Jazda bez biletu

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy to jest normalne że sprawa za brak biletu toczy się w sądzie cywilnym ?
Jazda bez biletu to jaki rodzaj czynu niedozwolonego ?
Z tego co wiem nie jest to wykroczenie.
Czy sprawy tego typu się nie przedawniają ?

Odpowiedz prosze poprzeć artykułami prawnymi

Proponuję aby udał się do prawnika w realu, za odpowiednią opłatą na pewno poda Ci stosowne artykuły.

Odpowiadając na Twoje pytanie kolejno:

1. Tak jest to normalne.
2. Wydaje mi się że brak biletu = brak opłaty, ale mogę się mylić 😏
3. Przedawniają się.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Mass1910 napisał:
2. Wydaje mi się że brak biletu = brak opłaty, ale mogę się mylić ??????
Brak opłaty to wykroczenie czy może jakiś inny rodzaj czynu niedozwolonego ?
Chodzi mi o to w którym kodeksie mam ten temat czytać i które artykuły prawne opisują ta kwestie ?

Mass1910 napisał:
3. Przedawniają się.
W jakich okolicznościach się przedawniają ?

Poszukaj w kodeksie cywilnym nurtujących Cię kwestii, trochę wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Wytłumacz najprościej jak moge. Jechałeś bez biletu, zostałeś skontrolowany i kontrolel nałożył na ciebie opłate dodatkową zgodnie z regulaminem świadczonej usługi. Technicznie nie jest to czyn niedozwolony, po prostu wisisz przewoznikowi kase i jesteś najnormalniejszym w świecie dłużnikiem. Teraz zastosuj wszelkie przepisy typowe do ściągania należności w kontekscie prawa cywilnego i znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

Czy profil "Krokodyl11" to twoje multikonto, czy to zupełnie przypadkowa zbieżność dotycząca: problemów prawnych, dokładnie takich samych zachowań skutkujących sprawami sądowymi, istnienia i wieku dziecka, kwestii płatności alimentów, sposobu postowania oraz sposobu pisania?

Jeżeli jest to twoje konto to (jest to sprawa na moderatora) tam już zostały napisane odpowiedzi na twoje pytania. Jeżeli nie jest to twoje konto (i to tylko "przypadkowa" zbieżność) to w tamtych tematach masz zawarte odpowiedzi na swoje pytania.

Powrót