jak ominąć zachowek

• Autor wątku Autor wątku tatars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam identyczną sytuację. Masz sygn. tej sprawy? I jak się zakończyła Twoja?

Witam.Moja się jeszcze nie zakończyła.Mój adwokat powołał się na ten wyrok i sąd "olał",udawał że nie widzi nic ciekawego w tej sprawie.W tym wyroku jest powoływanie sie na art 5kc a w moim wyroku pominięto dosłownie wszystko co było związane z wykupem mieszkania a zajęto sie art 5kc zauważając iż strona przeciwna nie była niegodna.
A fakt dania pieniędzy na wykup mieszkania tak omotał nazywając to ze nie widzi podstaw prawnych do odliczenia tej kwoty.Obecnie sprawa jest w apelacyjnym.Co z niej wyniknie-zobaczymy.Poinformuję

Witam, dziękuję za odpowiedź. Jestem już po apelacyjnej. U mnie Sąd fakt dania pieniadzy pod uwagę wziął i nawet dokonał odliczenia - ale celowo śmieszej kwoty 3%, co tylko minimalnie obnizyło wysokość zachowku. Przygotowuję się do pisania skargi do RPO i chcę powołać się na jak największą ilością orzeczeń identycznych w tej sprawie. Podałbyś Syg. tej sprawy, na którą powołał się Twój prawnik?. Pozdrawiam;-)

Witam. Moja sprawa jest dalej w sadzie nic nowego.

Witaj Tatars, co nowego w Twojej sprawie? Pisałam z Tobą jako Rejestratorka (piszę z innego) bo nie mogłam się zalogować. Moja jeszcze się ciągnie.

Witam. Niestety dalej stoję w miejscu, przesłuchania świadków się ciągną . Dam ci znać jak coś się ruszy.

czy możesz przesłać mi linka jeszcze raz bo wchodząc na przesłanego linka wychodzi
reklama.

Cześć. Możesz napisać na jakim etapie jest twoja sprawa ewentualnie jak się zakończyła?

tatars napisał:
wchodząc na przesłanego linka wychodzi reklama.
Jeżeli masz na myśli link do strony podany przez bieniek12 to są tam tylko przywołane: Uchwała SN z dnia 19 maja 1981 r., III CZP 18/81,
oraz Wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 9 października 1997 r., I ACa 484/97.

FilipFlap napisał:
A fakt dania pieniędzy na wykup mieszkania tak omotał nazywając to ze nie widzi podstaw prawnych do odliczenia tej kwoty.
Pożyczka zaciągnięta przez spadkodawcę to dług spadkowy a więc wprost powinna zmniejszać substrat zachowku. Na początku miałem wątpliwości czy taki dług nadal istnieje skoro w osobie jedynego spadkobiercy połączona została osoba wierzyciela i dłużnika (konfuzja).

Zacytuję fragment z uzasadnienia wyroku Sądu Okręgowego w Gdańsku z dnia 2016-08-24, Sygn. akt XV C 1828/12 :
Generalną zasadą jest także, że przy obliczaniu zachowku należy uwzględniać wszelkie prawa wchodzące w skład spadku (art. 922kc), w tym wszystkie wierzytelności i długi, również takie, które wskutek otwarcia spadku wygasły przez konfuzję. Wierzytelność spadkodawcy zatem do spadkobiercy należy traktować jako niewygasłą, a długi spadkodawcy względem spadkobierców obniżają wartość spadku obliczaną dla potrzeb zachowku. ( vide: Bogudar Kardasiewicz, System Prawa Prywatnego, Tom 10, Prawo spadkowe str.869)
I dla uzupełnienia fragment z artykułu pt. Instytucja konfuzji w polskim prawie cywilnym, Henclewski Tomasz, Przegląd Prawa Handlowego 2011/4:
Ponieważ konsekwencje konfuzji są bardzo poważne, w wielu sytuacjach istnieje potrzeba, by stosunek prawny istniał nadal bez względu na fakt, że doszło do połączenia roli wierzyciela z rolą dłużnika. Z tego powodu ustawodawca wprowadził do systemu prawnego wyjątki, które umożliwiają przetrwanie zobowiązania mimo połączenia długu z wierzytelnością. (…) Przykładem takiego zdarzenia jest m.in. oddzielenie spadku od majątku spadkobiercy.

Ostatnia edycja:
Powrót