Jak odblokować konto w banku?

• Autor wątku Autor wątku maxxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mam tylko jedno pytanie czy ktoś może powiedzieć ja to wygląda obecnie w roku 2012 , czy te same zasady obowiązują, Dziś ze łzami znajoma przyszła, w banku nic nie załatwiła u komornika nic a tu dzieci jeść wołają proszę o info jak to wygląda obecnie

raf2 napisał:
Ad1,Ad2
Jak najbardziej wydał na pewno postanowienie o kosztach egzekucyjnych które jest natychmiast wykonalne bez zaopatrywania w klauzulę wykonalności
Należy pamiętać, że wniesienie skargi nie wstrzymuje postępowania egzekucyjnego ani wykonania zaskarżonej czynności, chyba że sąd zawiesi postępowanie lub wstrzyma dokonanie czynności (art. 7672 §2 kpc).

Nieprawda

Art. 770(1) kpc
Prawomocne postanowienie komornika w przedmiocie kosztów podlega wykonaniu po uprawomocnieniu się bez potrzeby zaopatrywania go w klauzulę wykonalności.

Wniesienie skargi powoduje, że postanowienie nie jest prawomocne.

kwanga napisał:
mam tylko jedno pytanie czy ktoś może powiedzieć ja to wygląda obecnie w roku 2012 , czy te same zasady obowiązują, Dziś ze łzami znajoma przyszła, w banku nic nie załatwiła u komornika nic a tu dzieci jeść wołają proszę o info jak to wygląda obecnie

tak, nadal można zająć zarówno wynagrodzenie, jak i konto bankowe, ponieważ są to dwa różne sposoby prowadzenia egzekucji

Witam,
moje konta nadal zablokowane...Napisałam kolejne pismo do komornika z prosba o rozłożenie na raty po 1000zł,wiec nie mało; jednoczesnie wcieliłam w zycie swój wniosek tzn. zapłaciłam pierwszą ratę i zobowiazałam sie do spłaty co miesiecznej ;ciekawe co będzie dalej ...
Mam w związku z tym pytanie do eksperta, czy komornik może dokonac kolejnych zajęc kont?

komornik działa zgodnie z wnioskiem wierzyciela,więc odpowiedź brzmi: może

No chyba się nie zrozumielismy, wierzyciel juz 2 lata temu umorzył postępowanie, teraz komornik dochodzi swoich wierzytelności czyli tzw kosztów egzekucyjnych .

no to tym bardziej może dokonać zajęcia na swoje koszty

Kaprys,dzięki, nie wiedziałam ...
Wczoraj odebrałam pismo od komornika, przystał na moją propozycje spłaty ratalnej, ufff,sprawę uważam za zakończoną i cieszy mnieto bardzo.
Wszystkim którzy mnie wspierali i służyli radą , bardzo dziękuje i pozdrawiam.

Witam wszystkich bardzo serdecznie mam tego typu problem z komornikiem....pomimo,że mój pracodawca co miesiąc regularnie wysyła mu pieniądze na konto to jemu było jeszcze mało i zablokował mi konto w banku...nie wiedziałem o niczym aż ostatnio chcąc wypłacić pieniądze z konta dowiedziałem się iż środki wolne od zajęć czy jak to się tam nazywa mi się wyczerpały i nie mogę pobrać pieniędzy...więc zadzwoniłem do komornika co mam zrobić z tym faktem. On niby wysłał do banku pismo o odblokowanie konta ale w banku twierdzą że dostali tylko pismo o treści że kwota za wynagrodzenie wpływająca na konto jest wolna od potrąceń itp ale ja nadal nie mogę pobierać pieniędzy z konta...zostałem bez środków do życia z komornikiem się skontaktować jest trudno bo albo nie odbiera ale czekam 40min w jakieś kolejce i nie mogę się skontaktować. Czy jest jakiś przepis czy cuś żeby to ruszyć? I żebym mógł wypłacić pieniądze na życie?

nie ma, po przekroczeniu kwoty wolnej od potrąceń każda złotówka jest potrącana

Natomiast jeśli bank potwierdza ograniczenie zajęcia, o kwotę wpływającą z tytułu wynagrodzenia, to proponuję zwrócić się pisemnie do banku z zapytaniem o powód niezastosowania się do tego ograniczenia. Komornik już tutaj nic nie pomoże, konta nie zwolni bez wniosku wierzyciela. A to bank nie stosuje się do ograniczenia, więc sprawę należy wyjaśnić z bankiem.

czyli rozumiem że skoro komornik napisał do banku iż kwoty z tytuły wynagrodzenia za pracę są zwolnione spod zajęcia teoretycznie powinienem móc wypłacać pieniądze na życie tak?

no niestety nadal nie moge wypłacać pieniędzy z konta i jestem bez środków do życia...napisałem do komornika pismo z prośbą o odblokowanie konta ale dostałem odpowiedź nie bo nie czy ja mogę coś jeszcze coś zrobić w związku z tą sprawą?

Jak brzmi odpowiedź komornika?
Na pewno nie "nie bo nie".

no taką odpowiedź usłyszałem przez telefon pisma żadnego nie dostałem z decyzją itp.

WhiteErt napisał:
no taką odpowiedź usłyszałem przez telefon pisma żadnego nie dostałem z decyzją itp.
wierzę po mojej telefoniczne prośbie o wytłumaczenie jak laikowi ( pisma także nie dostalam) uslyszałam że to nie wina Pana komornika iż jestem inna i nie rozumiem co mowi...a tak ładnie przed łączeniem słychac że w trosce o dobro interesantów wszystkie rozmowy są nagrywane...

WhiteErt
Czy komornik na pewno dokonał ograniczenia zajęcia? Czy to pismo dotarło do banku? Jeśli odpowiedź w obydwu przypadkach brzmi: tak, to należy zwrócić się do banku. Komornik już nic nie zrobi.

Osobiście zwróciłabym się do banku, na piśmie, z żądaniem wyjaśnienia niemożności dokonywania wypłat pomimo ograniczenia dokonanego przez komornika. Bank bezprawnie przetrzymuje Pana pieniądze, bądź przekazuje je komornikowi. Komornik z kolei przekazuje je wierzycielowi, w przekonaniu, że jest to kwota powyżej ograniczenia, którego dokonał. Komornik nie wie, jakie jest pochodzenie pieniędzy na koncie. Zajął wierzytelność z rachunku bankowego i tylko bank (i Pan) wie, skąd są znajdujące się tam pieniądze.

WhiteErt

Polecam się skonaktować bezpośrednio z pełnomocnikiem wierzyciela i przedstawić sprawę. Jak już było wspominane komornik działa na wniosek wierzyciela. W grę będzie wchodzić ograniczenie egzekucji z rachunku bankowego o środki będące wolne od potrąceń tj. reszta wynagrodzenia.
Pisma do komornika o odblokowanie zazwyczaj nic nie dają, bo nie zawsze są przekazywane do wierzyciela, zwłaszcza jeśli nie ma w nich np. zawartej ugody co do spłaty ratalnej długu.

Czyli nasze prawo pozwala komornikom na bezkarne uśmiercanie ludzi .

Nie za pozbawienie życia idzie się do więzienia po wyroku.

Powrót