Jak zmusić bank do usunięcia małoznaczącej historii BIK

• Autor wątku Autor wątku Nebeksa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nebeksa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Starałam sie o kredyt na zakup nieruchomości w Kredyt Banku. Zarabiam 5500 brutto, mąż około 4000 brutto, mam wkładu własnego 100 tys, KB odmówił mi udzielenia kredytu gdyż mam w BIK w historii opóźnienia w spłacie kredytu z 2007 roku powyżej 30 dni. Kredyt był na 13000, rata która miała opóźnienia wynosiła 400 zł w PKO, a kredyt spłaciłam w 2009 roku i od tamtej pory nie miałam żadnego zobowiązania. Sprawdziłam i faktycznie w dokumencie w BIK jest zapis kiedy i w jakim terminie było spłacane. Faktycznie wynika, że były opóźnienia w spłacie kredytu. Wpisu dokonał bank PKO. Wystapiłam z wnioskiem do PKO o usunięcie histrorii ale mi odmówili, odpowiadając że tego się nie stosuje. Obecnie nie posiadamy żadnego zadłużenia. Tylko ten zapis w BIK psuje mi opinie dla Banku. We wniosku podałam, że zamierzam zaciagnąć ktredyt w Kredyt Banku. Wydaje mi się, że PKO celowo nie zgodził się na kasację historii by zmusić mnie do wzięcia kredytu u nich gdyż mam tam konto i dla nich zapis w BIK w żaden sposób nie stanowi problemu. Mam pytanie, jak mogę zmusić bank dla wykasowania historii by bez problemu dostać kredyt w innym banku?

Dane mogą być przetwarzane w BIK również bez Twojej zgody przez okres 5-letni, jeśli spełnione są łącznie następujące warunki:
nie regulowałeś zobowiązania lub dopuściłeś się zwłoki powyżej 60 dni
upłynęło kolejnych 30 dni od momentu poinformowania Ciebie przez bank czy SKOK
o zamiarze przetwarzania Twoich danych bez Twojej zgody.

W PKO dostałam odpowiedź, że zapisy w BIK będą widniały przez 3 lata i samoczynnie zostaną po tym okresie wykasowane. Więc 3 czy 5?

Więc, w jaki "magiczny" sposób firmy zajmujące się czyszczenie BIK dokonują tej czynności? Mam ofertę jednej z takich firm za 349zł ? Zapewnili mnie, że dzięki usłudze jaką mi proponują zapis o opóźnieniach w spłacie rat kredytu zniknie?

Nebeksa napisał:
Więc, w jaki "magiczny" sposób firmy zajmujące się czyszczenie BIK dokonują tej czynności? Mam ofertę jednej z takich firm za 349zł ? Zapewnili mnie, że dzięki usłudze jaką mi proponują zapis o opóźnieniach w spłacie rat kredytu zniknie?

ano w taki że wiedzą jak to zrobić, mają duże doświadczenie, przetarte szlaki, znają procedury konkretnych banków itp. ( dodam że jest wielu oszustów) więc czytaj opinie na forach, jeden bank się nigdy nie godzi na usunięcie historii w ciągu tych 5 lat, inny po określonym czasie, jeszcze inny dopiero przy 3 piśmie itp. itd. ;)

ile maksymalnie było dni zaległości na tym kredycie ?

ps. sprawdź jeszcze Bankowy Rejestr, PKO często też tam wpisuje

ciężko mi uwierzyć że sam bik był powodem odmowy, bardzo dobre zarobki, zaległości dawno temu, być może jest wpis w BR ?

Ostatnia edycja:
Uzasadnienie negatywnej decyzji:
" Nieprawidłowa obsługa zobowiązania - w BIK widoczny kredyt z opóźnieniami od 31-90 dni kwota 798,00pl. Opóźnienie w spłacie jedynego zobowiązania w BIK nie miały charakteru incydentalnego, występowały nagminnie.
Nieakceptowane zapisy w umowie przedwstępnej pkt. 7 Klient sam musi wykończyć lokal w ciągu 60 dni przed oddaniem budynku przez Dewelopera do użytkowania".
Może też wpływ miał termin w jakim chciałam wziąc kredyt. był to listopad/grudzień 2011 przed wejściem w życie Rekomendacji Bankowej. Ponoć KB miał bardzo dużą ilość wniosków i dużo odrzucali. Z jednej strony cieszę się, że nie dostałam kredytu i nie kupiłam mieszkania we Wrocławiu (320000) i dzięki temu kupimy dom pod Wro, ale w drugiej strony boję się odmowy innego banku.

więc sam bik nie był powodem odmowy, inny bank spokojnie temat powinien zrobić, sprawdź jak pisałem wyżej Bankowy Rejestr, bardzo ważna baza, nawet ważniejsza niż bik

Dobrze, dziękuję za rozmowę :-) miłego dnia, zajrzę tu jutro

Powrót