R
raf2
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 142
ala200 napisał:Witam,
No i teraz pytania:
1.czy komornik mógł zostawic blokade na kwote swoich wierzytelności.
2.w jaki sposób komornik może jeszcze egzekwowac kwotę naleznej mu opłaty egzekucyjnej ( została złożona skarga na postanowienie komornika o wysokosci kosztów egzekucyjnych , jeszcze nie rozpatrzona, ale oczywiscie wiem iż jej złożenie nie wstrzymuje egzekucji), tzn. czy może mi pozajmować ponownie, zwolnione rachunki bankowe?
3.jak to sie ma do tego iż postępowanie jest zawieszone a nie umorzone?
4.co z US,dlaczego tam komornik nie wysłał pisma o umorzeniu egzekucji z wierzytelnosci?
Czy tez wyśle o ograniczenie kowoty zajęcia czy jednak o umorzeniu?
No i na koniec, proszę o poradę , co mam zrobic w sytuacji gdy komornik odmawia mi wglądu w akta sprawy mówiąc iż są w Sądzie .
Z góry dziękuję za odpowiedż, pozdrawiam .
Ad1,Ad2
Jak najbardziej wydał na pewno postanowienie o kosztach egzekucyjnych które jest natychmiast wykonalne bez zaopatrywania w klauzulę wykonalności
Należy pamiętać, że wniesienie skargi nie wstrzymuje postępowania egzekucyjnego ani wykonania zaskarżonej czynności, chyba że sąd zawiesi postępowanie lub wstrzyma dokonanie czynności (art. 7672 §2 kpc).
ad3
Jeżeli postępowanie jest zawieszone tzn. że komornik wstrzymuję się z podejmowaniem wszelkich czynności w sprawie. Zazwyczaj na podstawie art 823 kpc po upływie roku je umarza.
ad4 ???? więcej danych
Masz prawo przeglądać akta sprawy. Kiedy akta sprawy są przekazywane do sądu komornik tworzy akta zastępcze.
Ostatnia edycja: