jak rozmawiac z adwokatem w Niemczech??

• Autor wątku Autor wątku gagso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gagso

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Czego mozna oczekiwac od adwokata? Co powinno zwrocic nasza uwage, na niewlasciwa obsluge? Na co zwrocic uwage, ze jest cos nie tak? Czy adwokat ma obowiazek robic to, czego oczekuje od niego klient? Jak to jest w Niemczech?

Co to znaczy - czy adwokat ma obowiązek robić to, czego oczekuje od niego klient?

Jak klient sobie zażyczy taniec brzucha to adwokat ma przyodziac bambusowa kiece i kręcić biodrami?

po co tak glupio zartujesz?? Mam adwokata w sprawie i on ciagle neguje to co mowie, zaniast cos robic na moja rzecz bagatelizuje wszystko. I wydaje mi sie ,ze nie dziala na moja korzysc. Strona przeciwna strzela we mnie jak tarcze. Tu nie ma sie z czego smiac, tylko raczej pomoc. Od niemiecklch znajomych slyszalam, ze ja otrzymuje tak obrazliwe pisma, bo klienci zadaja od adwokata, zeby on to napisal i ten adwokat to robi. Stad moje pytanie. Mozesz mi pomoc? Czy po prostu robisz sobie zabawe czyims kosztem?

Wybacz, ale zdajesz takie pytania, ze inaczej nie dało się odpowiedzieć.

Z mojego doświadczenia - a mam w rodzinie 3 prawników - jeżeli idziesz do prawnika to właśnie po to, zeby skorzystać z jego unikatowej wiedzy i zaufać jego działaniom. Jakbyś trafił na dobrego prawnika to nie musiałabys mu mowić, co ma robić, bo on sam wiedziałby to najlepiej. Inna kwestia, ze niektórzy idąc do prawnika (psychologa, lekarza itp.) maja z góry założona wizje przyszłości i próbują ja narzucać wykonawcy prawniczego zawodu. Jeżeli nie jesteś zadowolony z usług adwokata (a tak zapewne jest skoro uważasz, ze nie działa na Twoja korzyść) to go najzwyczajniej na świecie zmień. Nie ma na świecie zawodu, w którym prawo reguluje "obowiązek wykonywania poleceń klienta".

Masz tez inne wyjście - mozesz przedstawić Swoją sytuacje na forum i liczyć na darmowe doradztwo prawnicze - są tu prawnicy, na których wiedzę na pewno mozna liczyć.

Wiesz co, ja nie jestem az tak dobra zeby mowic adwokatowi co ma robic, tylko ze w ramach prowadzonej przez niego sprawy pojawia sie wiele luk (mam na mysle dzialania mojego adwokata), tzn. dostaje listy z przeroznymi zadaniami od strony przeciwnej a moj adwokat, zeby odpowiedziec musi ode mnie cos uslyszec, np. dlaczego bylo tak, dlaczego inaczej i stworzyc jakies ramy prawne tej odpowiedzi, wiedziec, co pociagnac dalej a z czego sie wycofac, jak ochronic mnie przed tymi atakami, bo tamta strona naprawde "strzela" do mnie. A on lekcewazy co mowie, albo wmawia mi, ze to nie ma znaczenia, albo ze w ogole to, jak mi ostatnio powiedzial trzeba byloby z 5 listow pisac a nie jeden. Przez to tamta strona posuwa sie coraz dalej. Ze zmiana adwokata w trakcie tez nie jest najlatwiej, poniewaz ja mam tylko 400E basis i korzystam z pomocy sadowej bezplatnej. I jak to widzisz?

Powrót