Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozbita szajka internetowych oszustów 2010-06-10

Nawet 1,5 tysiąca firm mogło paść ofiarą oszustów wyłudzających za pomocą internetu pieniądze od przedsiębiorców. Szajka została rozbita przez policjantów z Wrocławia i Jeleniej Góry.
Zatrzymani to czterech mieszkańców Jeleniej Góry w wieku 27-60 lat. Oszuści zamieścili na jednym z portali gospodarczym dane polskich firm, w potem rozesłali ok. 1,5 tys. ofert z prośbą o bezpłatną weryfikację tych danych. W zamieszczonych informacjach pojawiały się błędy. Po weryfikacji błędnych danych firmy otrzymywały faktury VAT na kwotę blisko 1 tys. zł. za wykonaną modyfikację danych. Firmy otrzymywały również informację o możliwej windykacji należności i wpisaniem do Krajowego Rejestru Dłużników. Jak ustalili funkcjonariusze, do chwili zatrzymania sprawcy wyłudzili w ten sposób co najmniej 60 tysięcy zł.

Ponadto podczas przeszukania policjanci zabezpieczyli wyroby z kości słoniowej o łącznej długości ok. 300 cm, skórę węża długości ok. 5 m i skorupę żółwia o średnicy 70 cm. Znalezione przedmioty podlegają ochronie zgodnie z Konwencją o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem - CITES.
Wobec zatrzymanych zastosowano poręczenia majątkowe, zakazy opuszczania kraju i dozory policyjne. Za oszustwa grozi im do ośmiu lat więzienia.

Źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław

Nie pada nazwa firmy ale ... mam nadzieję, że to Interactive Index :)

Pani Marta - 27 lat i już 8 lat do odsiadki - chyba nie było warto :(
W Wiezieniu będzie miała wesoło - zaopiekują się nią starsze koleżanki i przystojni klawisze ;)

Marta U. jest jeszcze podejrzana czy już jest złodziejem?

UWAGA

To chyba ten sam numer, lepiej się nie rejestrować

plContact

Treść wiadomości

Witamy.

Jest nam niezmiernie miło poinformować o dodaniu Waszej firmy do naszej bazy firm.

Ten podstawowy wpis jest bezpłatny.

Można zobaczyć wpis swojej firmy:

http://plconnect.pl/index.php?option=

Za pomocą poniższych danych danych jest możliwość zaktualizowania informacji o Waszej firmie i korzystania z naszego portalu:

Login: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Hasło: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Można je aktywować klikając na poniższy link:

http://plconnect.pl/index.phx

Po aktywacji prosimy dla bezpieczeństwa zmienić hasło!

Link do edycji wpisu:

plconnect.pl

Serdecznie Dziękujemy,
Załoga plcontact.pl

z adresu email info@plcontact.pl

Cześć skasowałem danych

"...sprawcy wyłudzili w ten sposób co najmniej 60 tysięcy zł..."

Czyli 60 naiwnych zapłaciło...! Szkoda ich! :confused:

ps. 60 tys. : 4 osoby = 15 tys. na głowę, nie licząc kosztów!

UNDRO, warto było iść na 8 lat do paki za 15 tys:?:

Alfatech napisał:
No i wreszcie coś drgnęło ;)
Firma Interactive wciąż żyje. Dzisiaj dostałem maila:

"Do dnia 2010-06-01 nie odnotowaliśmy wpłaty Państwa zobowiązania w kwocie 1472.43 zł.
W związku z powyższym, skonsultowaliśmy Państwa zobowiązania ze specjalistyczną firmą windykacyjną. Windykacja została wyceniona przez windykatorów zobowiązań na kwotę: 500 zł netto (+22% VAT) oraz dodatkowo 50 zł netto (+22% VAT) za każdą interwencję - ponaglenie - niezależnie od formy, tj. mailowe, telefoniczne, listowne oraz bezpośrednie - bez względu na skuteczność. Zgodnie z zapisami art.2 punkt 22 regulaminu reklamowego serwisu interactive index polska te koszty w całości obciążają usługobiorcę czyli Państwa i w ostateczności będą dochodzone poprzez sporządzenie wniosku do sądu o wydanie nakazu zapłaty.

Państwa sprawa zostanie przekazana specjalistycznej firmie windykacyjnej w najbliższych dniach.

