R
rejestratorka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Mam identyczną sytuację. Masz sygn. tej sprawy? I jak się zakończyła Twoja?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
tatars napisał:Witam. Moja sprawa jest dalej w sadzie nic nowego.
Jeżeli masz na myśli link do strony podany przez bieniek12 to są tam tylko przywołane: Uchwała SN z dnia 19 maja 1981 r., III CZP 18/81,tatars napisał:wchodząc na przesłanego linka wychodzi reklama.
Pożyczka zaciągnięta przez spadkodawcę to dług spadkowy a więc wprost powinna zmniejszać substrat zachowku. Na początku miałem wątpliwości czy taki dług nadal istnieje skoro w osobie jedynego spadkobiercy połączona została osoba wierzyciela i dłużnika (konfuzja).FilipFlap napisał:A fakt dania pieniędzy na wykup mieszkania tak omotał nazywając to ze nie widzi podstaw prawnych do odliczenia tej kwoty.
I dla uzupełnienia fragment z artykułu pt. Instytucja konfuzji w polskim prawie cywilnym, Henclewski Tomasz, Przegląd Prawa Handlowego 2011/4:Generalną zasadą jest także, że przy obliczaniu zachowku należy uwzględniać wszelkie prawa wchodzące w skład spadku (art. 922kc), w tym wszystkie wierzytelności i długi, również takie, które wskutek otwarcia spadku wygasły przez konfuzję. Wierzytelność spadkodawcy zatem do spadkobiercy należy traktować jako niewygasłą, a długi spadkodawcy względem spadkobierców obniżają wartość spadku obliczaną dla potrzeb zachowku. ( vide: Bogudar Kardasiewicz, System Prawa Prywatnego, Tom 10, Prawo spadkowe str.869)
Ponieważ konsekwencje konfuzji są bardzo poważne, w wielu sytuacjach istnieje potrzeba, by stosunek prawny istniał nadal bez względu na fakt, że doszło do połączenia roli wierzyciela z rolą dłużnika. Z tego powodu ustawodawca wprowadził do systemu prawnego wyjątki, które umożliwiają przetrwanie zobowiązania mimo połączenia długu z wierzytelnością. (…) Przykładem takiego zdarzenia jest m.in. oddzielenie spadku od majątku spadkobiercy.