Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
girasole napisał:
z tego co mi się wydaje to nie, bo trzeba założyć profil. Edytowanie istniejącego wpisu (odnośnie którego informacja przychodzi na maila) jest chyba niemożliwe - przecież nie zna się ani loginu ani hasła. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale już nawet nie sprawdzam, bo będą mi znowu wmawiać, że zawarłam umowę ;)

Jeśli rzeczywiście tak jest, a mam takie podejrzenie, to oznaczałoby, że nie ma możliwości uzupełnienia bezpłatnego wpisu, do którego serwis zaprasza mailowo bez "zawarcia" z serwisem [ w jego mniemaniu] płatnej umowy, ale takiej informacji w mailu nie ma. Natomiast do takich sytuacji odnosi się art 86 kc. i 84 i 85.

Zanim usunięto dane mojej firmy na moje żądanie, dwukrotnie wchodziłem na przesłany przez IIP link i używając loginu i hasła, który używam w darmowych serwisach zalogowanie nie było możliwe ale za to była możliwość założenia nowego profilu a to już nie jest aktualizacja.
Odpowiedź na otrzymaną korespondencję nie jest możliwa, wraca zwrotka.
Nie wiem jak teraz, ale wcześniej odpowiadali na korespondencję wysłaną poprzez formularz kontaktowy na stronie: Kontakt - www.iindex.pl

Bardzo się cieszę że wymieniamy się informacjami, śledząc inne fora zaczynają nas polecać czyli forum ,że jest dużo informacji o których warto wiedzieć :D

czyżby tema umarł śmiercią naturalna :( ... ??
a może firma Interactive Index - przeprosiła za zaistniałe nieporozumienie ??

czy są jakieś nowe ustalenia - wiadomości ??

Teraz to czekamy na ruch ze strony IIP.
Tylko czy będą mieli czas do nas odpisać
teraz są spółka bez dachu nad głową
do tego maja ciężki oddech aparatu skarbowego na plecach.
zszarganą opinie firmy i Pani prezes.

Musimy monitorować KRS czy poczynili już jakieś zmiany odnośnie wpisów.

A właśnie czy ktoś poinformował sąd że firma o podanym KRS nie istnieje pod podanym adresem.
Jakie są konsekwencje i jaki czas jest na aktualizacje danych?

Witam
Jestem kolejnym "nabitym w butelkę".Pozwoliłem sobie skopiować z forum
tekst i wysłać do "spryciarskiej firmy", i jakie było moje zdziwienie - odpisali!!!
zapraszam do lektury:

Informuje , że otrzymałem od Waszej firmy *fakturę za usługę 1/126074/U3/2010* proszę
*o anulowanie FV!!!*
Założyłem swój profil *ZA DARMO*, tak jak było podane w pierwszym e-mailu,
który otrzymałem od Was !!
W regulaminie nie było mowy o cenach usługi !!
NIE WYSŁAŁEM do Was *PODPISANEGO ORAZ OPIECZĘTOWANEGO POTWIERDZENIA
URUCHOMIENIA PREZENTACJI !! *(co było warunkiem uruchomienia prezentacji)oraz
ewentualnie wystawienia FV za usługę.
W zw. z tym umowa na świadczenie usług *NIE ZOSTAŁA ZAWARTA !!*
Jeżeli jednak, Waszym zdaniem, umowa została zawarta - informuje , że
rozwiązuję umowę z dniem dzisiejszym tj. 20.01.2010r ze skutkiem
natychmiastowym !! (zachowując 7 dniowy okres wypowiedzenia)
Mam nadzieję , że Faktura, którą otrzymałem została przysłana do mnie przez
pomyłkę systemową !! W razie podtrzymywania przez Was żądania zapłacenia
faktury - składam *wniosek o ściganie przestępstwa wyłudzenia oraz groźby
bezprawne na policję.

