Jak wywalić szuje z mieszkania???

• Autor wątku Autor wątku Azazello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azazello

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam!
Odziedziczylem po babci mieszkanie wlasnosciowe, jestem juz po rozprawie, zalatwilem wszystkie formalnosci i mam w rece dokument stwierdzajacy, iz to ja jestem wlascicielem owego mieszkania...
Wszystko byloby pieknie gdyby nie fakt, ze w mieszkaniu tym mieszka od 20 lat moj wuja, ktory wprowadzil sie tam razem z babcia...
Chcialbym wynajac mieszkanie na jakis czas, a w przyszlosci wprowadzic sie do niego ze swoja narzeczona, ale nie moge tego zrobic, poki mieszka w nim ten pierdziel, ktory nie ma pracy, nie daje ani grosza na czynsz, jest scigany przez 3 komornikow bo wisi roznym ludziom i firmom kupe kasy, a do tego pali Mocne i zasmradza mi mieszkanie!!!;)
Powiedzcie, co w takiej sytuacji moge zrobic...?
Prawnik u ktorego bylem stwierdzil, ze moge jedynie wystapic do sadu o eksmisje i pewnie zostanie ona zasadzona, po czym wpisza mojego wuja na liste osob oczekujacych na lokal socjalny i na tym sie skonczy, bo mieszkam w Poznaniu, gdzie na taki lokal oczekuje sie calymi latami...
Czy w tej sytuacji naprawde nie mozna nic zrobic???
Pomozcie!;)

Chyba, że na własną rękę znajdzie Pan lokal tymczasowy dla wujka. I tak na marginesie, więcej szacunku dla człowieka.

Po pierwsze czy ten człowiek - "wuja", ma tytuł prawny do lokalu? Jeżeli nie ma, nie powinien być traktowany, jak lokator.
W takim przypadku ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i zmianie Kodeksu cywilnego mówi:
[lex:32yuqkui] „Art. 18. 1. Osoby zajmujące lokal bez tytułu prawnego są obowiązane do dnia opróżnienia lokalu co miesiąc uiszczać odszkodowanie.
2. Z zastrzeżeniem ust. 3, odszkodowanie, o którym mowa w ust. 1, odpowiada wysokości czynszu, jaki właściciel mógłby otrzymać z tytułu najmu lokalu. Jeżeli odszkodowanie nie pokrywa poniesionych strat, właściciel może żądać od osoby, o której mowa w ust. 1, odszkodowania uzupełniającego.
3. Osoby uprawnione do lokalu zamiennego albo socjalnego, jeżeli sąd orzekł o wstrzymaniu wykonania opróżnienia lokalu do czasu dostarczenia im takiego lokalu, opłacają odszkodowanie w wysokości czynszu albo innych opłat za używanie lokalu, jakie byłyby obowiązane opłacać, gdyby stosunek prawny nie wygasł.
4. (utracił moc).
5. Jeżeli gmina nie dostarczyła lokalu socjalnego osobie uprawnionej do niego z mocy wyroku, właścicielowi przysługuje roszczenie odszkodowawcze do gminy, na podstawie art. 417 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.).[/lex:32yuqkui]

Nie mam praktyki w tych sprawach niemniej to nie musi wyglądać tak źle.

Powrót