Jak ukarać cyberzłodzieja i naciągacza?

• Autor wątku Autor wątku zapaleniec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapaleniec

Użytkownik
Odpowiedzi
332
Witam

Sprawa jest taka:

Jakiś czas temu oszust sprzedał mi kilkadziesiąt kont rapidshare za łączną kwotę kilkuset złotych. Konta po jednym dniu zostały zablokowane, po skontaktowaniu się z firmą rapidshare napisano mi że konta zostały skradzione lub pochodzą z nielegalnego źródła.
Dodatkowo oszust chciał wyłudzić kolejne pieniądze na pewien produkt internetowy który jak się później okazało nie istniał.

Co posiadam?
informacje że sprzedaje nie płacąc podatku, jego numer konta, dane osobowe jego żony (on posłużył się fałszywymi) mam numery tel do niego.

Co chcę zrobić?
Planuję wysłać do jego żony pismo, zawierające informacje całego oszustwa oraz wezwanie do zwrotu pieniędzy.

Jeśli będzie brak odpowiedzi myślę zrobić tak:
-Zgłosić go na Policję/Prokuraturę (nie wiem gdzie jest bardziej odpowiednie miejsce do tego typu spraw)
- Zgłoszenie do urzędu skarbowego, gdyż oszust sprzedaje tego masę, na portalach aukcyjnych polskich i zagranicznych, wiem że nie odprowadza od tego podatku.
- Myślę nad założeniem sprawy, proszę powiedzieć mi ile szacunkowo kosztowała by taka sprawa.

Co o tym sądzicie?
Co jeszcze zawrzeć w korespondencji do oszusta, tak by mogło to również posłużyć na ewentualnej sprawie sądowej ?

Przygotuj się na pytanie po co Ci było kilkadziesiąt kont na Rapidzie i dlaeczgo je kupowałeś od jakiegoś trolla zamiast bezpośrednio w Rapidshare.

Zgodzę się z ilead.

Jeśli faktycznie kupiłeś to pewnie dlatego, że cena była bardzo niska i sam je potem chciałeś sprzedawać po wyższej, a też byś raczej nie odprowadzał podatku. Nie chcę Cię osądzać, ale taki mam domysł.

Ale jakie to ma znaczenie?

Skoro chciałbym je sprzedać to co w tym złego? Sprzedał bym i zapłacił podatek bo prowadzę działalność. Tak czy owak nie mam się z czego tłumaczyć gdyż nic nie sprzedałem.

Prawdę mówiąc potrzebowałem ściągnąć bardzo dużej ilości danych z serwera rapidshare, musiałem kupić tyle sztuk a ten człowiek dał mi duży rabat.
Co teraz mogę zrobić?

Rapidshare A.G. bezpośrednio sprzedaje dostęp do swoich kont. Nigdzie nie znalazłem informacji aby dostęp sprzedawali przez dealerów.
Skąd Twoje przeświadczenie, że ta konta które kupujesz podejrzanie tanio pochodzą z legalnego źródła ?

Nie rozumiesz, radpidshare prowadzi program dla uploaderów. Ci którzy uploadują dostają jakieś punkty które zamieniają na konta. Konta oczywiście sprzedają później.

Czyli Twoim zdaniem zrobił to legalnie? Biorąc odemnie pieniądze i znikając?

Proszę bardzo.

Chciałbym napisać takie pismo, które będzie zawierać wezwanie do uregulowania należności w związku z oszustwem przez człowieka XXX piszącego z numeru GG: xxx , podających swoje dane personalne: XXX telefonującego z XXXX

Prosze o uiszczenie kwoty XXX na konto XXX w terminie 7 dni.
W razie braku wpłaty zostaną podjęte dalsze działania sądowe mające na celu ściągnięcia długu z dłużnika.
Oszustwo oraz próba wyłudzenia pieniędzy zostanie zgłoszona na Policji oraz w Prokuraturze, zaś niezgodności podatkwowe do urzędu skarbowego.

Czy takie pismo będzie zgodne z prawem? Żeby nie zalatywało szantażem ze jeśli nie odda to ja podam tu i tu :smile:

Aha, takie sprawy zgłosić na policję czy do prokuratury?

Przperaszam że piszę post pod postem.

Chciałbym również dowiedzieć się jaki artykuł reguluje o przestępstwie:

1) Sprzedaży kradzionej , nielegalnej rzeczy która została skradziona przez sprzedaącego, po usunięciu sprzedanego produktu odmowa udzielenia gwarancj o której zapewniano.

2) Próba wyłudzenia pieniędzy, próbuąc sprzedać przedmiot który niedziała/nie istnieje oraz podawanie fałszywych danych osobowych.

Proszę o jakieś notki prawne które regulują o tym, oraz co za to grozi.

czy to może być artykuł:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

????

Dziękuję

Ostatnia edycja:
RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting tu ma pan opisane Conditions of use w RapidShare.

Punkt VI. Reseler:
"(3) RapidShare points out that there are various persons and companies who/which are not authorised resellers who/which nevertheless pretend to be selling premium memberships on account of RapidShare..... "
Zakładam że kupił pan konta od osoby która nie jest autoryzowanym(przez RapidShare) sprzedawcą.

