Jedynki

• Autor wątku Autor wątku KamilCCC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilCCC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam taka sytuacje.
Dostalem z pewnego przedmiotu 6 jedynek nie za wiedze a za glupote swoja. Ze sprawdzianow i kartkowek mam same pozytywne oceny. Czy nauczyciel ma prawo wystawic mi 1 na koniec roku?

Nie jest to zapytanie natury prawnej.
Porozmawiaj w tej sprawie z nauczycielką lub wychowawcą klasy.

Nie jest to zagadnienie prawne?
Uczeń przecież ma swoje prawa, także do sprawiedliwej i rzetelnej oceny. Jeśli złapał "kilka" jedynek " za głupotę", a ze sprawdzianów i kartkówek oceny są pozytywne, to na jakiej podstawie nauczyciel miałby wystawić ocenę przedmiotową ndst?
Moja opinia jest taka, że w opisanej sytuacji nauczyciel nie ma podstaw do wystawienia 1 na koniec roku, pod warunkiem jednak, że średnia ocen z tego przedmiotu nie wskazuje inaczej

kalejdoskop napisał:
Nie jest to zagadnienie prawne?
Uczeń przecież ma swoje prawa
I co? Heja do sądu?
kalejdoskop napisał:
złapał "kilka" jedynek " za głupotę", a ze sprawdzianów i kartkówek oceny są pozytywne, to na jakiej podstawie nauczyciel miałby wystawić ocenę przedmiotową ndst?
Za głupotę, czyli za co?
Pozytywne,czyli jakie?
6 na ile?
[/quote]
kalejdoskop napisał:
w opisanej sytuacji nauczyciel nie ma podstaw do wystawienia 1 na koniec roku
Odważnie!

Ostatnia edycja:
Ma prawo wystawić, jeśli stosuje metodę średnich ocen. Ocen na koniec roku szkolnego/semestr jest za całokształt uczniowskiej postawy.

Pytania:
- znasz statut szkoły? Tam znajdziesz odpowiedź.
- zapoznaj się z przedmiotowym systemem oceniania (w skrócie PSO), tam znajdziesz odpowiedź.

Ne zgadzam się, że ocena przedmiotowa na koniec roku może być ustalona na podstawie " całokształtu" - jest to zbyt ogólne stwierdzenie.

Przedmiotowa ocena śródroczna jest wynikiem średniej ocen w danym semestrze. Ocena roczna to średnia ocen śródrocznych.

Jeśli przez całokształt rozumiemy: zaangażowanie i aktywność ( czynny udział w lekcji), przygotowanie do zajęć ( niezbędne narzędzia czy przybory) itp - owszem, mogą stanowić dodatkowy czynnik przy ocenie, ale tylko z przedmiotów artystycznych i zajęć W-F.

Oznacza to, że za brak książki, długopisu, linijki, czy brak zgłaszania się ucznia na lekcji, nie powinno mieć wpływu na końcową ocenę przedmiotową.
Wpływu na końcową ocenę przedmiotową nie powinno mieć także zachowanie ucznia ( temu służy ocena z zachowania).

Niestety w szkołach dzieje się różnie... nauczyciele starają się być obiektywni wobec uczniów w danej szkole, natomiast porównując oceny i wiedzę rówieśników z różnych szkół, pojawia się obraz totalnej katastrofy....przyczyną jest właśnie "odbieganie" od w/w zapisów UOSO.

KamilCCC napisał:
Witam, mam taka sytuacje.
Dostalem z pewnego przedmiotu 6 jedynek nie za wiedze a za glupote swoja.

Tego nie wiemy.I nigdy się nie dowiemy.

KamilCCC napisał:
Czy nauczyciel ma prawo wystawic mi 1 na koniec roku?
Tak, pod warunkiem że jest to zgodne z SSO i PSO.

Ostatnia edycja:
Powrót