jak zachować majątek wspólny?

• Autor wątku Autor wątku marekmarecki72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekmarecki72

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Mam dług z 2001r który powstał w czasie trwania pierwszego małżeństwa.
Rozwiodłem się pod koniec 2001r.
Nowe małżeństwo wiec i wspólnota majątkowa powstało pod koniec 2002r.
W 2003 Sąd wydał postanowienie wraz z klauzulą wykonalności.( sprawa dotyczyła tylko mojej osoby).
W chili obecnej prowadzone jest postępowanie komornicze.
Byłem u komornika i złożyłem odpowiednie wyjaśnienia, ale on mówił, że chce wejść do domu przy asyście policji i zająć ruchomości takie jak telewizor, który w tym roku żona kupiła na kredyt, komputer-który jest dzieci i pralkę, oraz lodówkę.
Przecież obecna żona nie może odpowiadać majątkiem wspólnym za długi powstałe przed zawarciem związku( o których nawet nie wiedziała).

Może komornik wiąże fakt zawarcia małżeństwa przed wydaniem wyroku Sądu, a ustawa o wspólnocie majątkowej zmieniła się 20 stycznia 2005r.
Co mam zrobić w takiej sytuacji

Żona mogłaby odpowiadać majątkiem wspólnym gdyby zaszły przesłanki z art. 787 kpc tj. zostałoby wykazane dokumentem, że wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka. Tutaj mamy do czynienia z długami z pierwszego małżeństwa więc wierzyciel nie uzyska klauzuli wykonalności na Pana małżonkę.
W tej sytuacji mówimy o zajęciu ruchomości...w przypadku których komornik ogranicza się do stwierdzenia władania a nie własności. Rzeczami żony może Pan swobodnie władać więc mogą zostać zajęte. Żona natomiast może bronić się powództwem z art. 841 kpc.
Co do pralki i lodówki - można złożyć skargę gdyż zgodnie z art. 829 pkt 1 kpc przedmioty urządzenia domowego nie podlegają egzekucji.
Co do komputera...dzieci go na pewno same nie kupiły, więc jest Pana lub żony.
Można również spróbować złożyć skargę gdyż stosownie do art. 829 pkt 6 kpc nie podlegają egzekucji przedmioty niezbędne do nauki - ale ja osobiście nie wróżę tutaj sukcesu. Komputer na pewno nie jest niezbędny do nauki.

A gdy komputer kupiła babcia dla mojego syna na komunię to jak wygląda zajęcie komornicze?
No i co z rzeczami, które żona ostatnio żona wzięła na raty i posiada dokumenty na to?

Proszę przeczytać mój wcześniejszy post oraz art. 841 kpc.
Powtarzam komornik stwierdza władanie a nie własność.

To znaczy, że jak komornik zobaczy mnie w samochodzie służbowym to go zajmie, bo w tym momencie nim władam?

Praktyka dotycząca samochodów jest inna. Komornik ma możliwość uzyskania informacji z Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców kto jest właścicielem samochodu. Jeżeli stwierdzi że dłużnik, dokona zastrzeżenia sprzedaży w Wydziale Komunikacji i zajęcia.
Co do telewizora nie ma takiej możliwości więc jest tak jak opisałem powyżej.
Pozdrawiam.

Rozumiem wszystko.
Ale ustawa zmieniła się w 2005r a do tego czasu dług współmałżonka jest traktowany jako wspólny, a jak pisałem powstał w 2001r. a wyrok jest z 2003r.
Długi powstałe przed 20,012005r były z urzędu traktowane jako solidarne.
I jak tu teraz komornikowi udowodnić, że dług powstał prze zawarciem związku.
Przecież wyrok jest z 2003r już po ślubie?

Może ktoś ma wiedzę i pomoże w sprawie opisanej powyżej.
I jeszcze jedno pytanie: Jak jest z zajęciem zwierząt chronionych objętych CITES, które są na żonę zarejestrowane?

Może ktoś zna odpowiedź na ostatnie dwa posty

Nie rozumiemy się.
Żona nie jest dłużnikiem. Klauzula na małżonkę prawdopodobnie nie zostanie nadana gdyż wierzyciel nie wykaże przed sądem że czynność prawna, która doprowadziła do powstania długu została dokonana za zgodą żony (to wierzyciel ma wykazać że tak było, a nie Pan że tak nie było).
Jednak tutaj mamy do czynienia z tym, że komornik chce zająć ruchomości - a dlaczego może tego dokonać i jakie żona ma możliwości obrony, szerzej tutaj.. http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html

Co do drugiego pytania to moim zdaniem jest podobnie. Komornik może zająć takie zwierze a następnie małżonka może wystąpić z powództwem z art. 841 kpc o zwolnienie spod egzekucji gdyż stanowi jej własność.
Jednak mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że komornik nie zajmie takich zwierząt.

Ostatnia edycja:
Powrót