Jazda bez biletu

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Po jakim czasie przedawnia się karalność za jazde bez biletu ?
I z jakich paragrafów prawnych to wynika ?

RE: Przedawnienie

Kodeks wykroczeń:
Przepis prawny:
Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od zakończenia tego okresu.

Jazda bez biletu - co do zasady - nie jest wykroczeniem (poza sytuacją opisaną w art. 121 kw).

U mnie nie zachodzi sytuacja opisana w art. 121 kw.

Kiedy przedawnia się karalność za jazde bez biletu ?

Krokodyl11 napisał:
U mnie nie zachodzi sytuacja opisana w art. 121 kw.

Kiedy przedawnia się karalność za jazde bez biletu ?
W opisanym przez Ciebie przypadku nie jest to karane. Nie masz na myśli opłaty dodatkowej wystawianej przez kontrolera biletów zwanej popularnie "mandatem"?

TSG napisał:
Nie masz na myśli opłaty dodatkowej wystawianej przez kontrolera biletów zwanej popularnie "mandatem"?
Nie znam się, ale chyba właśnie chodzi mi o tą dodatkową opłate.

Z tego co wiem w przypadku wykroczenia w okresie trzech lat musi zapaść prawomocny wyrok.

A jak jest w przypadku jazdy bez ważnego biletu ?

Krokodyl11 napisał:

Z tego co wiem w przypadku wykroczenia w okresie trzech lat musi zapaść prawomocny wyrok.

A jak jest analogicznie w przypadku jazdy bez ważnego biletu ?

Krokodyl11 napisał:
Roszczenia przedawniają się z upływem roku (proszę pamiętać o możliwości przerwania biegu przedawnienia, np. poprzez złożenie do sądu pozwu o zapłatę).

TSG napisał:
Roszczenia przedawniają się z upływem roku (proszę pamiętać o możliwości przerwania biegu przedawnienia, np. poprzez złożenie do sądu pozwu o zapłatę).

Rozumiem, ale chodzi mi bardziej o to że w przypadku sprawy wykroczeniowej, przy założeniu że wszystkie terminy zostały dochowane, karalność ustaje po trzech latach. Tzn. ja to rozumiem że gdy w ciągu trzech lat nie zapadnie prawomocny wyrok, to wtedy można wystąpić skutecznie o umorzenie.
A jak jest w sprawach za "jazde bez biletu" ?
Ja się pytam kiedy ustaje karalność w sprawie za "jazdę bez biletu" ?

Jazda bez biletu nie jest wykroczeniem

Jazda bez biletu (poza wspomnianym przypadkiem art. 121 Kodeksu wykroczeń) nie jest karalna. Opisany przeze mnie termin jednego roku odnosi sie do prawa cywilnego (konkretnie Ustawa - Prawo przewozowe). Jeżeli przewoźnik, w którego imieniu wystawiono opłatę dodatkową nie zrobi z tym nic w ciągu roku, to nie będzie miał już po co iść do sądu.

TSG napisał:
Jeżeli przewoźnik, w którego imieniu wystawiono opłatę dodatkową nie zrobi z tym nic w ciągu roku, to nie będzie miał już po co iść do sądu.
Oki, tu jest podobnie jak w sprawie wykroczeniowej.
A jeżeli pójdzie w ciągu roku do sądu, to co dalej ?
W ciągu jakiego okresu czasu sprawa powinna się zakończyć prawomocnym postanowieniem sądu ?
Czy jakie są inne wytyczne, które muszą być spełnione żeby sprawa nie została umorzona ?

Jak mnie irytują tutaj te wszystkie snoby, które zamiast od razu wyjaśnić to się mądrzą.
Pierwsze wytłumaczenie. Jeżeli zostałeś złapany bez biletu, to nie dostałeś żadnego mandatu, tylko wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z kodeksem wykroczeń, ani mandatami. Ot, stałeś się zwykłym dłużnikiem w rozumieniu kodeksu cywilnego.

Drugie wytłumaczenie, jedyna szansa aby to zahaczyło o KW to oskarżenie o szalbierstwo, czyli wyłudzenie usługi bez płacenia. Jednak to nie twój przypadek.

Okres przedawnienia roszczeń cywilnych z tytułu przejazdu bez biletu to 12 miesięcy. Jakiekolwiek poruszenie tego tematu przed organami przerywa bieg przedawnienia i zaczyna od początku biec 12 miesięcy. Dobrze obsługiwany dług (odpowiednio regularnie przerywany bieg przedawnienia), sprawi ze roszczenie się nigdy nie przedawni.

Jak masz więcej pytań to smialo

Dzięki za konkretną odpowiedź.
Lovor napisał:
Ot, stałeś się zwykłym dłużnikiem w rozumieniu kodeksu cywilnego.
Z którego paragrafu KC stałem się dłużnikiem ?

Lovor napisał:
Jakiekolwiek poruszenie tego tematu przed organami przerywa bieg przedawnienia i zaczyna od początku biec 12 miesięcy.
Gdy sprawa jest w toku, to gdy przez 12 miesiecy nikt nic nie zrobi w sprawie to sprawa się przedawnia ?
Czy dotyczy to sytuacji gdy jest prawomocny wyrok i wtedy trzeba co 12 miesięcy poruszyć sprawe przed organami ?
Jakie poruszenie przed organami masz na myśli ?

Lovor napisał:
Okres przedawnienia roszczeń cywilnych z tytułu przejazdu bez biletu to 12 miesięcy. Jakiekolwiek poruszenie tego tematu przed organami przerywa bieg przedawnienia i zaczyna od początku biec 12 miesięcy.

Czy masz na myśli że w trakcie trwania cywilnego postępowania sądowego nie może być przerwy dłuższej niż 12 miesięcy pomiędzy dowolnymi czynnościami ?
Czy może chodzi o jakieś konkretne czynności ?

Jeżeli sprawa się toczy w sądzie cywilnym za brak ważnego biletu w środku komunikacji miejskiej, to po jakim okresie czasu od dnia zdarzenia sprawa się przedawnia ?
Pozew do sądu cywilnego został złożony w terminie roku od dnia zdarzenia.

Dopóki sprawa 'jest' w sądzie to bieg przedawnienia jest przerwany.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Dopóki sprawa 'jest' w sądzie to bieg przedawnienia jest przerwany.
Rozumiem ale ja pytam ile czasu ma sąd na wydanie prawomocnego wyroku.
Z tego co wiem w przypadku wykroczeń są to 3 lata od dnia popełnienia wykroczenia, tu chcialbym się dowiedzieć, kiedy sprawa się przedawnia za jazde bez biletu ?
Z tego co wiem jazda bez biletu wykroczeniem nie jest.

Odpisałem Ci, że się nie przedawni. Sąd nie ma "sztywnego" terminu na wydanie orzeczenia, jedynie bez zbędnej zwłoki.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Odpisałem Ci, że się nie przedawni. Sąd nie ma "sztywnego" terminu na wydanie orzeczenia, jedynie bez zbędnej zwłoki.
A z którego paragrafu i której konkretnie ustawy to wynika ?
'

Powrót