Jak długo kara za przemyt papierosów w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku binec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nwet jak wymieni to jest cos takigo ja imie ojca nazwisko rodowe matki data urodzenie usw. a tak na marginesie wszyscy obywatele eu z poza de maja osobna baze danych

no tak ogólnie śliski temat,muszę to sprawdzić.Może wiecie Panowie jak to zrobić,tak się składa,że ojciec siedzi w Niemczech.

Dokładnie to nie wiem co zrobić;) Chciałbym sprawdzić czy widnieje w systemie, ale jakim? W Niemieckim Urzędzie Celnym czy Police, nie wiem jak działa ten cały system Niemiecki..

ale kolega nurek68 pocieszny;) siedzi w przenośni i dosłownie bo zima i roboty nie ma;)to jak gdzie można udać się żeby sprawdzić czy widnieję na czarnej liście :))))

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to nastepnym razem proponuje zastanowic sie nad tym co sie wypisuje publicznie, nie bedzie powodow do dwuznacznych skojarzen ;)
proponuje u zrodla.. wystarczy poprosic policjanta zeby sprawdzil.. metoda skuteczna na 101% ;)

A wiec Polizei i Zoll"e korzystaja z tej samej bazy danych??
Moj kolega od ponad 10lat nie zapuszczal sie na tereny Bundes Republik i ostatnio jadac samochodem zostal zatrzymany przez Polizei wylegitymowany i puszczony z zyczeniami Gute Fahrt - jak sie okazalo droga (miejsce) na ktorej go zatrzymali byla 100metrow za niemieckim slupkiem granicznym. Czyzby kara ulegla przedawnieniu czy moze Polizei nie ma dostepu do takich informacji i kontrola mialaby inny final jakby to byli Zoll"e?? Dodam ze jego przemytnicze wyskoki mialy miejsce w latach 1998-1999 i kara byla wyliczona jeszcze w DM.

Pozdrawiam

jak dlugo kara za przemyt papierosów w niemcz

Witam.
Mój ojciec w 1995r został złapany na granicy niemieckiej za przemyt papierosów. Wlepili mu kare pieniężną ,której do dziś nie spłacił. Czy mogą dzisiaj zatrzymać go na terenie unii europejskiej w tym Austria, Włochy? czy widnieje w bazie danych i jak można to sprawdzić? Czy po tylu latach objęła jego sprawę amnestia i nic mu już nie grozi? Proszę o odpowiedz.

Jeśli można, to potrzebuje konkretów z punktu widzenia prawa.

glosna sprawa pana Jan Rokita (incydent w samolocie)
do dzis kary nie zaplacil..wiec watpie zeby innych za blachostki mieli scigac w wszystkich krajach...przeciez gorsze to przestepstwo i wieksza kara niz za papierosy
----Nakaz aresztowania działa tylko na terenie Niemiec i nie ma mocy Europejskiego Nakazu Aresztowania.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomo...gany_w_Niemczech___Zostanie_aresztowany_.html

z tego co mi wiadomo..to musi byc http://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_nakaz_aresztowania no bo niby jak inaczej?
chyba ze karany wjedzie do tego kraju gdzie popelnil przestepstwo wtedy juz go maja..np..Zoll

Ostatnia edycja:
Witam.W 2004r zostałem zatrzymany w Magdeburgu za przemyt papierosów.Nałozono kare €.Samochod oddano.Wszystkie dokumentu odesłano do Polski żebym zapłacił w zł. Nie zapłaciłem tego.Mam pytanie:Ile lat w Polsce to bedzie wigurowało? i czy mogę wjeżdzać do Niemiec?Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam.

