Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli z jakiegoś powodu polskie władze dowiedzą, się, że polski obywatel, który ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów, prowadził samochód za granicą (np. dlatego, że miał wypadek), to będzie dla niego nieciekawie. Choćby zdarzenie miało miejsce w Burkinie Faso.

Witam, chciałbym jeszcze zapytać czy jak komus zabrali prawko na rok np. 1 czerwca 2013 to 1 czerwca 2014 może je odebrać bez żadnych dodatkowych spraw typu badań czy pieniedzy ?

askirkov napisał:
Jeśli z jakiegoś powodu polskie władze dowiedzą, się, że polski obywatel, który ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów, prowadził samochód za granicą
Czy aby na pewno? Temat wałkowany, poszukaj. Od kiedy to RP wydaje wyroki w stosunku do terytorium innego państwa i odwrotnie?

logix napisał:
Witam, chciałbym jeszcze zapytać czy jak komus zabrali prawko na rok np. 1 czerwca 2013 to 1 czerwca 2014 może je odebrać bez żadnych dodatkowych spraw typu badań czy pieniedzy ?

Dołączę do pytania. Prawko zabrane na 7 miesięcy.
Kto, na jakiej podstawie i czy w ogóle może skierować na dodatkowe badania?

destructor napisał:
Czy aby na pewno? Temat wałkowany, poszukaj. Od kiedy to RP wydaje wyroki w stosunku do terytorium innego państwa i odwrotnie?
Polskie organy ścigania mogą wszcząć niezależne postępowanie, nawet jeśli ktoś został już skazany za granicą.

Art. 114 kodeksu karnego.

Ale tu mowa o czymś zupełnie innym.

Witam 24.11.2013r o 1:30 zostałem zatrzymany przez patrol policyjny. Na alkomacie wyszło prawdopodobnie 0.54. A na komisariacie 0,48mg/l. Zatrzymali mi prawo jazdy i dali pokwitowanie. o treści "kierowanie pojazdem mechanicznym znajdującym w stanie nietrzeźwości. wynik bad. 1 bad. wynik 0,48mg/l 2 bad.wynik." Co mam zrobić? stracę prawo jazdy? Nigdy nie byłem karany.

Stracisz prawo jazdy.

Prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości

Art. 178a kodeksu karnego:

§ 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu inny pojazd niż określony w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. (uchylony).
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 był wcześniej prawomocnie skazany za prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo za przestępstwo określone w art. 173, 174, 177 lub art. 355 § 2 popełnione w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo dopuścił się czynu określonego w § 1 w okresie obowiązywania zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych orzeczonego w związku ze skazaniem za przestępstwo, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 42 kodeksu karnego:

§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

Art. 49 kodeksu karnego:

§ 1. Odstępując od wymierzenia kary, a także w wypadkach wskazanych w ustawie, sąd może orzec świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej; świadczenie to nie może przekroczyć 60 000 złotych.
§ 2. W razie skazania sprawcy za przestępstwo określone w art. 178a, 179 lub art. 180, sąd może orzec świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej do wysokości określonej w § 1.

Ostatnia edycja:
To co każdemu pijanemu prowadzacemu samochód. Wyrok, grzywna i utrata uprawnień.

jest jakaś szansa "ratowania się?" aby nie stracić prawka az na rok?

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że w tym przypadku rok zakazu to minimum, a wynik badania nie mieścił tuż przy dolnej granicy dla tego przestępstwa.

walicjusz napisał:
jest jakaś szansa "ratowania się?" aby nie stracić prawka az na rok?
martw się pepiej abyś nie stracił na więcej niź rok - i zdawka

Watęk ma 40 stron, a ostatnia sprawa o której trwa dyskusja nie ma z rowerem nic wspólnego.

KronX napisał:
Watęk ma 40 stron, a ostatnia sprawa o której trwa dyskusja nie ma z rowerem nic wspólnego.

Ze tak spytam....skad ten rower Ci sie zalaczyl??

maniek-02 napisał:
Ze tak spytam....skad ten rower Ci sie zalaczyl??

Kolega, do którego to pisałem wolał usunąć swoją wypowiedź, niż edytować posta o tym, że prawa jazdy już za rower nie zabierają.

czas szybko leci,ale dla mnie ten rok bez prawka był straszny...i bardzo długi...za tydzień odbieram prawko po rocznej przerwie...
szczerze ale to wielka nauczka dla mnie...JUŻ NIGDY WIĘCEJ!!!
przestrzegam innych...

Powrót