Państwa zobowiązanie wynika z następujących dokumentów :
należność główna wynikająca z dokumentu 1/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 976 zł
odsetki za zwłokę liczone od dnia 2010-01-21 w kwocie 69.43 zł

należnośc wynika również z dokumentów :
należność wynikająca z dokumentu 2/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 3/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 4/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 5/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 6/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 7/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 8/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł

Tylko niezwłoczna wpłata CAŁOŚCI zobowiązań na rachunek 14 1090 1926 0000 0001 XXXX XXXX uchroni od przekazania sprawy firmie windykacyjnej.
pozdrawiamy,
zespół interactive index polska."
Rachunek bankowy IIP prowadzony jest w WBK. W kwietniu napisałem pismo do WBK informujące, że IIP jest firmą wyłudzającą pieniądze. Zasugerowałem, że poważny bank nie może wspierać oszustów i powinien zrezygnować z takiego klienta. Otrzymałem tylko odpowiedź, że zajma się tą sprawą.
Z Twojej wiadomości wynika, że IIP nadal podaje ten nr konta. Napisałem jeszcze raz do WBK i czekam na odpowiedź.

Właśnie dostałem wezwanie na komendę policji w sprawie firmy index .

Witam! My rowniez dostalismy wezwanie na policje. Mam nadzieje ze skonczy sie ta sprawa i ze w koncu nasz rzad zmieni kilka przepisow.
Pozdrawiam

ciekawe kiedy portal iindex.pl przestanie dzialac lub zostanie zablokowany wkoncu

opowiedzcie jak było - czy są jakieś przecieki z toczącego się śledztwa ... :)
:tuptup:

Film powinien wystartować po nagrodę w Cannes :) i na wstępie powinny lecieć nazwiska czy też Wasze (może mój też) nicki... jako współtwórców tego sukcesu... To nie Policja rozbiła szajkę tylko wszyscy, którzy się tu udzielali. Gratulacje :)

Witam,
Ja , po złożeniu zawiadomienia na policję i do US zostałam ze 3 tyg. temu przesłuchana w charakterze świadka- pokrzywdzonego przez policję miejscową ( mazowieckie policja Piaseczyńska) na prośbe policji wrocławskiej - pytania przesłali telefonogramem - wytłumaczyłam grzecznie wszystko od nowa, ponownie dałam xero wszelakich papierów .... i tyle.
Dodam, że dzięki odnalezieniu tego forum od marca , od momentu otrzymania faktury, śpię spokojnie - w jedności siła itd

Ja też wczoraj złożyłem zeznania na policji, mam nadzieję że Undro trafi za kratki.

Koronka napisał:
Witam,
Ja , po złożeniu zawiadomienia na policję i do US zostałam ze 3 tyg. temu przesłuchana w charakterze świadka- pokrzywdzonego przez policję miejscową ( mazowieckie policja Piaseczyńska) na prośbe policji wrocławskiej - pytania przesłali telefonogramem - wytłumaczyłam grzecznie wszystko od nowa, ponownie dałam xero wszelakich papierów .... i tyle.
Dodam, że dzięki odnalezieniu tego forum od marca , od momentu otrzymania faktury, śpię spokojnie - w jedności siła itd

U mnie dokładnie jest tak samo, wizyta KP w poniedziałek. :ok:

Ktoś wie, dlaczego strona Interactive Index ciągle jeszcze działa? Poprosiłam pisemnie o wykreślenie mnie z ich bazy danych, ale oczywiście pismo nie zostało doręczone. Ile to może jeszcze potrwać?

witam,

poszukuję informacji na temat portalu zentrada.pl, po wpisaniu w wyszukiwarkę wyskakuje również ten temat z racji że dotyczy on innej firmy i zawiera 88 stron wpisów nie znalazłem jak dotąd informacji dotyczących tego portalu i problemów z fakturą w tym temacie ? czy to jest podobna sprawa ?

Witam!!!!
Po długiej pauzie na forum i przeczytaniu ostatnich postów, aż serce się raduje że sprawa ma sie ku końcowi. Gratulacje dla wszystkich za determinację w przesyłaniu i powiadamianiu odpowiednich organów ścigania. Dzięki za wszystko i pozdrawia Babciadrybcia

sila internetu i zjdnoczenia nas wszystkich wygrala :) pozdr. dla Rafiego ktory rozpetal ta sprawe:)

Powrót