Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mamon napisał:
bajki opowiadacie.
firma działa niezbyt fair ale zgodnie z prawem
trzeba czytać to co się akceptuje!!

Kolego !!!! co to znaczy niezbyt fair ale zgodnie z prawem jedno wyklucza drugie , jak się Ciebie nie tyczy to bądź uprzejmy i nie wprowadzaj zamieszania. Kurna znajdzie się taki (może i pracuje dla nich) zarejestruje się i wprowadza zament jednym postem.Mamon jak dostałeś fakturę to zapłać a nie udzielasz się bez sensu na forum.

Wystarczy zlozyc zawiadomienie o popelnieniu przestwpstwa wyludzenia pieniedzy i nie trzeba sie powolywac na zaden artykul. Im wiecej bedzie osob przy skladaniu zawiadomienia tym szybciej bedzie ono rozpatrzone

"Co do prawdziwosci informacji - czy założyłeś u nich tą prezentację czy nie ?

Jesli założyłeś, to zobowiazanie jest jaknajbardziej prawdziwe i cytowany przez ciebie przepis o grzywnie nie moze zostac zastoswany. Jesli nie ty to zrobiles to pewnie ktos to zrobil i moze ustal z nimi kto to zrobil . Osobiscie watpie zeby oni robili taką podpuche ze losowo sobie wybieraja firmy i udają ze ktos założył tą prezentacje i rozsyłaja im faktury bo nie wyglądają na głupich."

Witam.
Spieszę wszystkich uspokoić, że we Wrocławiu na Placu Solnym pod nr 14 ani podobnym Interactive Index Polska NIE ISTNIEJE i nikt o niej nie słyszał. Pod nr 14 i 14a znajdują się biura poselskie, szkoła języka niemieckiego, biuro architektoniczne, itp, obok same banki [obeszłem z zaprzyjaźnioną dziennikarką jednej z gazet wrocławskich wymienione biura i cały Palc Solny]. Potwierdza to przypuszczenia, że "firma" jest wirtualna, a nie można założyć prezentacji w wirtualnej firmie, ani świadomie, ani nieświadomie, zobowiązanie żadne nie istnieje, chyba, że obowiązek zawiadomienia organów ścigania o oszustwie , próbie wyłudzenia pieniędzy od wielu osób, zastraszanie. Im szybciej ktoś zaniesie na policję "fakturę", tym większa mozliwość przyłapania oszustów, chociażby poprzez konto.
Krokodylku- osobiście jestem pewien, że: oni robili taką podpuchę, losowo wybierali firmy, udawali, że ktoś założył prezentację i rozsyłali faktury.
Ciekawe, czy ktoś opłacił taką wirtualną "fakturę"? Wydaje mi się, że po nr NIP też "firma" nie została odnaleziona. Na pewno odnajdzie ją policja.
pozdrawiam
Wysłałem do nich maila - O reakcji, może już nie "działają".

tez dostałem fvat i co robić prosze o pomoc Grześ prosze o kontakt moze coś razem zdziałamy

Ostatnia edycja:
Witam całe forum, to mój pierwszy list.

Chciałbym przytoczyć ciekawy artykuł z ustawy o podatku od towarów i usług. Mianowicie art. 108, ust. 1, który brzmi:

W przypadku gdy osoba prawna, jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej lub osoba fizyczna wystawi fakturę, w której wykaże kwotę podatku, jest obowiązana do jego zapłaty.

Proponuję więc, wysyłać kopie faktur do Urzędu Kontroli Skarbowej we Wrocławiu
ul. Stacyjna 10
53-613 Wrocław

wraz z prośbą o wszczęcie postępowania sprawdzającego, czy dana faktura została prawidłowo zaksięgowana i czy został od niej odprowadzony podatek VAT, gdyż zachodzi podejrzenie, że obowiązek ten nie został spełniony - i tu można opisać cały proceder.

