Jak załatwić mieszkanie?

• Autor wątku Autor wątku arisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Yhm :) rozumiem, ze musze najpierw sie zwolnic z pracy, bo nie bedzie sensu zalatwiac wszystkiego jak w polsce pracuje ^^.
Czy te tlumaczenia musze zrobic w niemczech czy moge w polsce?
aha, no a moj status rodzinny to 1+1 xD
Mlode malzenstwo bez potomstwa :].

na razie nie musisz sie zwalniac, wez urlop albo wolne ;) przyjedz do niemiec i przygotuj "grunt" znajdz mieszkanie zarejestruj sie w bafa i pozalatwiaj wszystkie sprawy papierkowe, zwolnienie z pracy w polsce zostaw sobie na koniec
tlumaczenia mozesz zrobic w pl ale trudniej bedzie dostac pieniadze bo rachunek bedzie polski w zlotowkach po prostu wiecej komplikacji bo rachunek tez bedziesz musiala przetlumaczyc ;)
jesli chodzi o mieszkanie to szukaj takie 2p+k do 65 m2
i pochwal sie w jakich rejonach bedziesz mieszkac ;)

Dziekuje za te cenne dla mnie informacje :)
Jaki rejon wybieram? Nadrenia Pólnocna - Westfalia :]
Pozdrawiam serdecznie :)

no to niedlugo powitamy nowych polakow w nrw ;)

Witam,moja córka mieszka w Niemczech około 10 lat od kilku lat otrzymuje dopłatę do mieszkania,kaucję też płaciła/spłacała na raty,pracuje na 3/4 etatu i co miesiąc musi mieć rozliczenie,tam skąd ma dopłatę,ale nie tylko dopłata do mieszkania,jeśli za mało na utrzymanie ,to też dopłacają,ale jeśli pobory przekroczą jakąś sumę,to każą zwrócić,to co nadpłacili,także to nie jest tak słodko.;) aha i mieszkanie należy do socjalu,ale to są piękne mieszkania.
:-)

hehe, no niestety nie ma lekko ;)
jak sie dostaje doplaty i kase z miasta to trzeba sie z niej rozliczyc ale i tak ci co zyja na socjalu i doplatach w niemczech maja lepiej niz ci co dostaja "kuroniowke" i inne zapomogi w polsce

Witam :)
Wymieniam prawo jazdy na nowe ^^ hah dopiero teraz :p co za wstyd.
nurek68
Moje pytanie do Ciebie, byc moze sie orientujesz czy warto wymienic na miedzynarodowe?
Pozdrawiam serdecznie :)
arisa

jesli wymieniasz w polsce pj to zapytaj czy bedzie to wersja z flaga unijna i gwiazdkami, jesli tak to bedziesz mogla jezdzic z nim po calej unii i praktycznie wszystkich krajach europejskich pozaunijnych.

Przepraszam a jakie ma znaczenie gdzie i przez co zalatwia sie pochodzenie,przeciez ta osoba chce wynajac mieszkanie.Do wynajecia jest potrzebny dokument torzsamosci tzn.dowod osobisty niemiecki badz polski lub paszport polski badz niemiecki.Jesli masz sie z czego utrzymac to poszukaj w gazetach lokalnych mieszkania taniego i gdzie nie trzeba wplacac kaucji.Jesli bedziesz chciala kopie jakichs ogloszen z okolic Bielefeld to sluze pomoca.Jesli chcesz przyjechac do niemiec nie majac pieniedzy i nie masz sie z czego utrzymac.To proponuje Ci zebys znalazla na poczatku osobe gdzie bedziesz sie mogla zatrzymac i pomoze ci w labiryncie biurokracj to wszystko troche trwa.
Z pozdrowieniami Sylvi

mieszkan ze socjalamtu nie ma sa tylko mieszkania socjalne w zaleznosci od dochodow i wielkosci placi sie czynsz,jezeli dochody sa duze poprostu doplaca sie do niego wtedy lepiej szukac mieszkania ktore nie jest socjalne.Kaucja jest poto by zapewnic zwrot kosztow za zniszczenie albo nie placenie czynszu

