Jaki art. kpa zastosować. Niezgodność mapy ewidencyjnej z mapą do celów projektowych

• Autor wątku Autor wątku Struty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Struty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam wszystkich szukających pomocy, oraz bezinteresownych ludzi dobrej woli.

Jak w wielu zawartych tutaj tematów zacznę jeszcze raz od tego samego. MAM SĄSIADA NIEZŁEGO. Owy sąsiad posiada ostateczną decyzję budowlaną na budowę domu jednorodzinnego, którą otrzymał w 2010 roku. Do tej decyzji moja mama jako strona, nie wniosła wtedy uwag. W zeszłym roku mama obdarowała mnie sąsiedzką miłością i rodzinnym domem. W toku budowy sąsiedzkiego domu doszło do konfliktu na tle majątkowym. W związku z tym pochyliłem się nad materiałami geodezyjnym i badając je wywnioskowałem, że sąsiad wybudował budynek z otworami okiennymi 2 metry od granicy ewidencyjnej mojej nieruchomości, gdzie na domiar tego wszystkiego odległość tą potwierdziła mi firma projektująca kanalizację w mej miejscowości.

Porównując operat geodezyjny podziału nieruchomości mojej mamy, który został wykonany w 2009 roku i zatwierdzony przed wydaniem decyzji budowlanej okazało się, że projektant niewłaściwie odwzorował mapę z przedmiotowym operatem. Mapa do celów projektowych budynku posiada według mnie istotne wady, spowodowane przesunięciami linii rozgraniczających poszczególne działki, zmienione kształty działek, niewłaściwe długości linii granic gdzie rozbieżności wynoszą 3 metry, niewłaściwa odległość słupa TP do granicy działki, poprzesuwane poziomice. Tak poprzesuwane linie w związku z wąską działką sąsiada umożliwiło zaprojektowanie budynku 4 metrów od miedzy.

Czy mam jakieś szanse na wyleczenie sąsiada poprzez wszczęcie ponownego postępowania czy cofnięcia decyzji administracyjnej. Jaki mógłbym zastosować art. kpa 145 czy 156.

Ps. PINB powyższą skargę uznał za bezzasadną.

Pozdrawiam.:)

Witam.

W nawiązaniu do swojej wypowiedzi, budynek zaprojektowany jest 4 metry od istniejącego ogrodzenia, który nie przebiega prawidłowo w granicy działki. Projektant w 2010 roku przyjął ogrodzenie za granicę i w ten sposób zaprojektował dom 4 metry na mapie do celów zagospodarowania terenu. Mapa ta nie jest kopią mapy, gdzie wykonywany był wcześniejszy podział nieruchomości.

Inspektor PINB widzi przesunięcia i przyznaje rację, że mapa jest niezgodna, lecz decyzja jest prawomocna i ma związane ręce. Inspektor przekazał, iż mógłbym napisać do starostwa wniosek z art. 145 par.5. Niestety minął mi okres 5 lat, i raczej z tą przesłanką nie mogę napisać pisma.

Jak mógłbym wyegzekwować swoją własność, poradzie co zrobić, jaką przesłankę zastosować by pismo nie zostało odrzucone?

Pozdrawiam jeszcze raz.

Witam.

Z góry dziękuję za zainteresowanie problemem.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Zażalenie na PINB do WINB wykonam według zaleceń. Jednak w rozmowie z Inspektorem, zasugerował mi abym złożył pismo do organu wydającego decyzję (Starostwo) o wszczęcie postępowania zgodnie z art. 145 par.5. Ja jestem właścicielem nieruchomości od 2014r. niestety w tym roku minął mi okres 5 lat abym tą przesłankę mógł zastosować.

Pytanie:
Czy zasadnym byłoby również jednocześnie wniesienie takiego wszczęcia postępowania, ale stosując przesłankę 1 tj. fałszerstwo, z racji tego, że uprawniony geodeta projektując budynek i zagospodarowanie terenu nie wziął pod uwagę zatwierdzony rok wcześniej podział geodezyjny przedmiotowych działek.
Ponadto na mapie zasadniczej, która do chwili obecnej nie posiada naniesionych granic ewidencyjnych, naniósł przebieg istniejącego ogrodzenia, bez zgody mamy. Trzeba powiedzieć, że geodeta ten w ogóle z mamą nie rozmawiał na żaden temat, oraz mama nic z nim nie podpisywała.
Uważam, że przedstawiając swoją mapę do celów projektowych wprowadził w błąd organ, który resztą również powinien to skontrolować.

