Intrum Justitia dlug z 2002roku

• Autor wątku Autor wątku arek2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arek2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich.
Chcial bym zapytac o rade.

W 2002 roku zakupilem telefon w sieci Idea ( Ogrange teraz ) wraz z abonamentem na okres 2 lat.
Po okolo 3 miesiacach telefon ulegl zniszczeniu a ja nie zaplacilem 2 abonamentow , po czym firma Idea zerwala umowe.
Wyslano do mnei kilka razy fakture na kwote 180zl ktorej nie zaplacilem.
Jak sie dowiedzialem w 2004 roku sprzedala dlug firmie windykacyjnej.
Pierwsze listy z firmy Intrum Justitia zaczelu przychodzic na adres zamendowania okolo 5 lat temu i do dzis co 2-3 miesiace wysylaja nowe.

Co list to inna propozycja raz jest to 1500zl raz 1000 innym razem 3000 ale proponuja splate promocyjna 20%.
Jak dla mnie to nie wiedz sensu w tych propozycjach.
Chetnie zaplace 180zl ktore kiedys chciala firma Idea.
Ale po 11 latach to chyba jest przedawnione?? Nigdy nie otrzymalem wezwania ani do sadu , ani przynajmniej kopi klauzuli wykonalnosci.
Mieszkam za granica od ponad 7 lat i jedyny kontakt jaki ma ta firma z moja osoba to listy na adres zameldowania gdzie nadal mieszka moj ojciec.

Czy powinienem jakos na to wszystko zareagowac??
Dziekuje serdecznie za odpowiedzi.

Chcą abyś uznał dług, bo wtedy będziesz musiał zapłacić wszystko.
Jeśli wpłacisz te 180PLN, to uznasz dług. Poczekaj aż IJ skieruje sprawę do sądu i tam podnieś zarzut przedawnienia.

Dzieki.
No tak czytalem o tym , ze moga podac to do elektronicznego sadu i ze mam jakies 14 dni na rekcje.
Tylko jedyne czego sie obawiam to to , ze moga czasem wyslac do mnie list ze sadu i ktos w domu go przeoczy.
Wtedy jak nie zrobie tego przedawnienia to bedzie po mnie .
Nie wiem czy mam racje???

Zarejestruj się na stronie e-sądu, będziesz miał wgląd w to czy ktoś chce ci założyć sprawę, traw to parę minut

100problemów napisał:
Chcą abyś uznał dług, bo wtedy będziesz musiał zapłacić wszystko.
Jeśli wpłacisz te 180PLN, to uznasz dług.
Doszło już do przedawnienia, więc nie musi się obawiać przerwania biegu terminu przedawnienia.

Pozdrawiam

Przerwanie biegu przedawnienia nie nastąpi, ale uznanie długu- tak

radze samemu zglosic sie do sadu elektronicznego z rzadaniem , przedawnienia , syny wiadomo jakie moga podac, w pozwie ze mieszkasz na sasiedniej ulicy a o wyroku dowiesz sie od komornika.

derk5 napisał:
radze samemu zglosic sie do sadu elektronicznego z rzadaniem , przedawnienia

Jak ma się zgłosić jak nie dostał nawet nakazu jeszcze. Jak napisał 100problemów, zarejestruj się na stronie e-sądu to nie przeoczysz sprawy.

Witam .
Odgrzeje temat ponownie .
Tym razem Intrum Justitia przyslala list polecony - odebrala go moja mama .
Jest tam napisane, ze jestem winny tym razem 4000zl.
Czy faktycznie moge zarejestrowac sie w tym elektronicznym sadzie ? i czy tylko tam moga oni zlozyc pozew?
Juz mnie to nie bawi , wyprostowalem wszystkie mozliwe sprawy aby spokojnie mieszkac poza polska , a ini wciaz bawia sie i co list to inna propozycja.

I jeszcze jedno pytanko.
Czy po zarejestrowaniu sie tam zawsze bede widzial czy ktos sklada przeciwko mnie jakies pozwy ? To po nr PESEL czy jak .
Bylem wlasnie na tej stronie, ale mam watpliwosci czy warto tam sie zarejestrowac.
Szukalem w internecie hasla typu ( czy warto rejestrowac sie , poco sie tam rejestrowac ) ale nie znalazlem wlasciwej odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich obeznanych w temacie.

Mogą złożyć pozew do postępowania elektronicznego, ale też i do zwykłego. Nic nie poradzisz, musisz (Twoja mama musi) odbierać listy polecone z sądu.

vacero napisał:
Od lipca e-sąd nie wydaje nakazów zapłaty za wierzytelności sprzed 3 i więcej lat.
Fakt, nie zwróciłem uwagi na tę okoliczność. W tej sytuacji ew. pozew może być złożony jedynie do zwykłego sądu.

Czyli wlasciwie nie ma co obawiac sie tego e-sadu i czekac tylko na sprawe w zwyklym.
Zastanawiam sie czy ja sam moge jakos zmotywowac Justitie abu wkoncu dali to do sadu.
Chcialem kiedys napisac im, iz nie poczowam sie do tego dlugu , i ze jest on juz przedawniony wraz z podaniem art. czy co to tam okresla zasady sciagania naleznosci.
Moze wtedy odrazu skierowaliby sprawe do sadu ?
Czy w przypadku sadu zwyklego tez musze szybko reagowac?
Dlaczego wlasciwie sad zwykly przyjmie pozew o naleznosci przedawnione z przed 10 lat ?
Pozdrawiam

arek2000 napisał:
Czy w przypadku sadu zwyklego tez musze szybko reagowac?
Dlaczego wlasciwie sad zwykly przyjmie pozew o naleznosci przedawnione z przed 10 lat ?
1. Wszystko identycznie, jak w postępowaniu elektronicznym. Dostaniesz nakaz zapłaty, będziesz miał 14 dni na wniesienie sprzeciwu.
2. Dlaczego miałby nie przyjąć? Przecież dług nie został spłacony i wierzyciel ma prawo domagać się zasądzenia należności. Z uwagi na upływ czasu (przedawnienie) dłużnik ma ten przywilej, że może (nie musi) podnieść zarzut przedawnienia i tym samym doprowadzić do oddalenia pozwu wyrokiem sądu.

Tak wiec pozostaje tylko czekac na wyrok sadu. Nie da sie nic zrobic z tym ( ewentualnie tylko spolacic )

A jak powinno formalnie wygladac podniesienie zarzutu ?
Jest to jakos okreslone definicja i artykulem .?
dzieki

arek2000 napisał:
A jak powinno formalnie wygladac podniesienie zarzutu ?
dzieki
Poszukaj na forum, jest o tym pełno. Numeru artykułu nie musisz podawać, sąd zna prawo. Podpowiem Ci, że chodzi o art. 118 kc.

arek2000 napisał:
Przepis prawny:
art. 117
§ 1. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.

§ 2. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne.

Powrót