nurek68 napisał:
marian zadziwiasz mnie :o

piszesz o czyms o czym nie masz bladego pojecia

a teraz do ariki

po pierwsze to za tzw mieszkanie socjalne wcale nie musisz placic kaucji,
po drugie mieszkanie socjalne mozezs wynajac rowniez od osoby prywatnej lub firmy ktora ma mieszkania do wynajecia i wtedy warunki wynajmu ustalasz juz indywidualnie
po trzecie zalezy to od twojego statusu rodzinnego, bedzie ci przyslugiwala okreslona wielkosc metrazu, inaczej jest dla samotnej osoby inaczej dla rodziny 3 osobowej
po czwarte jesli nie masz pracy to musisz sie zglosic do arbeitsamtu i tam zarejestrowac a pozniej z potwierdzeniem zgloszenia idziesz do socjalamtu.
wlasnie probowalem zlapac znajoma ktora zalatwiala podobna sprawe pol roku temu ale jest niedostepna wiec po poludniu ci napisze dokladniej ;)

nurek 68 za kazde mieszkanie placisz kaucje, obojetne czy to prywatne czy socjalne ,mylicie pojecia !!!!

Sylvi32 napisał:
Przepraszam a jakie ma znaczenie gdzie i przez co zalatwia sie pochodzenie,przeciez ta osoba chce wynajac mieszkanie.Do wynajecia jest potrzebny dokument torzsamosci tzn.dowod osobisty niemiecki badz polski lub paszport polski badz niemiecki.Jesli masz sie z czego utrzymac to poszukaj w gazetach lokalnych mieszkania taniego i gdzie nie trzeba wplacac kaucji.Jesli bedziesz chciala kopie jakichs ogloszen z okolic Bielefeld to sluze pomoca.Jesli chcesz przyjechac do niemiec nie majac pieniedzy i nie masz sie z czego utrzymac.To proponuje Ci zebys znalazla na poczatku osobe gdzie bedziesz sie mogla zatrzymac i pomoze ci w labiryncie biurokracj to wszystko troche trwa.
Z pozdrowieniami Sylvi

Mieszkania bez kaucji nigdzie nie dostaniesz ,mozesz jedynie splacac kaucje w ratach.:o

Witam wszystkich.

Odswieze troszke temat.
Posiadam paszport niemiecki i co za tym idzie rowniez obywatelstwo. W przyszlym tygodniu wybieram sie do Niemiec z zamiarem pozostania tam na stale. Na poczatek zatrzymam sie u znajomych, ale...(zawsze jest jakies "ale") jak wiadomo nie moge mieszkac u nich wiecznie. Jako, ze nie stac mnie na wynajecie mieszkania "z marszu" chcialabym skorzystac z pomocy panstwa, czyli dostac mieszkanie socjalne. W zwiazku z tym mam 2 pytania:

1. Jak dlugo czeka sie na tzw. mieszkanie socjalne? (chodzi mi o maksymalny czas oczekiwania)
2. Jaki metraz przysluguje na 1 osobe?

Ma byc to dla mnie okres przejsciowy do czasu znalezienia sobie pracy. Wiem, ze to nie rozsadne moze jechac bez zadnego zabezpieczenia i troszke w ciemno (bez gwarancji pracy "od zaraz"), ale nie mam juz innego wyjscia.
Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. zalezy od miejsca w ktorym bedzie pani przebywac, trudno powiedziec
2. z tego co pamietam to ok 30m2 (pokoj+kuchnia+lazienka)

socjalamt miszkania socjalne..o czym tu sie pisze...socjalamtu juz nie ma.....przyjezdzasz z obywatelstwem niemickim...nie glosisz sie do socjalamtu bo nie istnieje tylko do Jobcenter lub AGENTÜR FÜR ARBEIT...zalezy jakie w danym miescie zajmuje sie tymi sprawami...skladasz wnioski na (ALGII)zasilek nie mylic z ALGI...szukasz sama mieszkania 45 metrow na jedna osobe,malzenstwo 60 metrow i kazda nastepna osoba po 15 metrow..oni udzielaja Ci porzyczke na kaucje,ktora splacasz w ratach na jakie sie godzisz nawet po 20 euro...zanosisz mitvetrag(umowe najmu)i oni pokrywaja ci to wraz ze zasilkiem 351 euro na dorosla jedna osobe..na dziecko w zaleznosci od wieku...wszystko trwa ok miesiaca oczekiwanie na decyzje przyznania zasilku...nieraz i krocej..mieszkan socjalnych sie juz w niemczech nie buduje..istnieja jeszcze z poprzednich latale na nie niestety trzeba czekac...a ceny wcale sie nie roznia wiele od wynajetych samemu..

Powrót