Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Akt oskarżenia , PILNE !

Witam, muszę napisać akt oskarżenia nt.
W dniu 2 stycznia 2014 roku Kazimierz M. – kierowca zawodowy, zatrudniony
w przedsiębiorstwie transportowym otrzymał wypowiedzenie z pracy. Ostatniego dnia w pracy urządził przyjęcie pożegnalne, suto zakrapiane alkoholem. Następnego dnia, poruszając się pojazdem marki VW Passat, jadąc z nadmierną prędkością, podczas wykonywania manewru wyprzedzania stracił panowanie nad pojazdem. Zjechał na przeciwległy pas ruchu, taranując dwa nadjeżdżające z przeciwnego kierunku ruchu pojazdy. W wyniku zdarzenia śmierć poniosło siedmioro pasażerów pojazdów oraz jedna osoba, która poruszała się prawidłowo poboczem drogi. Kazimierz M. miał 1,28 i 1,15 promila alkoholu w wydychanym powietrzu.

Nie wiem jak się za to zabrać, a potrzebuję pilnie. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. :)

Witam Zostałem zatrzymany pod wpływem 1,74 promila po sprawdzeniu alkomatem zostałem zwolniony oddano mi kluczki od pojazdu i dano wezwanie. Oczywiście musiała przyjechać osoba która napisała oświadczenie iż zabiera auto ale to bez większego znaczenia. Moje pytanie jest następujące co mi za to grozi dodam iż sytuacja taka zdarzyła się pierwszy raz owszem byłem wcześniej karany ale za przestępstwa zupełnie innego rodzaju.Na uwagę również zasługuję fakt iż jestem na warunkowym zwolnieniu.Tylko nie chodzi o krytkę a o mądre rady bo to że zrobiłem źle to wiem

No nie ma to jak odkopywanie tematu sprzed 10 lat :D

patryk19830 napisał:
co mi za to grozi
§ 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Sąd orzeka, na okres nie krótszy niż 3 lata, zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego

§ 2. W razie skazania sprawcy za przestępstwo określone w art. 178a prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego § 1, sąd orzeka świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 katalog środków karnych pkt 7 na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w wysokości co najmniej 5 000 złotych

patryk19830 napisał:
byłem wcześniej karany
Jak dawno?

Ostatnia edycja:
W 2007 r oraz w 2014 za przestępstwa popełnione przed 2007 r ale nigdy za jazdę pod wpływem

Wyrok z 2014 jeszcze będzie widoczny. Kiedy kończy Ci się warunkowe zwolnienie?

Czyli sąd może cofnąć warunkowe zwolnienie

Powrót