą się pakować, ale niepokoi mnie jakie ruchy mogą wykonać po odesłaniu faktury - po prostu zastanawiam się czy nie będę potem płakać, że już lepiej było odżałować te 9 stów 'podatku za głupotę' niż pakować się w jeszcze większe kłopoty (o windykatorach i komornikach tylko póki co słyszałam lub czytałam ;) tylko z drugiej strony wkurza sama myśl o płaceniu oszustom za święty spokój ...

Chris - tu jest właśnie pies pogrzebany - wg regulaminu jego akceptacja w połączeniu z modyfikacją danych oznacza zawarcie umowy

Zróbcie tak jak radzi Pasqud... najprostsze rozwiązanie i czas pokaże co dalej. Sytuacja podobna do przedawnionego długu. Jeśli poprosisz o raty uznasz roszczenie. Jeśli napiszesz, że poza tym iż przedawnione to uważasz, że wszystko spłaciłeś i jesteś tego 100% pewien a czas minął na przetrzymywanie kwitów to sprawa zgodnie z prawem dziwnie wygasa. Mam rację Pasqud?

imikita napisał:
ale numer... sprawdzam- wszyscy znajomi prowadzący działalność gospodarczą (wolny zawód) są wpisani do bazy iindex - muszę ich ostrzec!!!

I coraz więcej pojawia się uzupełnionych profili, ta sprawa może się niedługo zrobić naprawdę głośna, myślę że dobrze było by pomóc w nagłośnieniu jej, można się zwrócić np. do programu UWAGA w TVN:
Uwaga! TVN - Kontakt
Im więcej osób wyśle maila tym większa szansa że zajmą się tym tematem.

Tak sobie siedziałem i czytałem te komentarze i tu i na wykopie. Oj ludzie chyba znaczna częśc nawet nieswiadomie zrobila sobie ogrooomne kuku spełniajac przesłanki przestępstwa opisanego przez art. 191 par. 2 kodeksu karnego. Niewatpliwie osoby, które zgłoszą się do Uwaga - a tym bardziej w nim wystapią - tym bardziej zrobią sobie kuku.

Pamiętam cżlowieka , ktory kiedys wykupił wakacje w jednym biurze podróży. Nakręcil film o niekoniecznie najlepszym stanie hotelu w ktorym wyladowal i przesłal go do Uwaga. Po ok. roku od tego momentu zapłacił zasądzone 60 tyś zł temu biuru.

Ciekawe co robią teraz ludzie z iip .. może oni tez przygotowuja zawiadomienia do prokuratury oraz pozwy cywilne przeciw ludziom, ktorzy sobie pofolgowali za bardzo ?

DominikZL napisał:
I coraz więcej pojawia się uzupełnionych profili, ta sprawa może się niedługo zrobić naprawdę głośna, myślę że dobrze było by pomóc w nagłośnieniu jej, można się zwrócić np. do programu UWAGA w TVN:
Uwaga! TVN - Kontakt
Im więcej osób wyśle maila tym większa szansa że zajmą się tym tematem.

Myślę , że to bardzo dobry sposób na nagłośnienie ...
Przecież media, to czwarta władza !!
Wystarczy napisać do redakcji kilkunastu ogólnopolskich gazet i lokalnych dolnośląskich
- w kilku słowach opisać problem ...
- podać link:Forum Prawne - bezpłatne porady prawne - prawo, pomoc prawna, forum prawnicze (dla zorientowania się w sprawie)
i być może jakiś redaktor podchwyci temat ...

ja od jutra zaczynam akcję reklamową dla firmy Interactive (zupełnie za darmo) ... :)

krokodylek napisał:
Tak sobie siedziałem i czytałem te komentarze i tu i na wykopie. Oj ludzie chyba znaczna częśc nawet nieswiadomie zrobila sobie ogrooomne kuku spełniajac przesłanki przestępstwa opisanego przez art. 191 par. 2 kodeksu karnego. Niewatpliwie osoby, które zgłoszą się do Uwaga - a tym bardziej w nim wystapią - tym bardziej zrobią sobie kuku.

Pamiętam cżlowieka , ktory kiedys wykupił wakacje w jednym biurze podróży. Nakręcil film o niekoniecznie najlepszym stanie hotelu w ktorym wyladowal i przesłal go do Uwaga. Po ok. roku od tego momentu zapłacił zasądzone 60 tyś zł temu biuru.

Ciekawe co robią teraz ludzie z iip .. może oni tez przygotowuja zawiadomienia do prokuratury oraz pozwy cywilne przeciw ludziom, ktorzy sobie pofolgowali za bardzo ?

Oj chyba krokodylek i jego/jej koledzy z IIP wystraszyli się tego pomysłu z TVN-em ;) nie wiedziałem że występowanie w tv jest groźbą bezprawną, bo przemocą to już na pewno nie

krokodylek: Na ich miejscu wziąłbym nogi za pas, możesz dołączyć.

