Jak stworzyć poprawny regulamin sklepu internetowego

• Autor wątku Autor wątku robertoko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
agaj666 napisał:
Dręczy mnie ten art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego. Czemu za umieszczenie go ktos oberwał? I czy koniecznie musi byc taka klauzula o tym kiedy następuje wydanie towaru?

To nie umieszczaj tego , ja ograniczam to wszystko do minimum, lepiej nie być nadgorliwym...

Zresztą wszystko jest w ustawie z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22,poz. 271 z późn.zm.)

Działamy na jej podstawie i chyba o to chodzi.

Dostałem odp o d allegro na pytanie :

Witam, mam takie pytanie, czy musimy w swoim regulaminie umieść informacje o ochronie danych osobowych klientów i ich przetwarzaniu, czy takie coś jest już uregulowane w w waszym regulaminie i to wystarczy

odp. Allegro :

Witam Pana.

Wszystkich Użytkowników Serwisu obowiązuje Regulamin Allegro. Dodam, że w Regulaminie tym ochronie danych poświęcony jest Załącznik nr 6 - "Polityka ochrony prywatności". W tej sytuacji, nie ma konieczności zamieszczania dodatkowych informacji na ten temat we własnym regulaminie.

Myślę że można dać odnośnik do regu. Allegro, czy lepiej nic nie pisać?

Ostatnia edycja:
W sumie skopiowanie tego w niczym nie przeszkadza.
Czyli co? Sądy i art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego odpuszczamy?

agaj666 napisał:
W sumie skopiowanie tego w niczym nie przeszkadza.
Czyli co? Sądy i art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego odpuszczamy?

Myslę że można wyrzucić art. 544 § 1 Kodeksu, nie wiem czy ten zapis o sądach jest konieczny oraz o danych osobowych. Clarity ci coś napisało że musi to być w regulaminie

Ja chyba dam takie coś odnośnie reklamacji, nie ma obowiązku udzielania osobnej gwarancji :

W przypadku gdy konsument otrzymał towar niezgodny z umową, zastosowanie mają przepisy USTAWY z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.1) (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

Oni mi nic nie napisali, bo nie udzielają porad prawnych. Czytałem wczoraj indeks klauzul zakazanych i tam, jako jeden, jedyny przypadek zobaczyłem, że ktoś oberwał po uszach za ten art. i to mi dało do myślenia. Może powinien być również z $2? Nie mam pojęcia...
Chyba faktycznie lepiej to pominąć skoro się przyczepili.

Kolega mi napisał, że lepiej nie mieć wcale regulaminu to nie będzie na pewno klauzul zakazanych :) Ma 8 sklepów w necie, 10 kont Firma na allegro i faktycznie, nic nie ma. I tak juz od 10 lat....

Ostatnia edycja:
agaj666 napisał:
Oni mi nic nie napisali, bo nie udzielają porad prawnych. Czytałem wczoraj indeks klauzul zakazanych i tam, jako jeden, jedyny przypadek zobaczyłem, że ktoś oberwał po uszach za ten art. i to mi dało do myślenia. Może powinien być również z $2? Nie mam pojęcia...
Chyba faktycznie lepiej to pominąć skoro się przyczepili.

Kolega mi napisał, że lepiej nie mieć wcale regulaminu to nie będzie na pewno klauzul zakazanych :) Ma 8 sklepów w necie, 10 kont Firma na allegro i faktycznie, nic nie ma. I tak juz od 10 lat....

No tak, ale za brak informacji też są kary, nawet do 10% rocznych przychodów...

Tak ale to jego zmartwienie, nie nasze.
Clarity mi odpowiedziało na pytanie czemu ci co sprzedają regulaminy nie mają nic o sądach, o momencie dostarczenia towaru, o niejasnych zapisach odnośnie zmian w regulaminie.

"Nie udzielamy darmowych porad prawnych przedsiębiorcą, ale musze stwierdzić, że Państwo nie mają pojęcia o obowiązkach przedsiębiorcy, bo właściwość sądu stwierdzają normy prawa cywilnego i tego nie trzeba regulować w wzorcu umownym, a ci którzy to robią to najczęściej otrzymują pozew, bo zapominają o właściwości przemiennej i szczególnej."
Czyli nie trzeba wpisywać art. 544 § 1 KC i nic o sądach. Tak to rozumiem.

agaj666 napisał:
Tak ale to jego zmartwienie, nie nasze.
Clarity mi odpowiedziało na pytanie czemu ci co sprzedają regulaminy nie mają nic o sądach, o momencie dostarczenia towaru, o niejasnych zapisach odnośnie zmian w regulaminie.

