Jak obnizyc alimenty na pelnoletniego syna

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek4040
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszek4040

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam .Mam pytanie na ile mogie obnizyc alimenty na pelnoletniego syna uczacego sie w liceum .Narazie place 500 zl .Mieszkam za granica wiec mnie stac razem z komornikiem to prawie 600zl .Na ile mogie je obnizyc biorac pod uwagie ze mam wyksztalcenie tylko podstawowe i po powrocie do PL napewno bede mial ciezko znalesc praca i jesli juz znajde to za najmniejsza krajowa dzekuje za odpowiedzi

Zbyszek4040 napisał:
azem z komornikiem to prawie 600zl
Łatwo możesz obniżyć o to, co płacisz komornikowi. Wystarczy wyrównać zaległości i płacic w terminie.
Na obniżenie w inny sposób nie licz nawet, chyba że na trwałe ciężko zachorujesz.

Nic nie jestem dluzny ani grosze chce tylko obnizyc

Zbyszek4040 napisał:
Nic nie jestem dluzny ani grosze
Nieprawda. Nie byłoby komornika, gdybyś wszystko płacił w terminie.
A jesli płacisz wszystko w terminie, wnioskuj o zdjęcie egzekucji jako bezzasadnej.

Place wszystko w terminie ale przez komornika bo z matka sie nie moglem do gadac nic nie zalegam pozatym jeszcze pomagalem dzecku 300 zl miesiecznie ,ale to nie oto chodzi jak wruce do PL bede zarabial napewno najmniejsza krajowa i niebedze mnie stac tyle mu dawac wiec jestem ciekaw ile mi przysadza

Zbyszek4040 napisał:
ile mi przysadza
Zbyszek4040 napisał:
bo z matka sie nie moglem do gadac
Mogłes przesyłać "na jej ręce" przekazem pocztowym.
A teraz, skoro dziecko pełnoletnie, powinienes płacić do rak dziecka, a nie jego matki (no, chyba że dziecko ubezwłasnowolnione).

Ostatnia edycja:
A wiec po pierwsze chdzbym mugl bym tego nie zrobil wolalem placic te 75 zl komornikowi .A po drugie to zaras po sprawie poleciala z tym do komornika . A po trzecie wole miec na pismie od komornika ze nic nie zalegam .A po czwarte chodzi o to ze chce wrucic do PL i nie bedze mnie stac na taka kwote i chce wiedzec jakiej wysokosci placa ludze z wyksztalceniem podstawowym .Bo podobno sad wylicza wlasnie od tego czyli mozliwosci

i bezrobotnym w Polsce zasądzają 500 zł alimentów.
Ty masz już alimenty ustalone i jak chcesz płacić mniej to musisz wnieść pozew do sądu o obniżenie

Agnieszka3M napisał:
zasądzają 500 zł alimentów
Niedawno dokładnie tyle dla studentki od matki-alkoholiczki po dwóch klasach podstawówki, która dorobiła się już 9 dzieci z różnych ojców. (Płaci, oczywiscie, FA...).
PS. Dzieci, w bardzo róznym wieku, wszystkie z dala od matki (niektóre z ojcami!, inne w p.zastępczej).

Ostatnia edycja:
Ok Czyli juz wszystko wiem 6 tys rocznie razy 7 lat 49 Tys wszystko pasuje mam na mieszkanie samochud i 7 lat alimentow dzekuje za odpowiedzi pozdrawiam

HURA mogie wracac do PL!!!!!

uzasadnienie napisał:
Niedawno dokładnie tyle dla studentki od matki-alkoholiczki po dwóch klasach podstawówki, która dorobiła się już 9 dzieci z różnych ojców. (Płaci, oczywiscie, FA...).
no to faktycznie ciekawy wyrok, bo dla kobiet sądy są łaskawsze

Zbyszku,
Wiesz, znam ludzi, którzy mówią, że dziecko droższe niż mercedes. Niektórzy z nich traktują te słowa bardzo dosłownie. :o :wow:

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
bo dla kobiet sądy są łaskawsze
Ale ta, mimo prawidłowego doręczenia, nie wykazała chęci pojawienia się w sądzie (a córke olała juz kilkanaście lat temu, niemal po urodzeniu). Córka zrobiła na sędzi bardzo dobre wrażenie, ma niezłe wyniki na trudnych studiach, to też było nie bez znaczenia. Sędzia doskonale wiedziała, że zapłaci FA.
Klasyka dla skrajnych wyroków - brak działania jednej ze stron.
A stronie wszystko jedno, bo i tak żaden komornik nawet grosza z jej gołej d... nie ściągnie.
PS. Nie do końca wiem, jak wygląda alimentacja innych dzieci tej pani-mamusi, ale pewnie parę tysi FA za nią i tak płaci.

Ostatnia edycja:
Ja zawsze placilem co do grosze mialem 5 spraw na zadna sie nie wstawilem sad przyznal na pierwszej 300 zl na drugiej 400 trzeciej 430 czwartej 500 zl uwazam Polska sprawiedliwosc za najlepsza w swiecie

No tak musze wniesc pozew ale jak myslisz ile by mi przysadzili

jak wniesiesz pozew o obniżenie alimentów ze względu na to, że wracasz z zagranicy i "może" nie znajdziesz pracy to licz się z tym, że alimentów Ci nie obniżą. co więcej, syn może wtedy wnieść o podwyższenie, bo 500 zł na dorosłego faceta, który zaraz idzie na studia to kwota dość niska. i skończy się jeszcze tak, że zamiast Ci"odjąć" to Ci dołożą z dwie stówki

jest to wyposrodkowana kwota. raczej obnizenia nie dostaniesz sam wylicz ile kosztuje utrzymanie dziecka i podziel na pol. a jesli jestes za granica czyli nie masz kontaktow mozesz ponosic wieksza czesc tych kosztow.niz matka

Tak ale sad po pierwsze musi wziasc pod uwagie moje wyksztalcenie po drugie mam altrytyzm i jesli zaczne ta choroby wyolbzymiac napowno obnizy mi na 200 moze 300 zl

nie wykształcenie, a możliwości zarobkowe a to różnica. na pewno weźmie rówież pod uwagę to, że dopiero wróciłeś z zagranicy i tak niemało zapewne zarabiałeś. Sąd nic Ci na pewno nie obniży. jedyne co pewne to to, że alimenty w kwocie 200 czy 300 złotych na prawie dorosłego faceta to za mało i Sąd weźmie to pod uwagę.

Powrót