Jak odblokować konto w banku?

• Autor wątku Autor wątku maxxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ala200 napisał:
Witam,

No i teraz pytania:
1.czy komornik mógł zostawic blokade na kwote swoich wierzytelności.
2.w jaki sposób komornik może jeszcze egzekwowac kwotę naleznej mu opłaty egzekucyjnej ( została złożona skarga na postanowienie komornika o wysokosci kosztów egzekucyjnych , jeszcze nie rozpatrzona, ale oczywiscie wiem iż jej złożenie nie wstrzymuje egzekucji), tzn. czy może mi pozajmować ponownie, zwolnione rachunki bankowe?
3.jak to sie ma do tego iż postępowanie jest zawieszone a nie umorzone?
4.co z US,dlaczego tam komornik nie wysłał pisma o umorzeniu egzekucji z wierzytelnosci?
Czy tez wyśle o ograniczenie kowoty zajęcia czy jednak o umorzeniu?
No i na koniec, proszę o poradę , co mam zrobic w sytuacji gdy komornik odmawia mi wglądu w akta sprawy mówiąc iż są w Sądzie .
Z góry dziękuję za odpowiedż, pozdrawiam .

Ad1,Ad2
Jak najbardziej wydał na pewno postanowienie o kosztach egzekucyjnych które jest natychmiast wykonalne bez zaopatrywania w klauzulę wykonalności
Należy pamiętać, że wniesienie skargi nie wstrzymuje postępowania egzekucyjnego ani wykonania zaskarżonej czynności, chyba że sąd zawiesi postępowanie lub wstrzyma dokonanie czynności (art. 7672 §2 kpc).

ad3
Jeżeli postępowanie jest zawieszone tzn. że komornik wstrzymuję się z podejmowaniem wszelkich czynności w sprawie. Zazwyczaj na podstawie art 823 kpc po upływie roku je umarza.
ad4 ???? więcej danych
Masz prawo przeglądać akta sprawy. Kiedy akta sprawy są przekazywane do sądu komornik tworzy akta zastępcze.

Ostatnia edycja:
raf2,
dziękuję za odpowiedz.
Ad 4.
W Urzędzie Skarbowym jest zajęcie zwrotu podatku VAT oraz podatku dochodowego, są to moje ewentualne wierzytelności, z których egzekucja powinna zostać umorzona , tak jak z kont bankowych.No i problem polega na tym iż od 18 pażdziernika, kiedy to wpłynął do komornika wniosek od wierzyciela ,nadal ten nie wystosował żadnego pisma do Urzędu Skarbowego.Nie wiem co mam wiec zrobic.Jak łatwo się domyślić mam za chwilę vat do zwrotu ...nurtuje mnie pytanie czy komornik ograniczy tam kwote blokady czy całkiem umorzy.
Po Pana odpowiedzi nasunęło mi sie jeszcze takie pytanie , czy mimo zawieszenia całego postępowania egzekucyjnego , komornik nadal może mnie "ścigac" ? Nadal może wysyłać zajęcie kont bankowych ?
Co mam zrobić jeśli zwyczajnie NIE STAĆ mnie aby uregulować opłatę egzekucyjną, to 7300 zł, zwyczajnie nie mam pieniedzy, wszystkie oddałam wierzycielowi ...Czy komornik moze sie zgodzic na jakąś ugodę i rozłożyć na raty? Jaka jest praktyka?

ala200 napisał:
raf2,
Po Pana odpowiedzi nasunęło mi sie jeszcze takie pytanie , czy mimo zawieszenia całego postępowania egzekucyjnego , komornik nadal może mnie "ścigac" ? Nadal może wysyłać zajęcie kont bankowych ?
Zawieszenie postępowania egzekucyjnego oznacza że komornik wstrzymuję się z dokonywaniem jakichkolwiek czynności egzekucyjnych(po prostu nic w tej sprawie nie robi np: nie dokonuje zajęć rach.bank. dłużnika) Tylko wierzyciel może zwrócić się o odwieszenie zawieszenia. Jeżeli tego nie zrobi w ciągu roku od uprawomocnienia się postanowienia o zawieszeniu umarza w trybie art.823 kpc

ala200 napisał:
raf2,
Co mam zrobić jeśli zwyczajnie NIE STAĆ mnie aby uregulować opłatę egzekucyjną, to 7300 zł, zwyczajnie nie mam pieniedzy, wszystkie oddałam wierzycielowi ...Czy komornik moze sie zgodzic na jakąś ugodę i rozłożyć na raty? Jaka jest praktyka?
Praktyka jest taka, że czasami się zgadza a czasami nie w zależności od chumoru;) Jeżeli masz stałe świadczenie np.rentę lub emeryturę to bym na to nie liczył.