"Nie udzielamy darmowych porad prawnych przedsiębiorcą, ale musze stwierdzić, że Państwo nie mają pojęcia o obowiązkach przedsiębiorcy, bo właściwość sądu stwierdzają normy prawa cywilnego i tego nie trzeba regulować w wzorcu umownym, a ci którzy to robią to najczęściej otrzymują pozew, bo zapominają o właściwości przemiennej i szczególnej."
Czyli nie trzeba wpisywać art. 544 § 1 KC i nic o sądach. Tak to rozumiem.

na to wygląda

To co? Zmontujesz to co ustaliliśmy w jedną całość i zobaczymy jak to wygląda?
Ja musze iść do pracy :(

agaj666 napisał:
To co? Zmontujesz to co ustaliliśmy w jedną całość i zobaczymy jak to wygląda?
Ja musze iść do pracy :(

Spróbuję coś zmontować za jakiś czas, to wkleję.

@Klementyna88

1). Ja bym się nie rozdrabniał w Regulaminie na wady "zwykłe" i "faryczne" - wada to wada i tyle.
Tylko może warto zaznaczyć we "własnej" gwarancji jak takie dajesz, że czas naprawy może się
wydłużyć w przypadku odesłanie sprzętu gdzieś tam. Ale nie w Regulaminie.
Ano zawsze można zgłosić się bezpośrednio do sprzedawcy .
2) Obowiązkiem kupującego jest podanie poprawnych danych do wysyłki i warto może to zaznaczyć
w Regulaminie. Jak dasz że za coś nie odpowiadasz to wrzask będzie zaraz :)
Jeżeli udowodnisz, że Klient nie wie gdzie mieszka to druga wysyłka na jego koszt ale to
ustalenie pozaregulaminowe na telefonik.
3) "czy mogę zastrzec" O BOSHE !!! na samo słowo "zastrzec" sierść się jeży :)
Regulamin MUSI być zgodny z prawem i Klient nie musi nawet o tym wiedzieć.
Pokaż mi Klienta, który przed zakupem studiuje Ustawy ( no, może poza prawnikami ).
W tym temacie na początku był Regulamin z możliwością wprowadzania zmian p.9 z czasem 7 dni
zgodny z procedurą.

cytat:
Sklep zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu, wszelkie zmiany regulaminu wchodzą w terminie 7 dni od ich ogłoszenia. Zamówienia złożone przed wejściem w życie zmian realizowane są na dotychczasowych zasadach.
end cytat ;)

Klient dokonując zakupu potwierdza zaznajomienie się z Twoim Regulaminem chyba, że Twój program
sklepu nie posiada okienka tzw. check-box do odhaczenia i puszcza zamówienie bez potwierdzenia Regulaminu. Dziwne bo chyba wszystkie to mają chyba, że to jakiś własnoręczny wydziw.
Nowy Regulamin wchodzi w życie określonego dnia, który podasz a do tego czasu obowiązuje dotychczasowy. Jeżeli Klient nie zgadza się na postanowienia Regulaminu to - sorry , nie kupuje.

Przemyśl to co napisałem bo może coś pomahłaczyłem jak to mam w zwyczaju. :lol:
P

agaj666 napisał:
Nie ma też nic o tym kto i gdzie będzie rozstrzygał ew. spory oraz kiedy faktycznie klient staje się właścicielem towaru. Czyżby nie trzeba było/
Mętny jest też punkt o zmianach w regulaminie...
Ale to ich problem. My pracujmy nad swoimi :)
Dręczy mnie ten art. 544 § 1 Kodeksu Cywilnego. Czemu za umieszczenie go ktos oberwał? I czy koniecznie musi byc taka klauzula o tym kiedy następuje wydanie towaru?

Zauważyłem , że powoływanie się w Regulaminach na K.C. to śliski temat.
Tak, że ani mru mru o K.C w Regulaminach :)
Ustawę masz od tego a nie K.C.

