Internet opłata za instalację

• Autor wątku Autor wątku LeonGrzegorz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LeonGrzegorz

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam szukam pomocy w temacie faktury za wykonaną instalację światłowodu za którą zapłaciłem 100zł niestety internet nie spełniał naszych wymogów i ww dwunastym dniu zrezygnowaliśmy z usługi bez podania przyczyny. Za dwa miesiące moja konkubina skontaktowała się z usługodawcą o ponowne uruchomienie usługi ale już na jej dane nie moje. I teraz Bummm ona też dostała fakturę za wykonanie instalacji co jest fizyczną niemożliwością gdyż instalacje została wykonana na dwa miesiące wcześniej na moje nazwisko ale w tym samym lokalu "domek jednorodzinny" Moje pytanie jest chyba oczywiste czy można wystawiać faktury za usługę która została wykonana i opłacona kolejny raz ale już na inne nazwisko ? Dodam ,że instalator nic nie robił z kablami wszystko w domu było jak od pierwszego razu tylko włączył wtyczkę. W cenniku nie ma wzmianki o tym tylko 100 zł za instalację. Jak dla mnie wygląda to tak jak byśmy dwa razy zapłacili za coś co już jest wykonane. Czy jest to zgodne z prawem?

Kanas no to wcale nie jestem zdziwiony Twoją odpowiedzią jak by nie było Polska to chory kraj. Wygląda na to ,że można okradać rodaków będąc na prawie . Prowadzę zakład budowlany ok 12 lat i ,że nie wpadłem na taki pomysł by wystawiać podwójne faktury. Eh tu jest tylko forum przejdę się do do darmowego prawnika w moim urzędzie podpytam dokładnie.

LeonGrzegorz napisał:
Kanas no to wcale nie jestem zdziwiony Twoją odpowiedzią jak by nie było Polska to chory kraj. Wygląda na to ,że można okradać rodaków będąc na prawie . Prowadzę zakład budowlany ok 12 lat i ,że nie wpadłem na taki pomysł by wystawiać podwójne faktury. Eh tu jest tylko forum przejdę się do do darmowego prawnika w moim urzędzie podpytam dokładnie.

Dlaczego? Zapłaciłeś stówkę za kolejny przyjazd montera, który uruchomił usługę(rozumiem, że jako budowlaniec dojeżdżasz i wykonujesz usługi za darmo jeżeli tak cię to bulwersuje), to że tym razem było to dużo prostsze niż ostatnio i nie trzeba było ciągnąć kabli nie ma znaczenia.

Co do instalatora nic nie uruchamiał sam sobie uruchomiłem przyjechał ok 19:00 bo i tak byli w mojej okolicy. Sprawa druga jest taka ,że za uruchomienie usługi w cenniku który jest dołączony do umowy i regulaminu pisze jak byk URUCHOMIENIE USŁUGI 30 zł . Bezpodstawne wezwanie instalatora 40 zł itd... a instalacja to wykopanie rowu od studzienki , przewierty , układanie światłowodu , puszka i urządzenie końcowe. To zrobiono na samym początku w cenie 100 zł . Teraz nic nie zrobiono tylko moja połówka podpisała umowę i podłączyliśmy sobie urządzenie końcowe . Więc to jest jakiś absurd.

A co masz na fakturze? Te 100 pln za co jest?

Instalacja 100 zł . Dodam ,że instalacja a ponowne podłączenie do sieci to dwie inne czynności co jest wyszczególnione w cenniku.w linku jest PDP strona 2 /2
***usuń wszelkie dane identyfikacyjne. mod***

Dodam jeszcze korzystałem z usług *** , *** i nikt nigdy dla obecnego czy nowego klienta nie robił kosztów. *** już trochę istnieje na rynku ale ci młodzi ludzie którzy tworzą zarząd i szeregowi pracownicy powinni zmienić swoje nastawienie dla klientów. Jak tak będą robić to ich nie zyskają biorąc pod uwagę multum innych dostawców usług telekomunikacyjnych. Rozumiem ,że można być na prawie ale nie znaczy się ,że nie można być człowiekiem. Co do instalacji czy możemy wystąpić o szczegółowy rachunek instalacji z pierwszej faktury ? Jak i za obecną ? Chodzi mi o o materiał metry i roboczogodzinę ?
Czy jako nabywca mogę o coś takiego wystąpić ?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jestem pełen zachwytu moderato skasował link super ! Co do edytowania skoro coś mnie naszło a minęło 20 min napisałem na nowo to chyba oczywiste ,że nie da się edytować tego co pisałem poprzednio. Sprawa kolejna mam tu kilka kont ok 24 na żadnym z nich nigdy nikt nie odpowiedział konkretnie popierając to paragrafem z KK lub KC tylko domniemania a wręcz w niektórych odpowiedziach czułem się jak winny jakiejś zbrodni .Brak odpowiedzi jakieś snucie tematu . Tu określiłem sprawę jasno 100 zł z instalację która nie była wymagana i potrzebna gdyż już istniała a sami odpowiadający zadają pytanie czy oby za instalację TAK ZA INSTALACJĘ tak pisze na fakturze opłata abonamentowa co dwie różne faktury. To tak gdyby do któregoś z was przyjechał gazownik i wziął za instalację gazową która już jest 300 zł a montował tylko piec gazowy dwu funkcyjny . I według was to też było by zgodne z prawem . Proszę zastanówcie się nad waszymi odpowiedziami. To samo dotyczy hydraulika który ma zamontować grzejnik pod istniejącą instalację . Nie wiem za kogo się tu uważacie ale wasze odpowiedzi nie są poparte żądnymi przepisami a tu nie chodzi o odpisanie Tak , tak . Idę do normalnego prawnika który wytłumaczy mi to w normalny sposób. Co do pozostałych kont moderator niech sobie nie zadaje trudu w sieci jestem raz w Kanadzie potem na Ukrainie itd.

