Jak załatwić szybko s

• Autor wątku Autor wątku tadeusz.sl74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeusz.sl74

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Post jest nawiązaniem do tego wątku, umieściłem go chyba w złym dziale :
https://forumprawne.org/prawo-nieru...rzeba-zrobic-po-smierci-wspolwlasciciela.html

W skrócie: moja mama miała lokatorskie spółdzielcze prawo do lokalu.
Wyszła za mąż i w 2007 roku aktem notarialnym wraz z mężem stali się współwłaścicielami (spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu).
Niestety we wrześniu 2022 roku mąż zmarł, z tego związku dzieci nie było (ja i mój brat byliśmy dorośli i samodzielni w chwili ich ślubu).

Do teraz nie przyszło mamie do głowy aby coś z tym robić, ale na wydruku czynszu pojawiła się informacja o "nieuregulowanym tytule prawnym".

Jak pisze w podlinkowanym poście Swamp mama teraz musi u regulować tę sytuację.
Z tego co się orientuję to rodzenstwo zmarłego nie rości sobie praw do mieszkania i ma ono w całości wrócić do mamy.
Dodatkowo rodzenstwo jest liczne i rozrzucone po Polsce.

Co najlepiej zrobić w tej sytuacji?

Widzę, że urwało temat a możliwości edycji już brak :-(

Akt poświadczenia dziedziczenia a następnie dział spadku lub darowizny udziału w spadku z rodzeństwa na pana mamę. Można skorzystać z pełnomocnictwa notarialnego jeżeli nie ma możliwości zebrania wszystkich spadkobierców w jedym miejscu.

A tak bardziej językiem dla laika?

I dodatkowe pytanie - ile mama ma czasu na rozpoczęcie jakichkolwiek działań? Z tego co czytam, po 6 miesiącach od dowiedzenia się o śmierci, ustawowo i mama i rodzenstwo zmarłego odziedziczą udział w mieszkaniu.

Powrót