Pozdrawiam.

Struty napisał:
o wszczęcie postępowania zgodnie z art. 145 par.5.

Może pan spróbować - równolegle.

Wzór II z poradnika http://forumprawne.org/prawo-admini...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

Struty napisał:
fałszerstwo, z racji tego,

Niestety fałszerstwo musi być potwierdzone przez organy ścigania. Sądy orzekają, że nie chodzi w tym przepisie po fałszywy (tj. zawierający nieprawdę), a sfałszowany...

Struty napisał:
Trzeba powiedzieć, że geodeta ten w ogóle z mamą nie rozmawiał na żaden temat, oraz mama nic z nim nie podpisywała.

To można uderzyć do Starostwa (od strony geodezyjnej) w ten sposób

http://forumprawne.org/postepowanie...e-wiadomo-czy-bylo-postepowanie-poradnik.html

Ostatnia edycja:
Witam.
W dniu wczorajszym otrzymałem pismo z WINB, w którym mnie informuje, że po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego uznaje moją skargę za bezzasadną. W uzasadnieniu WINB wskazując na naruszenie zasady art. 35 Kpa, podniósł okoliczność niezałatwienia przez PINB sprawy zainicjowanej pismem 04.09.2015 odnoszącym się do realizacji budowy. W związku z czym WINB zwrócił się do PINB o odniesienie się do zarzutu bezczynności, czemu uczyniono zadość pismem z 21.01.2016. Z wyjaśnień PINB wynika, iż organ ten skargę na naruszenie prawa z 04.09 załatwił zawiadomieniem z 14.10. Wobec faktu potwierdzenia prze PINB wydania w sprawie zawiadomienia w oparciu o zapisy rozdziału VIII Kpa, co potwierdza zakończenie prowadzonego postępowania skargowego o uproszczonym charakterze, należy stwierdzić, iż stanowi to również o usunięciu stanu ewentualnej bezczynności organu, co tym samym wyłącza możliwość zobowiązania organu do podjęcia przypisanych prawem działań i czyni skargę bezzasadną...

W dalszej części Zawiadomienia z WINB wskazuje mi podział kompetencji z zakresu spraw budowlanych pomiędzy organy administracyjno architektoniczno-budowlanej i organy nadzoru budowlanego. WINB sugeruję, iż moja skarga w której kwestionuję prawidłowość zatwierdzonej dokumentacji architektonicznej powinna być kierowana do organu właściwego do przeprowadzenia postępowania nadzwyczajnego odnoszącego się do postępowań w którym doszło do zatwierdzenia projektu budowlanego, czyli Starostwo.

A więc na podstawie art. 238 par.1 zdanie drugie Kpa WINB informuje o treści art. 239 par. 1 Kpa, który stanowi cyt. W przypadku gdy skarga, w wyniku jej rozpatrzenia, została uznana za bezzasadną, jej bezzasadność wykazano w odpowiedzi na skargę, a skarżący ponowił skargę bez wskazania nowych okoliczności - organ właściwy do jej rozpatrzenia może podtrzymać swoje poprzednie stanowisko z odpowiednią adnotacją w aktach sprawy - bez zawiadomienia skarżącego

Czyli w dalszym ciągu jestem przez urząd delikatnie mówiąc spławiany.
Wg. poradnika teraz droga do WSA? ale jak to zrobić? ile kosztuje wniesienie sprawy?;)

Struty napisał:
Czyli w dalszym ciągu jestem przez urząd delikatnie mówiąc spławiany.
Wg. poradnika teraz droga do WSA? ale jak to zrobić? ile kosztuje wniesienie sprawy?;)

Tak, pana pismo WINB potraktowal jako skarge, a nawet jesli to
http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/529718-jak-pisac-skargi-skutecznie-poradnik.html

ponadto WINB zapomniał o

Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.

do poczytania orzeczenie WSA

II SAB/Łd 172/14 - Wyrok WSA w Łodzi z 2014-12-16

Powrót