K
Krokodyl11
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 595
Po jakim czasie przedawnia się karalność za jazde bez biletu ?
I z jakich paragrafów prawnych to wynika ?
I z jakich paragrafów prawnych to wynika ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od zakończenia tego okresu.W opisanym przez Ciebie przypadku nie jest to karane. Nie masz na myśli opłaty dodatkowej wystawianej przez kontrolera biletów zwanej popularnie "mandatem"?Krokodyl11 napisał:U mnie nie zachodzi sytuacja opisana w art. 121 kw.
Kiedy przedawnia się karalność za jazde bez biletu ?
Nie znam się, ale chyba właśnie chodzi mi o tą dodatkową opłate.TSG napisał:Nie masz na myśli opłaty dodatkowej wystawianej przez kontrolera biletów zwanej popularnie "mandatem"?
Krokodyl11 napisał:Nie znam się, ale chyba właśnie chodzi mi o tą dodatkową opłate.
Roszczenia przedawniają się z upływem roku (proszę pamiętać o możliwości przerwania biegu przedawnienia, np. poprzez złożenie do sądu pozwu o zapłatę).Krokodyl11 napisał:Nie znam się, ale chyba właśnie chodzi mi o tą dodatkową opłate.
TSG napisał:Roszczenia przedawniają się z upływem roku (proszę pamiętać o możliwości przerwania biegu przedawnienia, np. poprzez złożenie do sądu pozwu o zapłatę).
Oki, tu jest podobnie jak w sprawie wykroczeniowej.TSG napisał:Jeżeli przewoźnik, w którego imieniu wystawiono opłatę dodatkową nie zrobi z tym nic w ciągu roku, to nie będzie miał już po co iść do sądu.
Z którego paragrafu KC stałem się dłużnikiem ?Lovor napisał:Ot, stałeś się zwykłym dłużnikiem w rozumieniu kodeksu cywilnego.
Gdy sprawa jest w toku, to gdy przez 12 miesiecy nikt nic nie zrobi w sprawie to sprawa się przedawnia ?Lovor napisał:Jakiekolwiek poruszenie tego tematu przed organami przerywa bieg przedawnienia i zaczyna od początku biec 12 miesięcy.
Lovor napisał:Okres przedawnienia roszczeń cywilnych z tytułu przejazdu bez biletu to 12 miesięcy. Jakiekolwiek poruszenie tego tematu przed organami przerywa bieg przedawnienia i zaczyna od początku biec 12 miesięcy.
Rozumiem ale ja pytam ile czasu ma sąd na wydanie prawomocnego wyroku.Mass1910 napisał:Dopóki sprawa 'jest' w sądzie to bieg przedawnienia jest przerwany.
A z którego paragrafu i której konkretnie ustawy to wynika ?Mass1910 napisał:Odpisałem Ci, że się nie przedawni. Sąd nie ma "sztywnego" terminu na wydanie orzeczenia, jedynie bez zbędnej zwłoki.
Wokerte napisał:A z którego paragrafu i której konkretnie ustawy to wynika ?
'