Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zdałam :) napisał:
Należy zacząć od tego moi dordzy przedmówcy, że koleżanka nie popełniła wykrocenia tylko przestępstwo. Wykroczenie szanowni "prawnicy" jest do 0,25. (...) Nie może dostać mniej niż 12 miesięcy jak pisaliście

Z czystej ciekawości. Kto wg. Ciebie w tym przypadku twierdził, że to wykroczenie i zakaz może być na mniej niż 12 m-cy?

KronX
Przyjaciel forum

Nie wiem, czy jest sens zdawać, bo po pierwsze i tak zabiorą, a po drugie jak na więcej niż 12 m-cy ( a przy tym wyniku, to możliwe), to trzeba będzie zdawać jeszcze raz. Policjanci uznali winę drugiego z kierujących?

Hmmm.... to przecież TY! heh

Gdyście wiedzieli że to nie wyroczenie, to nie pisalibyście o grzywnie kwotowej, zakazie prowadzenia pojzadów orzekanych w miesiącach i innych bzdurach.

A czytasz czasem, co cytujesz? Gdzie tam jest chociażby sugestia, że mogą na mniej niż 12 m-cy? I korzystaj z funkcji edycja, a nie pisz posta pod postem.

zdałam :); napisał:
(...) zakazie prowadzenia pojzadów orzekanych w miesiącach i innych bzdurach.

A wg. Ciebie 12 m-cy, a rok to duża różnica?

Jakbyś znał kodeks karny i kodeks wykroczeń to wiedziałbyś że to duża różnica, bowiem nie orzeka się zakazów za przestępstwo w miesiącach tylko w latach. A więc drogi studencie jeśli istotnie - co bystrze zauważyłeś - 12 miesięcy to rok potocznie, to na gruncie prawa karnego te pojęcia się rozróżnia. Sąd za przestępstwo może orzec najmniej 1 ROK a nie 12 miesięcy, mimo ze czasowo to to samo. Masz kodeks to otwórz i pocztaj.... może się czegoś nauczysz. Prawnik to wie, inni nie widzą różnicy, tym się różnimy. A prawie jak wiemy robi duuużą różnicę ;)

Pytam po raz kolejny. Pani "prawnik", gdzie zasugerowałem, że za ten wynik autorka może dostać zakaz mniejszy niż 12 m-cy? .... o przepraszam 1 rok.

"Nie wiem, czy jest sens zdawać, bo po pierwsze i tak zabiorą, a po drugie jak na więcej niż 12 m-cy ( a przy tym wyniku, to możliwe)"

To twój wpis, który sugeruje że mogłaby dostać mniej niż 12 miesięcy, ale sugerujesz że pewnie i tak dostanie więcej. Każdy kto ma co najmniej 100 IQ tak właśnie to odczyta.

I bardzo proszę - faktycznie dobre zastosowanie "1 rok" - nawet nie zauważyłeś że mimo że mnie nie lubisz, paradoksalnine właśnie się czegoś nauczyłeś (brawo).

Ja nie wiem czy dobrze napisze pewnie się mylę. Jednak wydaje mi się że słyszałem, ze w przypadku wykroczenia i zatrzymania prawa jazdy na 12 miesięcy nie trzeba iść na kurs i cała procedura jest prostsza aby zatrzymane prawko odzyskać. W razie przestępstwa czyli powyżej 0.25 promila jak prawko jest zabierane na okres 1 roku to trzeba zdawać nowy egzamin iść na kurs robić wszystkie badania i bardzo ciężko jest zabrane prawo jazdy odzyskać.

"Nie wiem, czy jest sens zdawać, bo po pierwsze i tak zabiorą, a po drugie jak na więcej niż 12 m-cy ( a przy tym wyniku, to możliwe)"

To twój wpis, który sugeruje że mogłaby dostać mniej niż 12 miesięcy,

... tę bzdurną wypowiedź pozostawię bez komentarza, ale uważaj żeby z poziomu swojego EGO nie spaść na swój poziom IQ, bo możesz się zdrowo potłuc.

wind88 - 12 m-cy, czy jeden rok, to w bez róznicy w obu przypadkach nie musisz zdawać egzaminu.

wind 88 - Na prawko trzeba zdawać jeśli dostaniesz zakazu więcej niż na rok. Oznacza to że za wyrokczenie - jeśli zakaz będzie wymierzony do 12 miesięcy, lub za przestępstwo zostanie wymierzone rok - nie musisz ponownie zdawać - bo nie jest to zakaz "ponad" rok, tylko równo rok. Ponad rok to jest rok i jeden dzień, albo rok i miesiąc. Ale skoro zakaz orzeka się tylko w latach, tj można orzec tylko rok, dwa itp - to oczywiście orzeczenie zakazu za przestępstwo w tym wymiarze np. rok i miesiąc jest niemożliwe :)

aha zdałam :) ok

Ostatnia edycja:
proszę :)

Ostatnia edycja:
To skoro jeździł po pijaku to faktycznie niech jedzie do Ruskich, a skoro teść ma taką sytuację jak mówsz, to nie powiedział ci całej prawdy ;) Jakbyś znał przepisy to byś to wiedział. A swoją drogą to na twoim miejscu nie chwaliłabym się osiągnięciami teścia, hehe
Przepraszam źle za pierwszym razem zrozumiałem twój post. Stąd moja bzdurna odpowiedz. A faktem jest ze u Ruskich albo na Ukrainie są inne zasady otrzymywania brawa jazdy, a nawet czasami ich brak.

dlatego szerokiej drogi dla teścia, hehe

;] on raczej nie będzie robić teraz prawka bo ma ogólne problemy z alkoholem, a moja wypowiedz jest stąd ze mieszkam blisko granicy i mam styczność z uzyskiwaniem Prawa jazdy poza naszą granicą. I jeżeli ktoś zaliczył wpadkę której więcej by nie popełnił to prościej by mu było odzyskać uprawnienia tam niż w naszym kraju. W sytuacji zabrania Prawa Jazdy na ponad rok.

wind88 napisał:
;] on raczej nie będzie robić teraz prawka bo ma ogólne problemy z alkoholem, a moja wypowiedz jest stąd ze mieszkam blisko granicy i mam styczność z uzyskiwaniem Prawa jazdy poza naszą granicą. I jeżeli ktoś zaliczył wpadkę której więcej by nie popełnił to prościej by mu było odzyskać uprawnienia tam niż w naszym kraju. W sytuacji zabrania Prawa Jazdy na ponad rok.

Po zabraniu prawka w polsce można zrobic bez problemu prawko w czechach ?

Niekoniecznie bez problemu.

Kodeks karny:

Art. 109.

Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Art. 244.

Kto nie stosuje się do orzeczonego przez sąd zakazu zajmowania stanowiska, wykonywania zawodu, prowadzenia działalności, prowadzenia pojazdów, wstępu do ośrodków gier i uczestnictwa w grach hazardowych, wstępu na imprezę masową, obowiązku powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, nakazu opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym, zakazu kontaktowania się z określonymi osobami, zakazu zbliżania się do określonych osób lub zakazu opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu albo nie wykonuje zarządzenia sądu o ogłoszeniu orzeczenia w sposób w nim przewidziany, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Temat wałkowany. A ktory kraj uznaje wyroki spoza ich granic? I od kiedy wyrok jest wydawany w imieniu wszystkich krajów? Nasze wyroki są wydawane w imieniu RP.

Powrót