intrum justitia 300 zł i komornik ?

• Autor wątku Autor wątku Łukasz Hołdaś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz Hołdaś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam Wszystkich Serdecznie napewno nie jeden raz ten temat był poruszany lecz jak sadze kazdy ma swoja indywidualna sprawe ( kwote,za co dług, ile czasu nie płacił, ile wpłacił ...)

Wiec przejdę do rzeczy ...

Mniej wiecej rok temu została na mnie nałożona kara 1000 zł za przed wczesne zerwanie umowy z siecia GSM orang ...

do dnia dzisiejszego splaciłem jakies 700 zł zlostało mi 300 zł do spłaty

kobieta na infolini intrum powiedziała mi ze :

do dnia 2013-02-22 mam wpłacic całosci czyli jakies 338 zł... Jesli nie sprawa trafi do komornika...

dzisaj dokonałem wplaty 30 zł czyli zostało mi 308 zł ...

zadeklarowałem sie Pani na ze dnia 8 marca wpłace całosc na to pani ze bedzie za pozno ze sprawa bedzie juz u komornika

wiec moje pytanie brzmi jest ses płacic to 8 marca czy czekac na pismo od komornika i spłacic dług komornikowi ?

a moze oni tylko tak strasza gdzies czytałem ze jesli dokonuje wpłat własnych czyli splacam dług sad odrzuci wniosek o nałozenie mi komornika hmmm

jak to jest w mojej sytuacji moze mi ktos wyjasnic :) ? z gory Bardzo Dziekuje

Pozdrawiam Łukasz z Krakowa ...

Ostatnia edycja:
Intrium wprowadza cię w błąd cóż maja premię za efekty, aby skierowali sprawę do komornika, muszą mieć nakaz zapłaty i klauzulę, a to trochę trwa, na pewno więcej niz 2 tygodnie, aktualnie na pewno jej nie maja bo dług byłby znacznie wyższy, spokojnie wpłać kasę 8 marca.

dziekuje serdecznie za odpowiedz mam nadzieje ze moge smiało sugerowac sie tym co Pan/Pani mi podpowiada

a jeszcze taka mała spekulacja ... jesli bym nie wplacil 8 marca 300 zł tylko np 150 co sie moze stac ?

zapewne nic, dostaniesz kolejny telefon, spłacasz wiec kierowanie sprawy do sądu o tak mała kwotę jest mało opłacalne, ale zawsze jest małe ale...

a czy nie można zadzwonić i zapytać o rozłożenie tego na dwie raty ?

małe ale ? co masz na mysli ? moim zdaniem jesli wpłace 150 zł 8 marca zostanie mi tylko 150 to nie powinno byc problemu ... a na raty juz nie moge bo kiedys miałem rozłozone i nie zapłacilem chyba 3 raty i mi anulowali splate i tez kazali całosc spłacic

małe ale - czyli mogą skierować sprawę do sądu o jakąś drobna kwotę jak będą chcieli ale jak napisał 100problemów im mniejsza kwota tym mniejsze ryzyko że oddadzą sprawę do sądu.

Jednakże zgodnie z Kodeksem Cywilnym (po nowelizacji zwanej ustawą antylichwiarską) :
W myśl art.Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,...

ias707 napisał:
Jednakże zgodnie z Kodeksem Cywilnym (po nowelizacji zwanej ustawą antylichwiarską) :
W myśl art.Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,...

A co to ma wspólnego z tematem?

Wspolnego ma to, ze jak najwiecej ludzi dowie sie jak walczyc z lichwiarzami.Firmy lichwiarskie typu intrum, kruk, itd kupuja dlugi za 5% wartosci. Zadaja od ludzi 100% plus odsetki.Przeczy to zasadom wspolzycia spolecznego i prowadzi do bezpodstawnego wzbogacenia. I to tez jest podstawa by kasowac nakazy zaplaty-odpowiednie art.kc sam znajdz. A ty zamiast propagowac wplacanie lichwiarzom powielaj moj post i pomagaj ludziom w walce z pasozytami.

ias707 napisał:
I to tez jest podstawa by kasowac nakazy zaplaty-odpowiednie art.kc sam znajdz.

To pochwal się ile nakazów zapłaty podważyłeś tym artykułem KC, ja już nie będę ciągnął tematu bo nie widzę sensu

Powrót