raf2, rozumiem ze komornik po zawieszeniu postępowania nic nie robi w sprawie którą mu wcześniej zlecił wierzyciel ,ale czy również nic nie robi aby wyegzekwować swoją opłatę egzekucyjną w tej sprawie, to mnie najbardziej nurtuje? Dochody mam z działalności gospodarczej , róznej wysokości,np za listopad mam stratę , a pażdziernik bardzo niewiele na plusie.

raf3, czy również tych kosztów wcześniejszych, tych co do których wydał postanowienia jeszcze przed zawieszeniem postępowania egzekucyjnego?
Co do wcześniejszej Twojej uwagi wolę sie nie wypowiadać, mam swoje zdanie, "udało " mi sie tez raz rozpętac pewną dyskusje, niepotrzenie , bo teraz juz niektórzy eksperci nie odpowiadają na moje pytania, a szkoda, przykro ze tak jest.

czyli rozumiem, że jak mam konto w ING, to blokują kase i nie da się tak po prostu wypłacić w kasie, tylko pisać pismo i czekać, czekać ??
czy ktoś może wie z doświadczenia jakie konkretnie banki nie robią problemów i tak jak autorce tego tematu - bez problemu i czekania np 30dni - wyplacają od razu w kasie ?

picks007, wiem z doświadczenia , nie miłego, ze w każdym banku od ręki wypłacą Ci kwotę wolną od zajęcia czyli 3x srednia pensja krajowa tj. około 10 tys z kawałkiem;łaski Ci nie robią i nie musisz ani pism pisać ani czekać ...po wybraniu tej kwoty niestety reszta juz "idzie" na komornika

ala200 napisał:
picks007, wiem z doświadczenia , nie miłego, ze w każdym banku od ręki wypłacą Ci kwotę wolną od zajęcia czyli 3x srednia pensja krajowa tj. około 10 tys z kawałkiem;łaski Ci nie robią i nie musisz ani pism pisać ani czekać ...po wybraniu tej kwoty niestety reszta juz "idzie" na komornika

to może wtedy pisać pismo do komornika, że skoro zabiera i tak automatycznie z pensji 50%, to żeby wtedy odblokował konto? czy ktoś wie, aby coś takiego było możliwe?

Nie sądzę aby komornik na to przystał, jego zadaniem jest być skutecznym-szybko odzyskać dług,moim zdaniem szkoda zachodu ,ale...

ala200 napisał:
Nie sądzę aby komornik na to przystał, jego zadaniem jest być skutecznym-szybko odzyskać dług,moim zdaniem szkoda zachodu ,ale...

wszystkie długi są na około 100 tys zł,
dochód netto to 1800 zł, osoba ma 23lata...
osoba nie ma ruchomości, nie jest nigdzie zameldowana, nie ma majątku, więc hmmm... szybko to na pewno nie będzie... może litość? :)

Witam!
Mam do tego postu jeszcze pytanie.Co po wybraniu tej sumy wolnej od zajęcia, jeżeli jedynymi środkami wpływającymi na konto jest wynagrodzenie już po zajęciu komorniczym, tj kwota wolna od zajęcia te 1317 zł? I nie ma żadnych innych wpływów.Z czego ma żyć dłużnik , jeżeli w ten sposób jest zabrane 100% wynagrodzenia?Zmiana pracy nie wchodzi w grę, płatnik jest w innym województwie i wynagrodzenie musi przejść przez bank?