Na czerwono jest bardzo czytelne ! Tylko doradcy z forum nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Nie wypisuje się z tego klubu . Moderator z jakimś ego , ludzie których odpowiedzi to :Tak , Tak żadnego wsparcia profesjonalizmu to tak jak bym się kolegi przy piwie zapytał a on kiwnął by głową tak , tak . Żegnam ten cały Fun Club . Siedźcie sobie tu For Fun :)

Widzisz, winy szukasz nie tam, gdzie trzeba. Skoro instalacja istniała, byłeś pewny jej poprawności, dlaczego konkubina wyraziła zgodę na takie warunki zawarcia umowy ?
Jasno mogła określić swoje warunki, nie godząc się na takowe opłaty wynikające z umowy.
Z góry uprzedzę, szansa na zawarcie umowy z takim warunkiem, praktycznie zerowa.

Warunki umowy ? Panowie w tej firmie umowę się podpisuje na 24 kartkach z oby dwu stron dopiero po uruchomieniu usługi . W przypadku innych firm umowa jest wysyłana na podany mail i można się zapoznać z jej treścią.
W tym przypadku wszystko jest bardzo dziwne do tego stopnia ,że jak będzie się dochodzić swoich praw i zadawać niewygodne pytania tej firmie z którą podpisaliśmy umowę skończy się na tym ,że odmówią swych usług po adresem do którego została doprowadzona instalacja. Wie to z autopsji gdyż mnie to spotkało. Konkubina miała problem wręcz wybłagała młodego człowieka by ponownie przyłączyli pod ten adres tylko inne nazwisko a użyła takich argumentów : dlaczego odmawiacie świadczenia usługi pod tym adresem proszę podać przyczynę czy jest ją moja wiara , orientacja sexualna , jestem pod wpływem alkoholu , środków odurzających . Tak brzmiało zapytanie do zarządu tej firmy nie minęło 4 min i już dzwoni telefon ,że umowa jest już przygotowana i monter ok 18:00 przyjedzie. W zarządzie siedzą sami młodzi ludzie totalnie olewając klienta . Cennik który jest podany na ich stronie jest nieaktualny , treść umowy inna od tej którą się podpisuje a sama zawartość strony www wprowadza przyszłego klienta w błąd. Dlaczego podpisaliśmy umowę ? Ponieważ mieszkamy w małej mieścinie w której to można zapomnieć o LTE jedyny usługodawca to tylko technologia Cu która leżakuje w ziemi bez jakichkolwiek zabezpieczeń ciągłe awarie oglądanie czegokolwiek strumieniowo niemożliwe pin 65, 9,3 M/bs to max prędkość pomiaru z wyborem najlepszego serwera. koszt ok 60 zł . Dlatego zachciało na się FTH nowej technologii na której to wszystko hula jak trzeba z prędkością 600 M/bs ok 450 po routingu. Ale nie zmienia to faktu ,że usługodawca wykorzystuje sytuacje wiedząc,że jest jedyny w mojej okolicy który świadczy w/w usługę takiej jakości. Dlatego myślałem ,że napiszę tu i ktoś mi odpowie w konkretny sposób poparty jakimś przepisem prawnym ,że może tak postępować i pobierać dwa razy opłatę instalacyjną choć ona już istnieje ? Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim absurdem ? Podałem przykład wcześniej gazownik przyjeżdża celem montażu pieca dwufunkcyjnego a kasuje za już istniejącą instalację wody ciepłej i przyłącza gazowego ! No cóż wtedy chyba by już nikt nie pisał ,że ma takie prawo. Przepraszam za poprzedni wpis jestem impulsywny niekiedy nieprzewidywalny. Chodzi mi tylko o konkretną odpowiedź popartą prawem. Samo Tak nie wystarczy. Rozumiem ,że nie mogę tu publikować linków do stron itp . dlatego też utrudnia to przedstawienie tego wszystkiego. Jak dla mnie tej firmie powinien się przyjrzeć Rzecznik Praw Konsumenta

Ostatnia edycja:
Powrót