"Ile lat w Polsce to bedzie wigurowało?"
Sprawa ta wyglada tak ze w Polsce to nie figuruje lecz w Niemczech do oddania dlugu.
Wjechac tutaj moze kazdy lecz przy byle jakiej kontroli juz Pana maja jako dluznika.Jest Pan obecnie zanotowany jako dluznik panstwa.Sprawa wyglada dokladnie tak.-Wplacajac pieniadze w Polsce w Urzedzie Skarbowym wplaca Pan sume ktora zostala nalozona na Pana w roku 2004.A tutaj od tej sumy rosna odsetki i w ten sposob caly czas jest Pan dluznikiem.
Kiedy Pana zlapia trafi Pan do wiezienia- i sad niemiecki wyda wyrok.Przypominam ze jest to sprawa czysto niemiecka wiec tutaj Pan moze odsiedziec wyrok.
Przyjezdzajac tutaj z kims kto zna jezyk,moze Pan sie dowiedziec ile kasy trzeba wplacic i najlepiej tutaj to zrobic a nie w Polsce.Oczywiscie najlepiej aby Pan mial sume przy sobie bo inaczej Pana zamkna.
Znajomy w 2003 zostal zlapany z papierosami i mial do zaplacenia ok.800E.Mial zaplacic Urzedowi Skarbowemu i zrobil to w 2006-poniewaz dostal tu prace i mu zalezalo.Zatrzymala go zwykla policja i zostal zatrzymany jako dluznik.Znajomi w Polsce zalatwili zaswiadczenie przez skarbowke ze pieniadze sa oddane a dla Niemcow byl dluznikiem dalej.Nikt nie wiedzial o co chodzi i okazalo sie ze odsetek jest ponad 1.000E.Bo pamietam ze razem wynioslo wszystko ok.2000E.A te odsetki byly zawiezione do wiezienia i wtedy go wypuszczono.Siedzial ok tygodnia a gdyby kasy nie dostali mial siedziec do 2 mies,czekajac na sprawe.O ile dobrze pamietam siedzial w Magdeburgu.

Witam
Mnie złapano 14.03.2007r jeszcze nie byliśmy w strefie Schengen.Teraz po tych paru latach przyszedł tytuł wykonawczy z Ministerstwa Finansów do mojego Urzędu Skarbowego żeby ściągnąć zemnie kwotę w złotówkach.Zapytałem Pana w US jakim prawem ściągają ze mnie długi Nimieckie,w odpowiedzi usłyszałem:bo jesteśmy w Schengen.Moje pytanie jest czy są szanse odwoływania się od tego tytułu wykonawczego? Niby jak powiedziałem,że mnie złapano jak nie byliśmy w strefie Schengen dostałem kartkę z pouczeniem o możliwości wnoszenia zarzutów do tego postępowania egzekucyjnego,ale niby w pierwszej kolejności Niemieckim organie celnym.Czy ktoś już spotkał się z taką sprawą,jak to wygląda od strony prawnej?

Schengen to porozumienie o zniesieniu kontroli paszportowych na granicach wewentrznych unii i nie ma nic wspolnego z podatkami (wzglednie akcyza w przypadku papierosow).
Polska jest w Unii od maja 2004 i Schengen w twojej sprawie nie ma nic do czynienia

Schengen nie ma nic wspolnego ze sprawa tak jak napisal powyzej Pogodniak.Nawet jak Polska nie byla w Unii i kogos zlapali to po wejsciu do Unii mieli prawo sciagac te pieniadze przez Ministerstwo Finansow i dalej przez US.Obecnie jest Pan dluznikiem polskim i niemieckim bo te pieniadze ktore Polska z Pana sciagnie musza byc oddane tutaj do Finansamt.Jednak w BRD rosna odsetki od daty zlapania i mimo ze Pan zaplaci w RP tutaj dalej Pan jest dluznikiem.

Narzeczony w 2005 roku podróżował przez niemcy, odnaleziono u niego papierosy. Tydzień temu przyszedł niemiecki nakaz zapłaty (akcyza, vat, cło czyli około 10.000 euro). Chciałam was zapytać dobre dusze czy kara się przedawnia, jeżeli tak to kiedy? Jak napisać odwołanie? Czy ono coś da? Polska skarbówka przesłałą tylko pismo z niemiec, brak nakazu ze strony polskiej. Co roooobić???? Proszę o wszelkie sugestie

Jak Polska nie byla w Unii takie kary mogly jeszcze sie przedawnic ale nie teraz.Odwolanie nie pomoze bo to na prawie niemieckim zadluzenie ze strony narzeczonego.Polska musi wczesniej czy pozniej podjac dzialania majace na celu sciaganie dlugu przez US czyli jesli narzeczony nie zaplaci komornik sie zajmie wszystkim.W BRD zmienilo sie prawo w 2010 r i Niemcy maja prawo sciagac dlugi robione przez obywateli RP jeszcze bardziej niz we wczesniejszych latach.
Przedawnienia nie moze byc dlatego tez ze Niemcy sie odezwali juz w tej sprawie i beda sie dalej odzywac.

Powrót