jednorazowe kupienie i wypicie z nieletnim alkoholu

• Autor wątku Autor wątku thaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, ostatnio się wplątałem w naprawdę nieprzyjemną sprawę i szukam pomocy...
a mianowicie :
pod koniec kwietnia kupiłem alkohol i z 2 nieletnimi osobami ( 14 lat ) poszedłem go wypić do lasu. po dłuższym czasie tych 2 kolegów zaczęło iść do domu i natrafili po drodze na straż miejską... jeden z nich uciekł drugiego złapali. zrobili mu test alkomatem ( 2 promile ) i odwieźli do domu. wczoraj przyszedł do niego list z wezwaniem na przesłuchanie właśnie w tej sprawie...
co nam za to grozi ? czy to że jako jeszcze małoletni byłem 2 razy spisany coś zmienia ?

Kara grozi za rozpijanie nieletniego, tj. jeżeli ma ono charakter ciągły - Sąd Najwyższy uznał, że "przez pojęcie "rozpija" (...) rozumieć należy takie działanie, które stwarza niebezpieczeństwo przyzwyczajenia małoletniego do stałego picia napojów alkoholowych lub umocnienia w nim tego rodzaju skłonności. Rozpijanie oznacza działanie wielokrotne, powtarzające się z pewną częstotliwością". Zob. uchw. SN z 9.6.1976 r., VI KZP 13/75, OSNKW 1976, Nr 7-8, poz. 86.
Z ukaraniem kogoś za jednorazową libację lub jednorazowe kupno alkoholu nieletniemu się nie spotkałem.
Policjantom wyjaśnij, że był to pierwszy i ostatni raz.

ale jednorazowe podanie alkoholu nieletniemu wyczerpuje znamiona art. 43 ust. 1 Ustawy o wychowaniu w trzeźwości... w zw. z art. 15 ust. 1 pkt. 2 w/w Ustawy...

jednorazowe podanie alkoholu skutkuje jakąś karą ? czy okazując skruchę mogę liczyć tylko na pouczenie ? zamierzam iść na studia a nie wiem jak wygląda rekrutacja w wypadku notowania... ;/

No i co grozi moim nieletnim kolegom ?

Art. 15
1. Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

1)osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości,

2)osobom do lat 18,

3)na kredyt lub pod zastaw.

2. W przypadku wątpliwości co do pełnoletności nabywcy sprzedający lub podający napoje alkoholowe uprawniony jest do żądania okazania dokumentu stwierdzającego wiek nabywcy.

Art. 43
1. Kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach, kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, podlega grzywnie.

2. Tej samej karze podlega kierownik zakładu handlowego lub gastronomicznego, który nie dopełnia obowiązku nadzoru i przez to dopuszcza do popełnienia w tym zakładzie przestępstwa określonego w ust. 1.

3. W razie popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 albo 2 można orzec przepadek napojów alkoholowych, chociażby nie były własnością sprawcy, można także orzec zakaz prowadzenia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży lub podawaniu napojów alkoholowych.

4. Orzekanie w sprawach o przestępstwa określone w ust. 1 i 2 następuje na podstawie przepisów o postępowaniu karnym.

Więc grzywna ? jakie są przedziały grzywny i co wpływa na jej wysokość ?

no i co grozi kolegom, bo dalej nie mogę tego znaleźć...

Art. 33. [Grzywna] § 1. Grzywnę wymierza się w stawkach dziennych, określając liczbę stawek oraz wysokość jednej stawki; jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, najniższa liczba stawek wynosi 10, zaś najwyższa 360.
§ 2. Sąd może wymierzyć grzywnę także obok kary pozbawienia wolności wymienionej w art. 32 pkt 3, jeżeli sprawca dopuścił się czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub gdy korzyść majątkową osiągnął.
§ 3. Ustalając stawkę dzienną, sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe; stawka dzienna nie może być niższa od 10 złotych, ani też przekraczać 2000 złotych.

czyli od 100 PLN do 720 000 PLN

czy grzywna jest pewna ? kiedy sąd poprzestaje na pouczeniu ? jakie są warunki sprzyjające temu ?

i dalej nie napisałeś co z kolegami :)

hmm czyli jak powinienem się zachować ? jeśli mnie wezwą i zapytają "czy kupiłeś i wypiłeś z **** alkohol dnia tego i tego ?"

MMPM - ale tam odnosisz się do kwestii czy jednorazowe podanie alkoholu jest rozpijaniem nieletniego.... tutaj kwestia jest troszkę inna- czy jednorazowe podanie alkoholu nieletniemu wyczerpuje znamiona jakiegoś innego czynu zabronionego...

napisał o tym :
Powyższy czyn nie wyczerpał również znamion przestępstwa opisanego w art. 43 ust. 1 ustawy z dnia 26.10.1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Odnosi się on bowiem do sprzedaży lub podawania napojów alkoholowych dokonywanych w jednostkach handlowych lub gastronomicznych, o czym świadczy treść ust. 2 tego przepisu

w dodatku czy kupno alkoholu dla nieletniego nie jest działaniem sprzyjającym do popełnienia przez niego przestępstwa ? i współudział w nim ?

moim zdaniem jednym z przypadków sprzedaży i podawania alkoholu jest sprzedaż i podawanie alkoholu w lokalach handlowych i gastronomicznych.... jednym z przypadków bynajmniej nie jedynym...

Art. 15 ustawy o wychowaniu w trzeźwości... ewidentnie dotyczy profesjonalistów, o czym świadczy brzmienie par. 2 tego artykułu. Tak też zresztą przyjmuje się w aktualnym orzecznictwie.

a mogą mnie skazać za cokolwiek innego ?

Mam sprawę i muszę o tym pogadać . Wczoraj piłem alkohol z kolegą i dziewczyna z klasy . Ona pila piwo a ja z kolegą wódke . Wypilem o,5 l wódki wyborowej . Kiedy on kończyl ja bylem w polowie . Kiedy ja jako tako bylem trzeźwy on juz lezal . Tamta dziewczyna zadzwoniła bo jej znajomego. Przyjechał. Ona pojechala do domu i nas z nim zostawila . Wkońcu i na mnie zaczela działać wodka.Jego mtka dzwonila do mnie do domu . Kiedy ja już bylem w domu on był w szpitalu . Mnie odwiezli jacysjs menżczyzni . On byl na ostrym duzurze i mnial plukanie zoloadka . Wykryto u niego 1,5 promila alkocholu.W szpitalu powiedzial kiedy pilismy i ze palilismy .Policje wie iw szkole wiedzą. Co mi zato grozi ? jestem ***** mam 13 lat

Powrót