Jazda z nieważnym prawem jazdy – dostałem 1500 zł i 6 miesięcy zakazu. Czy warto składać sprzeciw?

• Autor wątku Autor wątku Pawel_00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lovor napisał:
jeszcze się zastanawiam czy ograłbyś coś i z jakim skutkiem za pomocą nadzwyczajnego złagodzenia kary. Wykroczenie miało tylko przyczynę formalna. Nie istniały przesłanki do nieprzedłużenia prawa jazdy. Szkodliwość społeczna żadna, a kara dotkliwa, ale tu przydałby się adwokat
Dziękuję za odpowiedź.

Zastanawiam się, czy w mojej sytuacji ma sens złożenie sprzeciwu i jednoczesne zawnioskowanie o odstąpienie od wymierzenia zakazu na podstawie art. 39 KW.

Wykroczenie miało wyłącznie charakter formalny (przeterminowany dokument), szkodliwość społeczna była praktycznie zerowa (tak jak mówisz), prawo jazdy odnowiłem od razu po kontroli, a wcześniej nie miałem żadnych wykroczeń.

Czy przy dobrym uzasadnieniu są realne szanse, że sąd odstąpi od zakazu i ograniczy się np. tylko do grzywny? Oczywiście wiem, że ostateczna decyzja należy do sędziego

Nie chce tu dawać złudnych nadziei bo po prostu nie wiem. Moim zdaniem są szanse, ale pamiętaj o terminach aby ci się nie uprawomocniło.

exceptio napisał:
jest to oblig !! i @qwertu70 bzdury wypisujesz
Jeżeli są przesłanki to zawsze można zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary. Moim zdaniem są przesłanki, ale to już musi ogarnąć adwokat który to mądrze napisze. Idea KW jest działanie prewencyjne. Czego taki obywatel ma się nauczyć? Pilnowania terminów? Technicznie niczego złego i szkodliwego społecznie nie zrobil. Nikt mu prawa jazdy nie odebrał, nic złego nie spowodował. Przesłanki do przedłużenia prawa jazdy spełniał, jedynie nie wykonał badań w terminie. Kara jest moim zdaniem absolutnie niewspółmierna do czynu i całkowicie nie spełnia założeń i celu dla którego ten przepis został powołany

Skoro osoby zatrzymane nietrzeźwe mają możliwość dalej posługiwaniem się prawa jazdy to osoba ,której dokument był nie ważny w dniu dokonania kontroli może również ... Pan Paweł powinien złożyć natychmiast przeciw od wyroku nakazowego .

gmos1 napisał:
Skoro osoby zatrzymane nietrzeźwe mają możliwość dalej posługiwaniem się prawa jazdy
Posługiwać się mogą jako dokumentem tożsamości, ale nie mogą być kierowcami. Chyba że nietrzeźwość mieści się do 0,2 promila. Wtedy mogą być kierowcami.
gmos1 napisał:
dokument był nie ważny w dniu dokonania kontroli może również
Dziwna teoria
gmos1 napisał:
Pan Paweł powinien złożyć natychmiast przeciw od wyroku nakazowego
Spróbować warto, a nóż...

Lovor napisał:
Szkodliwość społeczna żadna, a kara dotkliwa, ale tu przydałby się adwokat
W myśl:
Art. 1. [Wykroczenie]
§ 1.
Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5000 złotych lub nagany.

Patrzę teraz w swoje prawo jazdy (w mObywatelu).
W "danych dokumentu" mam datę ważności 2030r.
Poniżej mam "kategorie": A1 z datą ważności też do 2030, ale B i B1 ma datę ważności "bezterminowo". A1 dostałem z automatu przy wymianie prawka, na B zdawałem w czasach, gdy dawali bezterminowo.

Jeżeli nie wyrobię nowego plastiku w 2030 po upływie ważności obecnego, to czy będę bez upawnień, czy będę mógł prowadzić samochód na kategorię B?

W polu 4b masz datę ważności prawa jazdy. Do tej daty musisz wymienić blankiet. W rubryce 11 (na odwrocie) masz daty ważności poszczególnych uprawnień. W tych datach musisz wznowić uprawnienia. Po datach w rubryce 11 tracisz uprawnienia na daną kategorię. Po dacie z pola 4b "tracisz" wszystkie uprawnienia do momentu wyrobienia blankietu, ale z rubryki 11 nie wszystkie uprawnienia wznowią się po wymianie blankietu

Ostatnia edycja:
Powrót