Jaki wyrok??????!!!

• Autor wątku Autor wątku aga3010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Art. 59. 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, udziela innej osobie środka odurzającego lub substancji psychotropowej, ułatwia użycie albo nakłania do użycia takiego środka lub substancji,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
2. Jeżeli sprawca czynu, o którym mowa w ust. 1, udziela środka odurzającego lub substancji psychotropowej małoletniemu, ułatwia użycie albo nakłania go do użycia takiego środka lub substancji,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

+ pewnie za posiadanie i wprowadzanie do obrotu kolejne zarzuty...

a czy jest mozliwosc zeby dostał wyrok w zawieszeniu?23 wrzesnia konczy mu sie sankcja czy przy takich zarzutach jest mozliwosc aby mu nie przedluzali tymczasowego aresztowania???????

nikt tutaj nie jest jasnowidzem żeby wiedzieć na jakim stadium jest postępowanie i ile jeszcze zostało do zrobienia aby skierować akt oskarżenia...

Osobiście uważam ,ze TA zostanie przedlużone

witam!!! niestety miał pan racje......sankcja została przedłużona-kolejne 3 miesiące!!!! prosze mi powiedziec czy w tej chwili da sie cos zrobic zeby go wyciagnac? Najgorsze jest to ze on teraz ma 2 egzaminy do zaliczenia ktore juz zostaly i tak przełozone wczesniej!!! Jeśli teraz ich nie zaliczy bedzie miał rok do tyłu!!! czy moze cos w tym kieruku mozna zrobic zeby go wypuscili, lub aby zmienic areszt na inny środek zapobiegawczy?????dodam ze wspołpracowal z prokuratura od poczatku, sledctwo jest juz zakonczone!!!!

pozdrawiam

dodam tylko ze dzisiaj ustalono termin sprawy na 11 pażdziernika(to chyba dobzre prawda?) a zarzyty ma 3:
I art.62/2
II art.63/1
III art.59/1 (ustawa o przeciwdzialaniu narkomanii)
Ja wiem ze nie mozecie mi powiedziec ile moze dostac bo tego nikt nie wie!!!!Ale prosze przynajmniej napisac co wy o tym sadzicie i waszym zdaniem ile mu grozi????
pozdrawiam i prosze o odpowiedz

p.s.dodam ze jestem swiadkiem nie wiem dlaczego bo na przesluchaniu powiedzialam ze o niczym nie wiedzialam????!!!!!

to,że byłaś przesłuchiwana do tej sprawy wystarczy,żebyś była świadkiem.

no tak ale co ja im moge nowego powiedziec w tej sprawie ???? nic!!!!
a twoim zdaniem ile moze dostac? ja wiem ze nie jestescie jasnowidzami ale chodzi mi tylko o wasza opinie.....
pozdrawiam

czyli zeznałaś,ze nie wiesz nic i to samo powtórzysz na sali.
Co do wysokości wyroku,zaczekaj na opinię karnistów.Pozdrawiam

to znowu ja !!!! mam jeszcze jedno pytanie !!! czy jest mozliwosc ze uchyla mu areszt na pierwszej rozprawie???

[cytat="aga3010"]czy jest mozliwosc ze uchyla mu areszt na pierwszej rozprawie???[/cytat]

jest....- oscyluje w granicy 0 (zera)

tak rozprawa ma byc 11 pazdziernika!!! dlaczego szansa jest blisko zera? dobrze wiec ile moze dostac?

moze na to pytanie dostane odpowiedz:) czy moge cos zrobic aby uniknac bycia swiadkiem(mam juz wezwanie) jestem narzeczona oskarzonego i nie chcialabym zeznawac!!!!!

Na osobie wezwanej w charakterze świadka ciąży prawny obowiązek zeznawania, sankcjonowany stosowaniem środków przymusu procesowego. Obowiązkiem złożenia zeznań objęte są zarówno posiadane przez świadka informacje dowodowe mające znaczenie dla sprawy, jak i dane dotyczące jego tożsamości. Jeżeli świadek bezpodstawnie uchyla się od złożenia zeznań można nałożyć na niego pieniężną karę porządkową (art. 287 § 1 kpk), a w razie uporczywego uchylania się od ich złożenia, czyli gdy kara pieniężna nie poskutkowała, można nałożyć na świadka karę porządkową aresztowania na czas do 30 dni (art. 287 § 2 kpk).
W obecnym stanie prawnym prawo do odmowy złożenia zeznań przysługuje w dwóch sytuacjach:
1) Po pierwsze – osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań, przy czym prawo to trwa mimo ustania małżeństwa lub przysposobienia (art. 182 § 1 i 2 kpk.).
Osobą najbliższą – w ujęciu prawnym jest: małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu (art. 115 § 11 kk). Pojęcie osoby pozostającej we wspólnym pożyciu wprawdzie nie zostało zdefiniowane przez ustawodawcę, ale w doktrynie przyjmuje się, iż wspólne pożycie oznacza wspólnotę psychiczną, fizyczną, ekonomiczną i trwałość związku – chodzi tutaj zatem o taki związek, który od związku małżeńskiego różni się jedynie brakiem prawnej legalizacji. Prawo do odmowy złożenia zeznań nie będzie zatem przysługiwało osobom w stanie narzeczeństwa, jeśli osoby takie nie pozostają we wspólnym pożyciu,
Pzdr

a co mogą mi zrobić jak wyjdzie na jaw ze moje zeznania nie byly do konca prawdziwe???

aga3010 proszę nie pisać kolejno kilku postów tylko używać opcji zmień.

Zgodnie z art. 233 § 1 kk „Kto składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.
a więc nie warto...

Powrót