wiem, że post już nieaktualny, ale chciałabym, ku przestrodze, coś doprecyzować, być może komuś się przyda (choć pewnie nie autorce wątku..). Wolne od zajęcia nie są środki do wys. na chwilę obecną 10.700,00, tylko wpływy, tzn. od momentu zajęcia do zablokowania konta wystarczy, że hipotetycznie, te same 2000 zł 5 x wpłacimy i wypłacimy - i już mamy blokadę. Sama się na tym przejechałam - dostałam zajęcie pensji i zajęcie ROR, ale się nie martwiłam bo zinterpretowałam to sobie tak, że niezależnie od wszystkiego mogę sobie zawsze 10.000 na koncie trzymać (co w zasadzie byłoby logiczne, każdy powinien mieć taką kwotę "na czarną godzinę" czy w przypadku choroby), dopiero wszystko powyżej tej kwoty jest zajmowane, niestety przeliczyłam się, po ok 6 mies. pobierania skromnej okrojonej wypłaty był płacz i zgrzytanie zębów. I na dodatek u mnie bank nie tylko zablokował środki co nadgorliwie praktycznie tego samego dnia wysłał komornikowi. I co im zrobisz? Nic. Nawet nie ma sensu się ubiegać o zwrot, choć by się należał, ale gra niewarta świeczki, wychodzę z założenia, że zobowiązanie tak czy owak muszę spłacić.

mara5, masz rację, można zinterpretowac to tak jak Ty...dobrze ze napisałaś, może komus pomoże.

A wiecie ze ja nadal ,juz po umorzeniu postępowania egzekucyjnego, mam zajęte przez komornika konta w bankach?! Tak,tak, ...nadal nie byłam/nie jestem w stanie zapłacić opłaty egzekucyjnej w kwocie 18 tys zł . Ale...hmmm,jak by to powiedzieć ,mam kilka innych ,nowych kont i sobie jakoś radzę.
Napisałam do komornika pismo w MARCU BR ! aby mi obniżył tą kwotę lub/i rozłozył na raty,nic,zupełna cisza do dzisiaj ,nie rozumiem takiej postawy.
No i na koniec krótki pytanie : czy komornik po rozłożeniu długu (opłaty egzekucyjnej) na raty zwolni mi konta czy zrobi to dopiero po całkowitym spłaceniu go?

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za porady i odpowiedzi.

cóż, to chyba jego dobra wola, osobiście nie liczyłabym na to, skoro tak gorliwie ściąga długi dla innych to chyba tym bardziej dla siebie? Można spróbować go jakoś przechytrzyć (wszak na biednego nie trafiło:D), nakłonić go do rozłożenia na raty jakąś większą wpłatą, potem zapłacić ze 2 raty, a potem przestać płacić i siedzieć cichutko jak mysz, pal sześć te zablokowane konta, a nuż się przedawni? Tylko nie wiem czy mielibyśmy tu do czynienia ze świadczeniem cyklicznym, które się przedawnia po 3 latach, czy jakimś innym, które potrzebuje 5 lub 10 lat? Za mało się na tym znam, może ktoś poradzi? Tylko, błagam, niech nikt nie mówi, że to nieetyczne "bo długi trzeba spłacać", dość się naczytałam..

mara55,wiadomo ze swoje zobowiązania trzeba płacić, jasne ze tak , tylko ...no właśnie ,ja wpadłam w kłopoty bo mi nie zapłacono ,bagatela 180 tys zł, 10 lat temu :x, no i ...to żadna okoliczność łagodząca dla mnie, nikogo to nie interesuje :confused:, dla mojego wierzyciela i komornika jestem nikim,oszustką?!, dłużnikiem !!!!!! i nic tego nie zmieni ...wiec ...wszystkie pomysły aby "życ" są dobre :)

Twój pomysł jest super, nie wpadłam na to :D, no i właśnie tylko , nie wiemy jak to jest z przedawnieniem opłaty egzekucyjnej dla komornika.

Nie ściąga; mam zajęte konta ale nie wpływają tam pieniądze, prowadzę działalnosć gosp. ,otrzymuję zapłatę gotówką "do ręki" .Mam zajęty samochód i dom, może w każdej chwili zrobić ich licytację, tak wiec żyję na "bombie', dlatego tez cały czas bezustannie chcę sie z nim dogadac, ale komornik milczy

no to nie zazdroszczę. A masz nakaz zapłaty na te koszty? Czy jak to się odbywa?

Tak,oczywiście ze tak,ale firmy się "zwineły", komornicy nie potrafią wyegzekwować należnych mi pieniędzy ...Jestem dodatkowo 'w plecy" o koszty adwokackie i zaliczek dla komornikow, pieknie,prawda?!

hej,
nie odzywałam sie ale mój komornik nie próżnuje...mam termin 12 lipca licytacji samochodu za kwote 6500zł (to część kosztów egzek która jest juz prawomocna,reszta nadal w Sądzie); mało tego dzis otrzymałam kolejne pismo ze mam wskazac swoje konta i naleznosci ,dobre...

Powrót