Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7 dni (liczone od daty otrzymania wyroku) na złożenie sprzeciwu do sądu,który wydał wyrok, sprzeciwu nie trzeba uzasadniać, choć lepiej to wygląda.
W świetle zebranego materiału dowodowego, sąd wydał wyrok na posiedzeniu bez przeprowadzania przewodu i dlatego wydał wyrok zaoczny.

kto mi powie jaką skale ma alkomat (promile czy mg/l) bo mi wyskoczyło 0,15 za pierwszym razem a 0,13 za drugim????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ostatnia edycja:
wszystko zależy od tego jakiego rodzaju jest to urządzenie? Jedne wskazują w mg/l a inne w promilach ustal typ.

W promilach to tylko krew. mg/l w urządzeniach elektronicznych ponieważ badana jest ilość alkoholu w wydychanym powietrzu a więc w jednostce litrów lub dm^3.

Witam
17.02.2012 o 3:40 zatrzymano mnie rutynowo do kontroli. Mialem w wydychanym powietrzu 0.84 i 0.85 promila. Zabrano mi prawo jazdy. Nie poddalem sie dobrowolnie karze. Czekam do rozprawy. Nigdy nie bylem karany. Czy moge sie ubiegac o warunkowe umorzenie postepowania???

chyba żartujesz a jaka podasz podstawę? To że nie byłeś karany?
0,85 mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu (w promilach to 1,75 BRAWO):brawo::winko:

to juz w promilach podalem. W mg/l to mialem cos 0.42-44 nie pamietam dokladnie. Mam wlasnie auto ktore pomaga mi w dojezdzie na uczelnie bo studiuje. W sezonie wakacyjnym wyjezdzam do pracy jako kierowca ciagnika rolniczego mam kat. T. Nie moge byc karany gdyz chce zaczac od nastepnego roku studiowac zaocznie i pracowac. Moze da sie zaproponowac odpracowac ta kare charytatywnie/spolecznie na rzecz warunkowego umorzenia?

Ostatnia edycja:
to i tak przestępstwo więc nie za bardzo widzę okoliczności łagodzących, jak długo masz prawo jay?

prawo jazdy mam juz prawie 3 rok bez jednego miesiaca. Edytowalem powyzsza wiadomosc w nowe dane.....

...ale jest jakas szansa? Mozesz mi powiedziec jak i gdzie to zlozyc? Co tam napisac? Moze jakis wzor? Obecnie czekam na rozprawe bo kary zaproponowanej przez prohuratora nie przyjalem. I jak myslisz na ile mi wstrzymaja? prokurator zaproponowal na 2 lata, 6 miesiecy w zawiasach i 240h prac spolecznych

podejrzewam, że sąd dołoży bo narobiłeś mu dodatkowej pracy, ale wyroki naszych sądów są niezbadane... czekaj na wyrok i złóż na niego sprzeciw jeżeli uznasz za krzywdzący

jeszcze pytanie co mi grozi jesli zostane zlapany prowadzac auto przed rozprawa i po niej???

Poruszać nie możesz się po uprawomocnieniu się wyroku.

a przed wyrokiem jakie sa skutki? Brak dokumentu przy kontroli czy brak prawa jazdy czyli 500zl mandatu?

a odpowiedzialnosc po zakazie? wtedy ten czas jest przedluzany? czy tylko odpowiedzialnosc karna z innego artykulu?

Odpowiedzialność z art. 244 KK, zakazu nikt nie przedłuży, ale w nowym postepowaniu sąd może orzec kolejny zakaz.

Masz rację pudica, mało czytelnie skonstruowałem zdanie, bo powinno być:

Odpowiedzialność z art. 244 KK. Zakazu nikt nie przedłuży, ale w nowym postepowaniu sąd może orzec kolejny zakaz.

Ale generalnie chodziło mi o to, że obecny zakaz nie zostanie przedłużony.

Powrót