DominikZL napisał:
Oj chyba krokodylek i jego/jej koledzy z IIP wystraszyli się tego pomysłu z TVN-em ;) nie wiedziałem że występowanie w tv jest groźbą bezprawną, bo przemocą to już na pewno nie

No cóż ... świat zza krat - nie wygląda zbyt różowo :)
a miało być tak pięknie - konto z 6 a może nawet 7 zerami ;)

krokodylek napisał:

Krokodylku! Twoja aktywność na forum bardziej wyczerpuje znamiona art 191 k.k. niż innych użytkowników. Grozisz, straszysz, ostrzegasz....skąd my to znamy?
PS. O jakich ludziach z iip mówisz [?], może o tych co na Placu Solnym pracują?

krokodylek napisał:
Przećwiczyłem troszkę zarówno serwis jak i jego regulamin i w mojej opinii, macie nieciekawie:

wainfobroker - widzisz, napisali tobie, ze czytaja uwaznie to co pisze sie do nich - i ty pokazaleś nam tu , że faktycznie to raczej ty nie do konca kumasz o czym piszesz . zacytowałeś fragment ich maila "Oczywiście ma Pan/Pani pełne prawo złożyć zawiadomienie do Prokuratury czy też na Policję, jednak mamy nadzieję, że jest Pan/Pani świadomy/świadoma odpowiedzialności za takie zgłoszenie zgodnie z Art. 234. oraz Art. 238. Kodeksu Karnego. Ścigania z tych artykułów my będziemy niewatpliwie w takim wypadku wymagać od Prokuratury oraz Policji." Przecież nie napisali sobie tego ot tak. Pewnie im napisałeś, że chcesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do prokuratury - wiec Ci napisali - zreszta zgodnie z tym co sam napisałem powyżej - ze to raczej ty w takim wypadku mozesz też oberwać - oni użyli art 234 - może i słusznie - człowiek sie całe zycie uczy :) W sumie mozna by tu uzyc całego zakresu Art 233-238 KK.

pozdrawiam wszystkich

Ja nie pisałem do IIT na temat doniesienia do prokuratury, to tylko cytat odpowiedzi jednego z "forumowiczów" na jednym z wielu forów na których ostatnio pojawiły się wypowiedzi na temat ITT.
Ja osobiście nie rejestrowałem firmy w katalogu ITT a wręcz odwrotnie żądałem usunięcia danych mojej firmy po zapoznaniu się z treścią regulaminu.
Dane usunięto o czym poinformowano mnie pocztą elektroniczną.
Ciekawostką jest, że po potwierdzeniu usunięcia danych ponownie otrzymałem korespondencję z IIT o treści nam już znanej, która tym razem była już niezamówioną korespondencją SPAMEM wysłanym po żądaniu i potwierdzeniu usunięcia danych. Jak już to nie ja cokolwiek zawiniłem tylko ITT za co uzyskałem "Dziekujemy za informację i przepraszamy.".

Tak na marginesie można złożyć zawiadomienie o podejrzenie popełnienia przestępstwa, a to nie to samo co zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Zawsze w takich sytuacjach dziwnym trafem znajdzie się zawsze orędownik, obrońca, który stara się uzmysłowić innym że źle czynią i powinni mieć się na baczności. Jeszcze kilka postów i jasnym będzie kto to.

Ostatnia edycja:
Krokodylek wiesz co na "twój" temar się myśli to miej trochę wstydu i nie odpisuj na posty.I jeszcze raz do "twojej" wiadomości podmiot gospodarczy który nie zgłosi PIT-1 nie ma prawa naliczać podatku VAT. Sam osobiście rozmawiałem z osobą w strosownym US ktora wyraźnie to powiedziała i tu jest bezzasadne wystawienie FV, a tym gorzej dla firmy która może i zapłaci, ale wprowadza fałszywe i nie zgodne z prawem dokumenty zakupu. KPW

witam,
czytam , te wasze komentarze i żal mi Was. Jestem klientem tej firmy zaplacilem za prezentacje i jestem zadowolony. Po co zazdroscici komus swietnego pomyslu i tak mu szargac dobre imie. Wielu moich znajomych tez juz wplacicila i jest zadowolona z uslugi. Jest wiele takich firm na calym swiecie i tam placi sie po 1000 EUR. Polak zawsze musi sie awanturowac . Pomyslcie tylko konsekwencjach jakie Was czekaja.

Po bardzo dokładnym przeczytaniu regulaminu mogę spokojnie stwierdzić, że w dużej mierze jest to masło maślane. Niestety. Jak już pisałam wcześniej, dla zmącenia, wielokrotnie powtarzane są te same informacje - na zasadzie kopiuj wklej.
Ponadto w niektórych miejscach niestety zaprzeczają sami sobie - ze sformułowaniem zdań przy użyciu poprawnej polszczyzny chyba mają problem. Nie będę mówiła no forum o co chodzi, bo jeszcze zaraz to zmienią, przecież mają prawo do JEDNOSTRONNEJ zmiany regulaminu w dowolnym momencie.
Z tego co mi wiadomo, to by zawrzeć umowę w formie elektronicznej konieczny jest podpis elektroniczny - ale nie jestem tego pewna. Ktoś wie? Inna sprawa, to nie wiadomo czy aby wszystko w tym regulaminie jest zgodne z obowiązującym prawem, bo jeżeli nie, to na pewno nie ma się czym przejmować.
Ale co dalej robić?
Do mnie faktura jeszcze nie przyszła - nawet nie wiem czy ją wyślą na poprawny adres, czy właśnie na ten błędny. A jak jej nie dostanę? W każdym razie póki co czekam co się wydarzy.

I tez jestem ciekawa co powie ten pan z UKS.

Powrót