Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kierowca nie jechal na podwojnym gazie, zeby ustalic fakty. Skonczyla mu sie benzyna i udalo mu sie zjechac w podporzadkowana uliczke i zaparkowac blizej niz 11 metrow od skrzyzowania, wiec w miejscu niedozowlonym[rzecz dzieje sie w warszawie]. Nie mial przy sobie pieniedzy, ani pieniedzy na karcie by zadzwonic po jakakolwiek pomoc. I sobie tak siedzial i dumal co zrobic. Rodzice jego mieli wrocic z dzialki dopiero za 3 h i kontaktu ze swiatem nie mial, ani kluczy by jechac do domu, a rzecz dzieje sie w godzinach pracy. 2 swiadkow widzialo jak ow osoba przyjechala tym samochodem i zaparkowal. Wydal im sie podejrzany i zaczely obserwowac co sie dzieje i twierdza ze osoba wygladala na pijana i zadzwonily na policje. w tym czasie calyu czas obserwowaly kierowce z oddali az im nie zniknal z pola widzenia bo postanowil rozlozyc siedzenie, wlaczyc radio odprezyc sie i wyjal butelke z schowka i zaczal pic, tego nie widzialy bo nie odwazyly sie podejsc blizej wiec nie maja wiedzy na ten temat,ale zeznali ze zniknal im z pola widzenia, ze zapewne rozlozyl siedzenie. po okolo 30 minutach przyjechali wezwani policjanci i dokonali zatrzymania osoby po za pojazdem, czyli nie widzieli zeby prowadzil ani siedzial w aucie. JEst tylko tych dwoje swiadkow co nie rozmawiali z kierowca tylko na podstawie ze sie dziwnie poruszal okreslily jego stan. Podkreslam ze auto nie dalo sie uruchomic nawet na sekunde bo nie bylo benzyny. Pojechali z nim na dmuchanie na komendzie wyzlo okolo 2,1 za 1 razem i 2,2 za drugim czyli tendencja wzrostowa co potwierdza ze dopiero co wypil. Na krew nie pojechal, zostaly ustalone jego personalia na komendzie, wstepne przepisanie zezna swiadkow i to wszystko co jest w aktach po okolo 6h od zatrzymania zostal wypuszczony do domu[odebrany przez kolege z komendy] i nie spedzil sekundy na dolku. Kazali mu przyjsc 3 dni pozniej. Jest nie karany. Ale beda postawione mu zarzuty. Co w takiej sytuacji zrobic? Chlopak jest studentem, dosyc biednym ale milym chlopakiem.[po za faktem ze mu odbilo chlac w aucie...] auto zabezpieczyla laweta i na praking poslali. jeszcze nie zostal przesluchany i idzie jutro i sie zastanawiam co mu doradzic? Jezeli sa potrzebne jakies inne szczegoly to prosze pisac.

Witam, mam parę pytań odnośnie tego iż niestety dniu dzisiejszym zdążyło mi się prowadzić auto pod wpływem alkoholu(jedno piwo) i jestem ogromnym pechowcem ponieważ przy zatrzymaniu alkomat wykazał mi 0.25mg a policjant który robił test powiedział ze od 0.25mg jest już przestępstwem a poniżej tylko wykroczeniem. drugi wynik pokazał 0.19mg trzeci 0.17mg. z tego co czytałem to piszą ze powyżej 0.25mg w wydychanym powietrzu jest karane a jak miałem równo a kolejne dwa wyniki wykazały tendencje spadkowa to czy mogę ubiegać się o rozpatrzenie mojej sprawy jako wykroczenie a nie przestępstwo? dodam ze policjant powiedział żebym przy wezwaniu prosił o kare grzywny i rozpatrzenie mojej sprawy jako wykroczenie. Proszę o fachowa opinie i informacje jak będzie wyglądać teraz postępowanie.

WItam
Mam problem, może nie tyle co ja, ale mój tata.
24 maja tego roku wracał do domu samochodem niestety po drodze wymiajal dołek i pech chciał jechała z nim policja, zatrzymała go i zbadali go alkomatem wykazało mu 0, 37mg/l alkoholu. Ma zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 1 roku ale się odwołał i jeszcze nie ma wyroku, lecz nie to mnie nurtuje :( dostał skierowanie na badania psychologiczne i jakieś ogólne tzn. okulista, laryngolog itp. i wszystko wyszło mu ok poza badaniami psychologicznymi, gdyż Pani psycholog stwierdziła, iż mój tata ma jakąś wadę wzroku, która go dyskwalifikuje do prowadzenia samochodu. Co jest najśmieszniejsze to okulista powiedział, że nie widzi żadnych przecwiwskazan. Co można w takiej sytuacji zrobić i czy w ogóle da się coś zrobić??? Proszę o pomoc...

Pani psycholog to niech wyda opinię o zdrowiu psychicznym, zabierz kwitek i idź do okulisty, który wyda kolejny kwitek. Oczywiście w przypadku ujawnienia wady wzroku przez psychologa niech ci psycholog wyda skierowanie do okulisty bo ona nie jest specjalistą w tej dziedzinie. I tyle. No i skarga na głupotę lekarza.