O to jedynie jak już musisz coś o K.C. - żart! - to akurat powinno być
" Spory wynikłe na tle stosowania niniejszego regulaminu będą rozpatrywane przez sądy powszechne właściwe wg przepisów Ustawy z dnia 17 listopada 1964 – Kodeks Postępowania Cywilnego"

P.

tak by to wyglądało :

Regulamin

1.Nasza firma prowadzi sprzedaż towarów przez Internet za pośrednictwem serwisu Allegro.pl
Tu będą : Dane firmy : nazwa i adres, numer NIP, REGON, wpis do ewidencji, nr. tel,

2. Do każdej przesyłki dołączamy dowód zakupu – paragon lub na życzenie fakturę VAT.

3. Chcąc otrzymać fakturę VAT, niezwłocznie po dokonaniu zakupu należy podać wszystkie niezbędne do jej wystawienia dane w formularzu opcji dostawy.

4. Wszystkie ceny podawane są w złotych polskich, są cenami brutto i zawierają podatek VAT.

5. Zamówienia przyjmowane są drogą elektroniczną przez 7 dni w tygodniu 24h na dobę.

6. Zakup na naszych aukcjach nie wymaga użycia dodatkowo płatnych środków porozumiewania się na odległość, np. płatnych stron WWW.

7.Towar wysyłamy w ciągu 24h po zaksięgowaniu środków na rachunku (płatność przelewem), otrzymaniu płatności PayU lub po wybraniu płatności przy odbiorze.

8. Klient posiada prawo wyboru formy płatności, zapłacić można w następujący sposób:

a. wpłacić należną kwotę na nasze konto (przedpłata na konto), w tytule przelewu prosimy wpisać numer aukcji oraz nick z allegro - tutaj podaję numer konta
b. poprzez system płatności PayU.
c. dokonać płatności przy odbiorze przesyłki (przesyłka pocztowa za pobraniem).

9. Przesyłki nadawane są od poniedziałku do piątku Pocztą Polską.

10. Przewidywany czas dostawy Pocztą Polską to zazwyczaj 2-3 dni robocze.

11. Szczegółowe koszty dostawy są zawsze opisane na aukcji z oferowanym towarem.

12. Do prawidłowej realizacji zamówień preferujemy przekazywanie danych adresowych poprzez wypełnienie Formularza Opcji Dostawy, do którego link znajduje się w wiadomości od Allegro przesyłanej zaraz po dokonaniu zakupu.

13. Zwrot towaru :
Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22,poz. 271 z późn.zm.) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od otrzymania towaru, formularza odstąpienia od umowy kupna można pobrać TUTAJ. Zwrot towaru powinien nastąpić niezwłocznie, nie później jednak, niż w terminie czternastu dni. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu.

14. W przypadku gdy kupujący otrzymał towar niezgodny z umową, zastosowanie mają przepisy USTAWY z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.1) (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

15. W przypadku reklamacji lub zwrotów a także chęci wysłania innego pisma należy kierować je pocztą polską na adres siedziby : ……..

to też warto dodać ? :

Politykę ochrony prywatności reguluje załącznik nr 6 regulaminu Allegro (będzie podlinkowany)

Allegro ma w swoim regulamine ochronę danych więc nei trzeba tego dublować.

agaj666 napisał:
Allegro ma w swoim regulamine ochronę danych więc nei trzeba tego dublować.

i co myślisz powinno być chyba ok,

Myśleć to ja se mogę... ;) Poprzednio tez myślałem, że jest dobrze :D
Czekam jeszcze na odpowiedzi od znajomych co mają jakie takie pojęcie o tym, a jutro dzwonię do prawnika, może coś wymyśli. Mamy czas do czwartku-piątku na zmiany.

agaj666 napisał:
Myśleć to ja se mogę... ;) Poprzednio tez myślałem, że jest dobrze :D
Czekam jeszcze na odpowiedzi od znajomych co mają jakie takie pojęcie o tym, a jutro dzwonię do prawnika, może coś wymyśli. Mamy czas do czwartku-piątku na zmiany.

no to jak masz dostęp do prawnika to skonsultuj i daj znać co i jak ok?

Jasne, nie ma sprawy. Ale i tak myślę, że to co wysmażyliśmy jest ok.

wg mnie pkt.6 jest nadmiarowy a pkt.7 powinien wyglądać przynajmniej tak:

7.Towar wysyłamy najczęściej w ciągu 24h po zaksięgowaniu środków na rachunku (płatność przelewem), otrzymaniu płatności PayU lub po wybraniu płatności przy odbiorze.

allees napisał:
wg mnie pkt.6 jest nadmiarowy a pkt.7 powinien wyglądać przynajmniej tak:

a tak ogólnie jest ok, chyba nie brakuje niczego i jest prawidłowo sformułowane?

allees - tak napisało allegro jak pytałem o to co ma być zawarte w regulaminie.

Powrót