I w VIII. RapidPoints
"RapidPoints which have been collected at RapidShare can be exchanged for a Premium Account or a bonus which RapidShare presents on the subpage "Rewards". Cash payment of the RapidPoints value is excluded. RapidPoints, the Premium Accounts established with RapidPoints and the claims for delivery of bonuses are not transferable to third parties."

Punktów i kąt uzyskanych dzięki punktom RapidPoints nie można sprzedać.

Tak ale ja o tym nie wiedziałem, zresztą dowiedziałem się gdy dostałem te konta, pewnie właśnie z tego też powodu konta zostały zablokowane.

Mówił o legalnych a wysłał szmelc który zablokowali i co teraz? Byłem trochę naiwny bo niedriogo kupiłem ale czy pomoże mi wreszcie ktoś?

Ciągle próbujecie udowodnić mi coś co nie ma znaczenia w tej sprawie. Proszę o pomoc w napisaniu tego pisma.
Dzięki

Nie rozumiem naprawdę niczego, albo nie macie racji albo polskie prawo jest aż tak zacofane?

Panie Markiz32 , czy więc jeśli teraz ja napiszę do innych ludzi, zaproponuję im atrakcyjne ceny na konta rapidshare. Te osoby zaakceptują moją ofertę, wpłacą mi pieniądze a ja wyślę coś czego oni kupić nie mogą.

W tej sytuacji nic mi nie zrobią bo sami będą bać się złożyć zeznania?
Czy to naprawdę działa w ten sposób?

PS. Przecież legalne konta można sprzedać, a skoro oferował mi legalne dlaczego miałbym nie móc ich kupić. To że dostałem coś całkiem innego to chyba inna sprawa.

Proszę o pomoc, aż mi się wątroba lasuje jak myślę o tym idiocie który jeszcze śmie pisać do mnie fajansiarskie teksty. Jest pewien że nic mu nie zrobię, i chyba ma rację bo raczej z postów wynika że właśnie tak to działa.

Mimo wszystko będę próbował.
Napisałem taki list, proszę o sprawdzenie i ewentualnie wskazówki pod względem prawnym czy to się nadaje.

Data, Miejscowość​

MOJE DANE OSOBOWE

DANE OSOBOWE oOSZUSTA.

Przedsądowe wezwanie do zapłaty dłużności.​

Wzywamy do dobrowolnego uregulowania należności mającej charakter zwrotu, z tytułu transakcji dokonanych [DATA] na łączną kwotę [KWOTA ZŁ]

Między:
[wszystkie dane jakie mam oszusta, czyli imię którym się posługiwał, adres numer konta, tel, gg]

a

[moje dane osobowe, moj nr tel, nr gg, ]

Wezwanie wysyłamy a podstawie Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Dopuszczono się również przestępstwa podawania niezgodnych danych osobowych przez sprzedającego, a także odmówienie wystawienia dowodu sprzedaży (paragonu lub faktury) na zakupiony produkt.

Sprzedany produkt za cenę [KWOTA] w ilości [LiCZBA] sztuk za łączną kwotę [kwota] został zablokowany, w kontakcie z firmą RapidShare AG uzyskano informację: „konta zostały utworzone z RapidPoints z rachunku, który został skradziony ”
Reklamacja zgłoszona do sprzedawcy, została definitywnie odrzucona.

Wymienioną sumę prosimy przekazać na nasz rachunek bankowy nr .................... w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania. W przypadku nie przekazania należnej sumy w wyznaczonym terminie, skierujemy sprawę na drogę postępowania sądowego bez ponownego wezwania do uiszczenia zaległego zobowiązania.

Niniejszym informuję iż w przypadku odmowy dobrowolnego uregulowania należności, sprawa zostanie zgłoszona do prokuratury na podstawie dopuszczenia się przestępstwa Art. 286. § 1, oraz mająca na celu ustalenie tożsamości osoby która dopuściła się przestępstwa.
Zaś o nieprawidłowościach podatkowych zostanie powiadomiony urząd skarbowy.

Z poważaniem
PODPIS​

Będę bardzo wdzięczny za udzielenie porad.

Najbardziej nie boli mnie strata pieniędzy, ale zachowanie tego człowieka i pewność siebie że to co robi nie przyniesie konsekwencji. Myślę że to zachowanie może mieć już wyrobione z poprzednich oszustw na innych ludziach.

Dzięki

No sprzedaży kradzionych kont rapidshare, któe zostały zablokowane, co w efekcie przyczyniło się do mojej straty.
Dodatkowo próba sprzedaży witryny której nie był posiadaczem, chciał po prostu wyłudzić dodatkowe pieniądze.

Pasera?
Jestem kupcem indywidualnym.

W takim razie pozostaje mi zostawić go w spokoju, i niech robi tak dalej?

PS. Czy takie pismo można wysłać?

IMO stoi pan na znacznie lepszej pozycji niż "nieuczciwy kupiec", jeśli nie obawia się pan pytań o to po co panu te kilkadziesiąt kąt było potrzebne i nie ma pan jakiejś "lewizny" na kompie to śmiało można przycisnąć kupca, a jak nie uda się dogadać to policja albo odpuścić.
Życze powodzenia i pozdrawiam.

Powrót