Witam a ja mam takie pytanie? w 2007 zabrali mi prawo jazdy za jazde pod wplywem. Sad zabral mi prawo jazdy do roku czasu, czyli po roku odbieralem je w urzedzie, zaplacilem grzywne i jakas tam kwote na fundacje bezpieczni w ruch drogowym czy jakos tak.
I teraz mam pytanie, czy ten czyn ktory opisalem wyzej to jest to wykroczenie, czy przestepstwo? Poniewaz mam naszne dostac sie do wojska na zolnierza zawodowego, a boje sie troche, ze to moze byc przeszkoda :(
z gory dzieki za odpowiedz :-)

Ostatnia edycja:
nie wiemy ile posiadales alkoholu -niemniej zatarcie jest po 5 latach-uwaza sie za nie byłe wiec ... jestes notowany i z tego co wiem dyskwalifikuje cię z tego zawodu

ok. Bylem dzisiaj po zaswiadczenie o nie karalnosci tam powinno mi chyba wykazac co i jak prawde?

Tak z tym, że w części służb mundurowych niekaralaność, to tylko jedno z wymagań. Drugim jest nieposzlakowana opinia, a ty takiej już miał nie będziesz.

z tego co wiem to w policji jest to bardzo wyostrzone. Kazdy robi bledy w mlodosci i naprawde jechanie na kacu moze przekreslic na cale zycie jak ktos sie chce zwiazac z praca w mundurze. to bylo z 5 lat temu i nie pamietam zebym dostal wyrok. Dostalem zakaz prowadzenia auta do roku czasu i grzywne. Znam przypadek Faceta co w bedac zolnierzem zabrali mu prawo jazdy na dluzej i dalej siedzi w armii. No i podobno jesli na zaswiadczeniu o nie karlanosci bedzie pieczatka nie figuruje to powinno byc wszytsko ok.

Ostatnia edycja:
Armia a Policja to odrębne formacje z odrębnym systemem rekrutacji.

No niestety jestem jako karany nie dostalem pieczatki nie figuruje ;/

Aviva a nie wesz jak dlugo bede w Krajowym Rejestrze Karnym jako karany? To ulega przedawnieniu?

zostało mi zabrane prawko miałem( 0,16 mg alk )mna kategorie Bmam tez inne kategorie czy one tez beda zabrane ?

witam! Mam ogromny problem tz. mój chlopak i jestesmy bez radni.
W styczniu tego roku zostało mu zabrane prawo jazdy za jazde po pijanemu samochodem.Został skazany na 9 miesięcy lub kare grzywna w wysokosci 1.500zł. prawo jazdy zabrali mu na okres 2 lat. Niestety na dniach jadac lesna droga po wypiciu jedngo piwa zostal zatrzymany przez nie oswietlony samochod strazy lesnej z funkcjonariuszem policji. Policjant kompletnie sie nie przedstawil i zarzadal dokumentow po czym kazal osobie po spozyciu alkoholem odjechac pare metrow dalej poczym pozostawiajac samochod z pasazerem z kluczykami w stacyjce zabral go na posterunek policji w celu pomiaru stanu nietrzezwosci. moj chlopak mial 0,19 promili po kolejnym pomiarze mial 0,14 promila. I moje pytanie brzmi czy może on sie odwolac od tego wystempku???

A od czego chcecie sie odwoływać? Jemu za prowadzenie przy stanie 0.19 promila, grożą jedynie konsekwencje za złamanie sądowego zakazu. O ile oczywiście to były promile, a nie mg.

witam
2 X zostały mi zabrane prawo jazdy pod wpływem % ale jeszcze nie dostałem wyroku sądowego o zakazie poruszania się
17 X został zgłoszone moje auto przez pracowników budowlanych na policje że stoi na studzience, dostałem 19 X mandat że wjechałem pod zakaz a nie powiedziałem policjantowi że zostało prawko już mi zatrzymane za % a przy otrzymywaniu mandatu powiedziałem że tego dnia mi policja zabrała mi prawko bo byłem pod wpływem % co mi grozi w razie gdyby doszli prawdy ?

Witam wczoraj zabrano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem, rozumiem swój bład i szczerze za niego załuje, ale mam pytanie czy to ze nie miałem zadnej stłuczki mandatu itp przez 38lat posiadania prawojazdy moze złagodzic wyrok ? i czy bedzie mozliwe oddanie tego prawojazdy w najblizdzym czasie? Alkoholu było 0,3 z tendencja malejaca nie miałem sprawdzanej krwi tylko wydychane powietrze.
Aha i druga kwestia czy jezeli narazie czekam na wezwanie na przesłuchanie to czy mogę korzystac z samochodu i nim jezdzic? Jest mi on potrzebny w pracy a bez niego ani rusz ;/
Bardzo prosze o szybka odpoweidz

"Najbliższy" czas to dla Ciebie pół roku i to jest minimum na jakie mogą Ci je zabrać.

Aha i druga kwestia czy jezeli narazie czekam na wezwanie na przesłuchanie to czy mogę korzystac z samochodu i nim jezdzic? Jest mi on potrzebny w pracy a bez niego ani rusz ;/

A jak chcesz prowadzić auto skoro zostało Ci zabrane prawo jazdy? Ew. narobisz sobie wiekszych problemów i wtedy na 6 miesiącach zakaz się może nie skończyć.

To w tym wypadku tego już nie rozumiem, gdyż po zatrzymaniu policjant wyszedł ze swojego samochodu do mnie i powiedział tylko: "jeździć" kiedy powiedziałem że samochód jest niezbędny mi do pracy

Powrót