Jacek :o

wysłane 2010.01.20 13:21 na fax@info.iindex.pl

odebrane 2010.01.20 13:32

KOPIA

W odpowiedzi na twoją korespondencję pt. "Rezygnacja" informujemy:

Kodeks cywilny jasno precyzuje czym jest oświadczenie woli - a więc zawarcie umowy i w jakiej formie może to nastąpić. : Art. 60. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).Art. 61. § 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią. Osoba zatwirdzajaca zarówno zalozenie profilu jak i uruchomienie profilu kazdorazowo musiala potwierdzić zdanie : "Rozumiem i w pełni akceptuje postanowienia regulaminów serwisu interactive index polska opublikowane pod adresem www.iindex.pl/rules/." W regulamnie reklamowym serwisu jasno jest napisane : Par. 2. ust. 10.Usługobiorca, zmieniając Prezentację na pakiet "Biznes" zobowiązuje się do zapłaty ceny w wysokości 800 zł netto rocznie. Jednoczesnie regulamin świadczenia uslug reklamowych Paragraf 2 ust.17. Brak Potwierdzenia Prezentacji, czyli nieodesłanie podpisanego formularza, nie zwalnia Usługobiorcy z dokonania płatności za korzystanie z Prezentacji w pakiecie >>Biznes<<. Również zasady rozwiazywania umowy uregulowane są w regulaminie. W tym celu niezbedne jest przesłanie stosownego oświadczenia na adres spółki. Przypominamy jednakze o zapisach Regulaminu uslug reklamowych Par.2 ust. 28. Przedterminowe złożenie wypowiedzenia umowy, niezależnie od jego skuteczności w świetle regulaminów serwisu interactive index polska, będzie oznaczało obciążenie usługobiorcy przez usługodawcę karą umowną równą opłacie abonamentowej należną do końca trwania umowy. Oczywiscie mamy nadzieje ze sformuowania przez pana uzyte na koncu list pojawily sie tam przez pomylkę - w przeciwnym razie informujemy, że jak na razie tymi stwierdzeniami - wyłacznie pan posunął się do groźby bezprawnej w rozumieniu art. 115 par. 12 k.k. .

W odpowiedzi jak widze duzo sie pisze o zawarciu umowy i ich skutkach, szkoda ze pani M zapomniala o artykulach ktore prezycuja jak nalezy takie umowy zawierac i czy sa obwarowane. Jest na to zapewne duzo wiecej art. jak zapewniaja prawnicy aby sie bronic.

poki co firma jest bezdomna na placu solnym we wrocku nie ma juz tam nawet buira ktora przyjmuje korespondencje a w KRS dalej sie pisze ten adres i juz paragrafik gotowy na Pania M.

A czy ktoś sprawdził aktualny wpis do KRS tej firmy? Te, które są w necie nie są chyba regularnie aktualizowane.

Pozi nie przejmuj się.

to bezdomna spółka która ma sporo kłopotów
mi odpisali dokładnie tak samo
straszyli tym samym nie jednego. ile pozwów musieli by złożyć
Prokurator przesłuchiwał by ich w sprawie każdego z nas osobno.
do końca życia by nie wyszli z papierów.
a pracować i żyć trzeba.

W tej chwili mają na głowie skarbówkę.
Dzwoniłem także do KRS-u we Wrocławiu. Za brak aktualizacji adresu też grożą im sankcje karne.
Z KRD nie mają umowy.
Zainteresowali się tym także dziennikarze.

Nie chciał bym być na ich miejscu.

Rafał Maciejewski napisał:
A czy ktoś sprawdził aktualny wpis do KRS tej firmy? Te, które są w necie nie są chyba regularnie aktualizowane.

KRS we Wrocławiu nie mam żadnej adnotacji o zmianie adresu spółki. Od momentu wpisu nie było żadnych zmian.
Na informacje że pod danym adresem już spółki nie ma poinformowali mnie ze za to grożą sankcje karne.

