Jak stworzyć poprawny regulamin sklepu internetowego

• Autor wątku Autor wątku robertoko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jak wybrnąć z tego?
Producent daje 6 miesięcy gwarancji na swoje produkty (baterie GSM i ładowarki) to czy mogę coś takiego napisać?
"Gwarancja producencka udzielana jest na okres 6 miesięcy (ładowarki i baterie) lub 24 miesięcy."

loco1 napisał:
Nie ma klauzul abuzywnych.

@agaj666 - mozesz

ok, to spróbuję jeszcze powalczyć z tymi warunkami gwarancji, bo chodzi o że ja kupuje ten towar juz bez gwarancji - pochodzi on ze zwrotów, końcówki, uszkodzone opakowanie itp.

loco1 napisał:
A dlaczego chcesz udzielac gwarancji?

a nie jestem zobowiązany do udzielania gwarancji jako przedsiębiorca i jako sprzedawca? mimo że ten towar co kupiłem nie posiada już gwarancji

No właśnie? Jak nie gwarancja to co? Rękojmia?
Tak czytam sobie ten rejestr św.inkwizycji i widzę, że te pasożytnicze stowarzyszenia będą miały niezłe używanie jak się przelecą po regulaminach sprzedawców na allegro.
Chyba wszyscy mają zakazane klauzule i to w sporych ilościach.

Ostatnia edycja:
agaj666 napisał:
No właśnie? Jak nie gwarancja to co? Rękojmia?
Tak czytam sobie ten rejestr św.inkwizycji i widzę, że te pasożytnicze stowarzyszenia będą miały niezłe używanie jak się przelecą po regulaminach sprzedawców na allegro.
Chyba wszyscy mają zakazane klauzule i to w sporych ilościach.

No dokładnie, ja jeszcze nie spotkałem regulaminu bez co najmniej kilku błędów

Czyli już jesteśmy prawie w domu i daleko od stosu ;)

coś znalazłem.
""Chwilą wydania towaru jest (…) w przypadku
jego wysyłki powierzenie go przewoźnikowi (art.
544 § 1 Kodeksu Cywilnego)""

i ktoś za to po łapach oberwał całkiem niedawno.
Sygn. Akt
XVII
AmC
1744/12
i jeszcze podobne:
"W przypadku sprzedaży wysyłkowej wydanie
towaru przewoźnikowi stanowi wykonanie
umowy przez Sprzedającego"

Sygn. akt
XVII
AmC
5109/11
i tu:
Zawarcie umowy sprzedaży następuje w
momencie pisemnego potwierdzenia odbioru
towaru przez Klienta na liście przewozowym
przesyłki"

Jak z tego wybrnąć żeby miało ręce i nogi?

Ostatnia edycja:
Nurtuje mnie jedno. Kiedy następuje wydanie towaru skoro dostali po łapach za :
- (art.544 § 1 Kodeksu Cywilnego)"
oraz
- Zawarcie umowy sprzedaży następuje w
momencie pisemnego potwierdzenia odbioru
towaru przez Klienta na liście przewozowym
przesyłki"
Z kurierem ma jechać notariusz,2 świadków i sołtys :o

A czy musi byc taki punkt, który określa kiedy klient dostał towar?

loco1 napisał:
Zrob sobie chwile przerwy i poszukaj wiedzy, bo mnie juz oslabiasz...

z tego co doczytałem to jeśli nie udzielam gwarancji to konsument może skorzystać z uprawnień wynikających z niezgodności towaru z umową - bo do tego ma prawo i zostawiam tylko ten zapis e regulaminie :

Reklamacja :

Zgodnie z postanowieniami Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Konsument ma prawo do złożenia reklamacji w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu.

Ostatnia edycja:
Jeżeli strony się umówiły, że przedmiot sprzedaży zostanie przesłany do innego miejsca niż miejsce spełnienia świadczenia, zastosowanie ma przepis art. 544 Kodeksu Cywilnego Zgodnie z art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie rzeczy zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.

Jak to się ma do ukarania kogoś za to że w regulaminie powołał sie na ten art. KC?
Czy może trzeba dodać jeszcze to:
§ 2. W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.
Co tu jest zabronionego? KC narusza prawa klienta czy św.inkwizycji?

Coś znalazłem :)
stowarzyszenieclarity na moje pytanie gdzie można kupic idealny regulamin wskazało mi tą stronę:
http://kodeksymp3.pl/regulamin-inf-1.html
Niekoniecznie trzeba od nich go kupowac ale można skopiować, zmodyfikować do swoich potrzeb i używać.

Ostatnia edycja:
Można dać taki punkt w regulaminie :

W przypadku gdy kupujący otrzymał towar niezgodny z umową stosuję przepisy USTAWY z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.1) (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

i tylko tak zostawić w regulaminie? czy trzeba tez wymieniać poszczególne punkty tej ustawy odnośnie niezgodności towaru z umową w moim regulaminie?

Ostatnia edycja:
agaj666 napisał:
Coś znalazłem :)
stowarzyszenieclarity na moje pytanie gdzie można kupic idealny regulamin wskazało mi tą stronę:
regulamin - kodeksy, kodeks, §, audio, kodeksymp3, kodeksywmp3, kodeksy audio, audiobook
Niekoniecznie trzeba od nich go kupowac ale można skopiować, zmodyfikować do swoich potrzeb i używać.

Myślisz ze trzeba podać to wszystko w regulaminie na allegro - odnośnie ochrony danych osobowych?

jutro będziemy działać dalej, jak coś zmontujesz do wklej na forum

ten regulamin tez nie jest idealny, tak szybko :

- Ustawie z dnia 27 lipca 2007 r. o szczególnych warunkach sprzedaży i zmianach w kodeksie cywilnym (powinno być 2002 r.)

- Nie wysyłamy towaru za pobraniem. (konsument powinien mieć prawo wyboru sposobu dostawy,a nie tylko przedpłatą na konto)

Ostatnia edycja:
Nie ma też nic o tym kto i gdzie będzie rozstrzygał ew. spory oraz kiedy faktycznie klient staje się właścicielem towaru. Czyżby nie trzeba było/
Mętny jest też punkt o zmianach w regulaminie...
Ale to ich problem. My pracujmy nad swoimi :)
Dręczy mnie ten art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego. Czemu za umieszczenie go ktos oberwał? I czy koniecznie musi byc taka klauzula o tym kiedy następuje wydanie towaru?

Ostatnia edycja:
Powrót