Intrum Justicia, przedawnione?

• Autor wątku Autor wątku dudussia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dudussia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Zanim wejdę w polemikę z firmą Intrum Justitia proszę o poradę. Wczoraj partner dostał pismo z wyżej wymienionej firmy z PONOWNYM wezwaniem do zapłaty za OC z bodaj 2012 na kwote niemal 1000 zł. Zacznę od tego, że w nazwisku jest literówka, a adres zupełnie zły. Zgadza się tylko kod pocztowy i numer domu, co sprawiło, że owy list otrzymał? Listonosz skojarzył. Jeżeli jakiekolwiek listy przychodziły czy z OC, czy z INTRUM - nie dostaliśmy. Tylko ten jeden jedyny. Pytanie do Was forumowicze, co z tym fantem zrobić. Pani w Warcie powiedziała, że owszem samochód sprzedany, nabywca wypowiedział OC i stąd wezwanie. Natomiast w tym momencie ona nic na to nie poradzi, bo to już nie oni do tego dochodzą. Ok. Z tego co zdążyłam się zorientować z Art. 819. § 1. Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Nie chodzi o uniknięcie zapłaty, tylko bajzel w papierach i odzywanie się o zapłatę po 5 latach. Kobieta z Intrum przez telefon chamska, opryskliwa, że artykuł kc z palca wyssany, bo ona pierwsze słyszy. Nadmienię, że na przysłanym piśmie straszą sądem. Pismo nadane 13, przyszło wczoraj, termin zapłaty na jutro. ZWYKŁY nierejestrowany list.

To jest stara praktyka intrum z celowo pomylonym imieniem lub nazwiskiem bądź adresem, w ten sposób liczą ze dana osoba zadzwoni i zdobędą pełne dane z numerem telefonu. Już kilka takich listów widziałem. Proponuje nie reagować wcale tylko pilnować listow, szczególnie polecanych.

Wysłane z mojego LG-K580 przy użyciu Tapatalka

Szlag.. adres jej wczoraj przez telefon skorygował. Dzisiaj za to telefonicznie o PESEl wypytywala i rzucila, że nie są instytucją sądową, by wysyłać listy polecone

No to teraz mają dokładny adres i zapewne numer telefonu. Tak to działa i jak widać skutecznie.
Nie mniej należność jest przedawniona, tylko teraz będą dzwonić jak najeci.

Morgan41 napisał:
No to teraz mają dokładny adres i zapewne numer telefonu. Tak to działa i jak widać skutecznie.
Nie mniej należność jest przedawniona, tylko teraz będą dzwonić jak najeci.

Zakładając, że zignoruje pismo i telefon, czego mogę się spodziewać? Mogą założyć sprawę w e-sądzie? Albo wpisać w rejestr dłużników?

Narazie telefony i listy zwykle ignorowac, puki co to tylko tzw "procedura polubowna" w której będą za wszelka cenę próbować was namówić na ugody, straszyć, mówić bzdury.Teraz czekajcie na list z sadu jak przyjdzie to wróć tutaj pomożemy napisać sprzeciw.

Morgan41 napisał:
Narazie telefony i listy zwykle ignorowac, puki co to tylko tzw "procedura polubowna" w której będą za wszelka cenę próbować was namówić na ugody, straszyć, mówić bzdury.Teraz czekajcie na list z sadu jak przyjdzie to wróć tutaj pomożemy napisać sprzeciw.

Dziękuję

Powrót