Wracając do tematu pakiet Standard, pakiet Biznes.
Z tego co pamiętam (jeśli jest inaczej wyprowadźcie mnie z błędu) w danych które były do aktualizacji był adres e-mail, a w pakiecie standardowym on się nie zawiera.
cyt. "Standard" jest pakietem domyślnym, uaktywnianym automatycznie wraz z chwilą Rejestracji. Obejmuje wyłącznie następujące dane, uzupełniane przez Usługobiorcę podczas Rejestracji: Nazwa Firmy, Ulica, Miasto, Kod pocztowy, KRS, EDG, NIP, Regon, Nazwisko reprezentanta, jeden numer telefonu.

von_ski1 napisał:
Z tego co pamiętam (jeśli jest inaczej wyprowadźcie mnie z błędu) w danych które były do aktualizacji był adres e-mail, a w pakiecie standardowym on się nie zawiera.
cyt. "Standard" jest pakietem domyślnym, uaktywnianym automatycznie wraz z chwilą Rejestracji. Obejmuje wyłącznie następujące dane, uzupełniane przez Usługobiorcę podczas Rejestracji: Nazwa Firmy, Ulica, Miasto, Kod pocztowy, KRS, EDG, NIP, Regon, Nazwisko reprezentanta, jeden numer telefonu.

I to są wszystkie potrzebne dane do wystawienia FV

karolr-73 napisał:
A właśnie czy ktoś poinformował sąd że firma o podanym KRS nie istnieje pod podanym adresem.
Jakie są konsekwencje i jaki czas jest na aktualizacje danych?
Ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym

Art. 22. Wniosek o wpis do Rejestru powinien być złożony nie później niż w terminie 7 dni od dnia zdarzenia uzasadniającego dokonanie wpisu, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Art. 24. 1. W razie stwierdzenia, że wniosek o wpis do Rejestru lub dokumenty, których złożenie jest obowiązkowe, nie zostały złożone pomimo upływu terminu, sąd rejestrowy wzywa obowiązanych do ich złożenia, wyznaczając dodatkowy 7-dniowy termin, pod rygorem zastosowania grzywny przewidzianej w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji świadczeń niepieniężnych. W razie niewykonania obowiązków w tym terminie, sąd rejestrowy nakłada grzywnę na obowiązanych. Przepisów art. 1052 zdanie drugie i art. 1053 Kodeksu postępowania cywilnego nie stosuje się.
2. Sąd rejestrowy może ponawiać grzywnę, o której mowa w ust. 1.
3. Jeżeli środki, o których mowa w ust. 1 i 2, nie spowodują złożenia wniosku o wpis lub dokumentów, których złożenie jest obowiązkowe, a w Rejestrze jest zamieszczony wpis niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy, sąd rejestrowy wykreśla ten wpis z urzędu.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach sąd rejestrowy może dokonać z urzędu wpisu danych odpowiadających rzeczywistemu stanowi rzeczy, o ile dokumenty stanowiące podstawę wpisu znajdują się w aktach rejestrowych, a dane te są istotne.

Art. 25. Jeżeli pomimo stosowania grzywny, o której mowa w art. 24, osobowa spółka handlowa wpisana do Rejestru nie wykonuje obowiązków określonych w art. 24 ust. 1, sąd rejestrowy z urzędu może, z ważnych powodów, orzec o rozwiązaniu spółki oraz ustanowić likwidatora.

Art. 26. 1. Jeżeli pomimo stosowania grzywien osoba prawna wpisana do rejestru przedsiębiorców nie wykonuje obowiązków, o których mowa w art. 24 ust. 1, sąd rejestrowy może ustanowić dla niej kuratora na okres nieprzekraczający roku. Sąd rejestrowy może przedłużyć ustanowienie kuratora na okres nieprzekraczający 6 miesięcy, jeżeli czynności kuratora nie mogły zostać zakończone przed upływem okresu, na który został ustanowiony.

von_ski1 napisał:

Zgadza się - w danych "do poprawy", które są teoretycznie do aktualizacji jest adres mailowy oraz adres strony internetowej, co automatycznie kwalifikuje wpis jako pakiet Biznes. Czyli jeżeli ktoś poprawi np. wyłącznie błędny kod pocztowy i nie wpisuje nic więcej, to od razu, automatycznie wybiera pakiet Biznes... z tego tak wynika.

A tu mamy link do innego "IIP", tyle że ze Słowacji.
Global Earth Register
Dzisiaj otrzymaliśmy od nich maila. Ich cena za wpis to 990 Euro i też jest sprytnie ukryta, chociaż nie aż tak ja w "IIP". Można przypuszczać, że takich firm pojawi się jeszcze więcej...

Powrót