Jak długo kara za przemyt papierosów w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku binec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

binec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy ktos mi odpowie jak dlugo jest utrzymywana kara za przemyt papaierosow do niemiec? Inaczej za przestepstwo gospodarcze ? Dostalem z niemiec papiery w 2000 r (Ausweisung). Czy moge spokojnie przekarczac granice? Czy musze gdzies sie udać po porade ? Prosze o pomoc i dzieki z góry :)

Witam. Skorzystam z założonego już tematu i zapytam czy jest jakaś możliwość odwołania się od opłaty celnej za przewożone papierosy złapano mnie na granicy Austrii z Niemcami papierosy przewoziłem w swoim aucie osobowym w ilości 14320 sztuk(ponad 70 wagonów)
Zarekwirowano papierosy i nałożono opłatę celną w wysokości 3052,83 euro sporządzono też protokół w którym podałem że był to jednorazowy incydent że jestem aktualnie osobą bezrobotną w Polsce i mój zasiłek wynosi 150eur/mies. Suma ta jest dla mnie olbrzymia i niemożliwa do zapłacenia co robić proszę o pomoc :(

1.(peeterus) grzywna cie nie minie będziesz w komputerze na granicy i przy przekraczaniu zostaniesz zatrzymany do odsiadki grzywny tak to działa.

2.(binec)sprawdz na granicy czy jesteś w rejestrze komputerowym.

znajoma z Niemiec powiedziła że koniecznie odwoływać się sama kiedyś napisała pismo dla Polaka który został złapany i anulowali mu grzywnę :what:powiedziała dokładnie:"czemu wy Polacy nie piszecie żadnych pism czy odwołań trzeba próbować w Niemczech do każdej sprawy można się odwołać"
jeszcze mam pytanko czy mogą zatrzymać mnie tylko na granicy Niemiec czy w całej UNI,po jakim czasie nie płacenia mogą wprowadzić moje dane na komputer?

Witam.To jest tak.Gdy złapią cię z papierosami na granicy,lub w Niemczech wypisują kwit na podatki (haut...).Następnie odbywa się sprawa w Sądzie i jest grzywna(zależy od ilości złapań,ile papierosów)jest ona niższa niż podatek.Za podatki nie zamykają :!: (,może być egzekucja przez naszą skarbówkę,lecz to już od wyższych sum np 15 000 e,mogą zabrac pieniądze,lub auto na granicy(musi być nasze).Za grzywnę trzeba płacić(zamkną na granicy).Można rozłożyć na raty.Warto jechać na sprawę do Niemiec,inaczej patrzą(znam przypadek za 50 sztang 130e kary)a podatki nie płacone(dot.obywatela Polski).Wiem to wszystko,mam kolegę na 4 roku prawa w Niemczech.Pozdrawiam.

Witam.

Moj maz jest zatrzymany w Niemczech od 7 miesiecy za przemyt papierosow, tzn. chca go oskarzyc o to, ze mial cos wspolnego z przemytem, ktory udaremnili, bo byl jego odcisk palc a w aucie,a le nie o to chodzi.
Moje pytania brzmia: kiedy ewentualnie moze wyjsc za kaucja? Adwokat sie stara juz od dawna, prokurator zaproponowal nawet kwote ponad 2 miesiace temu i nadal nic. Ile grozi za przemyt w Niemczech? Jak to w ogole wyglada, czy meza wkoncu wypuszcza za kaucja?

Kolysanka,jak ta sprawa teraz wygląda?jak sie zakinczyla?

Mam ten sam problem od mojego zatrzymania mineło 13lat i nadal nie wiem czy jastem w ich rejestrze .Mam pytanie wiesz jak długo niemcy ścigają za przemyt kiedyś celnik powiedział mi ze po 8latach niemcy dają spokuj ale nie mam pewności. Jak coś wiesz napisz mako106@wp.pl

mam podobny problem.............
Mój ojciec ponad 10 lat temu przemycał papierosy przez niemiecką granice. Raz został złapany i "wciągnięty do ich komputera". Dzis chciałby z lotniska w Berlinie udać się do Irlandii.
Czy w związku z likwidacja granic niemieckich sprawa mogła się przedawnić?
Czy może obawiać się że zostanie zatrzymany na granicy?