Proponuje, aby wszyscy pokrzywdzeni napisali pisma do Urzedu Kontroli Skarbowej we Wroclawiu, ze otrzymali fikcyjne faktury i opisali to oszustwo

Spopkojnie, takie zapytanie można dopiero wysłać po 20 luty to jest czas kiedy podmioty rozliczają poprzedni miesiąc

Na razie mozna wyslac zawiadomienie o fikcyjnych fakturach. Dostalem dwie faktury z ktorych kazda ma inna nazwe mojej firmy (wystawione z bledami). Nie wyrazilem zgody na wystawienie faktur na moja firme stad zawiadomie Urzad o zbadanie firmy. Im wiecej ludzi to zrobi tym lepiej

@babciadrybabcia, to prawda że z faktur styczniowych przedsiębiorca rozlicza się do 25 lutego, ale to nie zwalnia go z obowiązku prowadzenia bieżącej dokumentacji księgowej. Poza tym zanim UKS podejmie działania to pewnie będzie już luty.

Podsyłam jeszcze kilka fragmentów z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną:

Art. 10.
1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.
2.Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.
3.Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust. 3 pkt 1.

Art. 24.
1.Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
2.Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 25. Orzekanie w sprawach o czyny określone w art. 23 i 24 następuje w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Jeśli zatem, ktoś otrzymał listy elektroniczne z ofertą uzupełnienia danych a nie wyraził uprzednio zgody na otrzymywanie takich informacji handlowych, to wyczerpuje to znamiona powyższego przepisu i należy z tym iść na policję i złożyć wniosek o ściganie.

Witam. Też dzisiaj dostałem fakturkę przyniesioną przez kuriera InPostu. Mam pytanie do Was. Na fakturze są dane mojej firmy, ale adres jest biura a nie siedziby firmy (jak powinno być wystawione). Nie wiem czy taka faktura może być w jakiś sposób wiążąca. Co myślicie o tym.

Pani prezes Marta Undro nie wiedzieć czemu ukryła nagle komentarze do swojego profilu na nk

... no to może dopisać mu parę ciekawych wpisów odnośnie praktyk córeczki

A może zainteresować się Panią Undro bo z tego co widać jest (jeżeli to jest Ona) prezesem fundacji "serca dla serc" i tam pokierować zapytania o prawdziwość firmy.

Ja bym przeszedł się jeszcze raz pod ten adres na Placu Solnym i porozmawiał z administratorem budynku. Ktoś poprzednio pisał, że tam nikt o takiej firmie nie słyszał. Może i faktycznie nie mają tam biura, ale może mają jakąś umowę spisaną i może jakoś tak uda nam się ich namierzyć.

Zgłasza się kolejna ofiara ... już po skuszeniu przez 'darmowy wpis' w katalogu, a jeszcze przed otrzymaniem faktury. Niestety dopiero dzisiaj odkryłam finezję tej firmy - zaniepokoił mnie wrocławski adres i niewrocławski nr faksu - sprawdziłam, zamarłam, nic nie wysłałam, ale z tego, co czytam i tak nie ma to znaczenia, bo formularzem zdążyłam się 'pobawić'. Jak pewnie każdy z grupy wpuszczonych w maliny wolałabym uniknąć zaistnienia w rejestrze dłużników - czy ktoś zignorował fakturę i faktycznie firma realizuje swoje pogróżki?

babciadrybcia napisał:
A może zainteresować się Panią Undro bo z tego co widać jest (jeżeli to jest Ona) prezesem fundacji "serca dla serc" i tam pokierować zapytania o prawdziwość firmy.

Jak wytropiłem Fundacja Serca dla serc chyba jeszcze nie istnieje domena jest zarejestrowana na serwerze nazwa.pl i podejrzewam ze to są szykowane następne grunty na jakiś kant, jest tylko stowarzyszenie dar serca dla serc z Krakowa.Zapowiada sie niezła afera wysyłamy kopie FV do UKS i zobaczymy co dalej 8-)

zanim UKS się tym zajmie to jeszcze trochę minie. Za świeża sprawa. Z tego co się zorientowałem to Oni faktury zaczęli dopiero w tym roku wystawiać. A propos... kiedy robiliście aktualizację danych na ich stronie?

von_ski1 napisał:
zanim UKS się tym zajmie to jeszcze trochę minie. Za świeża sprawa. Z tego co się zorientowałem to Oni faktury zaczęli dopiero w tym roku wystawiać. A propos... kiedy robiliście aktualizację danych na ich stronie?

To był napewno grudzień w moim przypadku

Weszłam na ich stronę w weekend - a dzisiaj odkryłam ostrzeżenia w sieci. Uspokoiło mnie znalezienie danych firmy w sieci, więc kliknęłam na tę stronę, a czujność uśpiła obecność w katalogu znajomych nazwisk z mojej branży.

Powrót