Jak spełnić obowiązek informacyjny

• Autor wątku Autor wątku skleprtv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skleprtv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Cześć
od 24 grudnia zmieniło się prawo i my sprzedawcy mamy niby łatwiej spełnić ustawowe warunki aby klient był poinformowany o wszystkim co wymagają przepisy ale tak naprawdę to dalej nie wiem co właściwie i w jaki sposób mam klientowi przedstawić. Z tego co czytam to już nie muszę drukować regulaminu i wysyłać z towarem ale muszę mu (klientowi) wysłać PDF z tymi danymi na email. Natomiast nie za bardzo rozumiem jak spełnić obowiązek aby przed zakupem i przed zapłatą klient potwierdził że z danymi się zaznajomił, czy mam wprowadzić w sklepie jakiś przycisk albo pole wyboru czy jak to spełnić. Może wypowie się ktoś kto ma sklep zweryfikowany przez audyt.

Z tego co czytam to dalej trzeba wysyłać papiery

Art. 21. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek przekazać konsumentowi potwierdzenie zawarcia umowy na odległość na trwałym nośniku w rozsądnym czasie po jej zawarciu, najpóźniej w chwili dostarczenia rzeczy lub przed rozpoczęciem świadczenia usługi. Potwierdzenie obejmuje:
1) informacje, o których mowa w art. 12 ust. 1, chyba że przedsiębiorca dostarczył konsumentowi te informacje na trwałym nośniku przed zawarciem umowy;

Czyżby nie było znawców ustawy.

Odświeżam jest to dla mnie ważne jako że prowadzę sklep.

Chyba nie wiem o co dokładnie Tobie chodzi.
Jeżeli wysyłasz klientowi umowę i wszystkie potrzebne informacje to klient podpisuje tą umowę i Tobie odsyła. Wtedy wszystko jest w porządku.

Coś pomieszałeś. Mówię o Ustawie o prawach konsumenta.

Może też być mail (trwały nośnik wg dyrektywy).

skleprtv napisał:
Natomiast nie za bardzo rozumiem jak spełnić obowiązek aby przed zakupem i przed zapłatą klient potwierdził że z danymi się zaznajomi

Wysyłaj e-mailem: fakturę pro-forma, info o prawie do namysłu (PDF) oraz linki do pobrania regulaminu i wzorca odstąpienia od umowy.

matti82 napisał:
Może też być mail (trwały nośnik wg dyrektywy).

Czy mógłby Pan podać jaka to dyrektywa, do 24 grudnia trwałym nośnikiem nie był PDF a tym bardziej email dlatego był wymóg papierowej wersji i nie słyszałem żeby to się zmieniło. I szczerze wątpie aby email uznano za trwały nośnik bo to fizycznie niemożliwe.

cedwah napisał:
Wysyłaj e-mailem: fakturę pro-forma, info o prawie do namysłu (PDF) oraz linki do pobrania regulaminu i wzorca odstąpienia od umowy.

Czy więc do przesyłki mam coś dołączać czy nie trzeba?

I jeszcze o jedno zapytam

Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia rzeczy inny niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych kosztów.

To oznacza że jeżeli miałem najtańszą wysyłkę np. Pocztową za 12zł a klient wybrał kuriera za 20zł to przy zwrocie oddaję mu te 12zł bez dodatkowych kosztów które postanowił dopłacić do kuriera tak?

Dziekuje.

Ostatnia edycja:
Ciekawi mnie też to

art. 34 pkt. 3

Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą.

Czyli jak ktoś zamówi u mnie telewizor to będę musiał pokryć koszty zwrotu? Czy to nie dotyczy umów na odległość i co wtedy ze zwrotem jak konsument nie będzie umiał odesłać towaru?

Może pytam o wiele ale chcę mieć jasno w tym nowym świecie.

Allegro to teraz niezla wypozyczalnia na rok, wielu sprzedawców jeszcze nie pozmieniało swoich aukcji.

Powrót