pytanie czy zaplacil kare? czy dalej ona "wisi" nad nim

Witam mam taki problem.2 lat temu zostalem poproszony przez kolege oto bym pojechal z nim do Niemiec jako drugi kierowca.Mielismy przywiesc meble.Okazalo sie ze pod podloga byly papierosy ja nic o tym nie wiedzialem i ten kolega wziol to na sebie.Ja zostalem tylko przeslluchany.W ciągu tych 2 lat nie dostalem od niech zadnego pisma.TEraz przyslali mi do zaplacenia kosmiczna kwote podatku.Nie splace jej do konca zycia.Co mam robic? gdie odwolywac sie?Prosze o pomoc.Ja nawet o nich nic nie wiedziałem i bylem nie winny o czym zrezta mowilem na przesłuchaniu.

za malo informacji, proponuje odwiedzic prawnika

Moja sprawa wygląda tak:
moja żona pracuje w Niemczech (na czarno), na adres jej pracodawcy wysłalem 8 szt paczek papierosów ( w liscie - duża koperta). Przechwycili to celnicy i wezwali jej pracodawcę do zapłacenia czy raczej może wykupienia od nich tych 160 szt. fajelk. Co z tym fantem zrobić?

Witam.
Ja ponownie z moim problemem.Od czasu mojego incydentu z papierosami minęło już trochę czasu.Mam takie pytanko też do ukaranych za te wykroczenie,w jaki sposób i jakimi pismami kontaktowali się Niemcy.W moim przypadku zastanawia mnie jedna rzecz,złapano mnie w Weekend,zawieziono na jakąś bazę która była pusta praktycznie zero pracowników,tylko Zoole którzy mnie złapali.Po jakimś czasie przywieźli dziadka który tłumaczył,wypytywali gdzie mieszkam,skąd mam papierosy i takie tam.Najbardziej interesuje mnie dlaczego poinformowali mnie,że nie mogą kontaktować się ze mną jako Urząd Celny tylko przez prywatną osobę z Niemiec.Pisma parę razy przyszły z adresu jakiejś kobiety i po jakimś czasie ucichło nic nie przychodzi.Jeszcze następna sprawa to spisywano mnie z paszportu a od tamtego czasu była w Polsce zmiana dowodów osobistych.Gdy teraz wyjechałbym do Niemiec na dowodzie osobistym,czy system skojarzy moją osobę?

chyba imienia i nazwiska pan nie zmienial ?

ale imię i nazwisko to akurat może być dużo takich samych,np: moja żona i moja rodzona siostra mają takie same nazwiska i imiona:))zależy co mają w bazie danych w Niemczech czy numer i serię Paszportu czy PESEL.Właśnie ciekawi mnie jak to jest w bazie danych,czy osoba jest kojarzona przez system według np: imię nazwisko,data urodzenia i serię jakiegoś dokumentu(paszport lub dowód) czy inaczej imię nazwisko data urodzenia a może według samej serii i numeru dokumentu którym się legitymowałem.

imie i nazwisko, data urodzenia, numer dokumentu tozsamosci. uznaja tez prawo jazdy jako dowod tozsamosci ale tylko dla potwierdzenia danych.
pesel to polski system w de raczej malo przydatny ;)

hmm czyli jest szansa że z nowym dowodem tożsamości w razie kontroli nie skojarzy system;)) zresztą prawo jazdy też była zmiana na noweJesteśmy tak dziwnym krajem, że nikomu w innych krajach UNI nie przyjdzie do głowy że w tak krótkim czasie były dwie zmiany dokumentów;)Jak mnie złapano nie było jeszcze otwartych granic i były normalne kontrole na granicy, teraz mogę jechać do Niemiec bez paszportu jedynie z nowym dowodem i nowym prawo jazdy)Ryzykować nie będę muszę to jakoś sprawdzić czy nie figuruję w ich systemie, mam znajomego Niemca który pracuje w Policji może on to sprawdzi;)

skojarzy skojarzy jesli masz strafe w DE to choc bys mial chinskie papiery to i tak bedziesz musial odbebnic swoje niestety

wyglada to tak ze podstawowym znacznikiem jest imie i nazwisko a do niego dopisywane sa numery dokumentow, wiec teoretycznie po wymianie mozna probowac ale to raczej sliski temat.

Powrót