Jakie prawo należy stosować w nowej decyzji po wznowieniu postepowania administracyjn

• Autor wątku Autor wątku forum2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forum2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Użytkowników forum,
mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Sprawa pokrótce wygląda następująco. Po 4 latach od wydania decyzji ostatecznej, organ administracyjny wznowił postępowanie administracyjne. Uchylił dotychczasową decyzje i rozstrzygnął sprawę co do istoty w oparciu o przepisy które obowiązują w dniu wydania nowej decyzji. Problem w tym, że przepisy zmieniły się w znacznym stopniu. Czy takie działanie organu jest prawidłowe? Osobiście uważam, że organ powinien rozstrzygać co do istoty sprawy na podstawie przepisów, które obowiązywały w dniu wydania pierwszej decyzji (decyzji uchylonej). Dziękuje za odpowiedzi.

Wydaje mi się, że to w oparciu o jakie przepisy organ orzeka, może zależeć od tego, czego sprawa dotyczy. Jeżeli założymy, że np. przedmiotem postępowania jest legalizacja obiektu, który należy doprowadzić do zgodności z przepisami techniczno-budowlanymi, to zawsze będą to przepisy techniczno-budowlane obowiązujące w dacie orzekania przez organ.

busiag napisał:
że to w oparciu o jakie przepisy organ orzeka, może zależeć od tego, czego sprawa dotyczy.
zasadą jest orzekanie wg aktualnego stanu prawnego.przy zmianie należy sprawdzić czy nie ma przepisów przejściowych, a jak nie ma to należy w drodze wykładni ustalić jakie prawo ma zastosowanie

Witam,
w końcu znalazłem szczegółową odpowiedź na pytanie. Dla zainteresowanych polecam lekturę wyroku o sygna. akt II sa/Go 915/12 i nsa II gsk 266/09.
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót