Jestem młoda,szukam pomocy - Komornik puka do drzwi !!!

• Autor wątku Autor wątku kicia1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kicia1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie Wszystkich.
Mam na imię Anna w lutym miałam 18 lat.
Mamy w rodzinie duży problem - dla Nas jest on bardzo duży,dlatego pomyślałam,że napiszę do Was i poproszę o POMOC i różne PORADY.
A więc tak opiszę całą sytuację jaka jest i zadam kilka pytań.

Moja babcia miała kilka kredytów,niestety zmarła w lipcu 2007 roku i te co nie zdążyła spłacić lub miała nie ubezpieczone przeszły na mojego tatę i miał je spłacać. Tata gdy pracował spłacał je regularnie - więc gdy zwolnili go z pracy zaczęły robić się schody.
Robiły pomału się zaległości,rosły odsetki.
Tata brał kolejne kredyty na spłatę zadłużeń,odsetek,rat,spłatę kredytów lecz ciągle było mało żeby spłacić do ZERA a jak wiadomo dochodziły nam nowe kredyty - które ojciec brał.
Kolejny raz poszedł do pracy - na okres próbny ( 3 miesięcy) niestety tam już stawka była strasznie niższa od poprzednich zarobków - po 3-miesiącach umowy nie przedłużyli ponieważ rozwalili dział robienia pianki. Kolejny raz został bez pracy - i wtedy już zaczął robić się duży PROBLEM.
Mama z tatą po pewnym czasie wzięli kolejne dwa kredyty - jak prędzej już pisałam na uregulowanie odsetek,zaległości na czysto - niestety te kredyty brakowały żeby spłacić inne kredyty do ZERA starczało na wyrównanie.
Teraz w obecnej chwili tata ma około 15-kredytów w tym dwa podpisane z mamą, 4 które ma do spłacania po babci ( jego mamie ) i resztę swoich.
Łączna kwota do spłaty wszystkich kredytów do ZERA jest bardzo sporawa,ponieważ narosło odsetek,zaległości itd.... - kwota wynosi około 180.000zł.
Teraz dostaliśmy trzy pisma od komorników - ale boję się,że to na tylu się nie skończy.
Pierwszy komornik przysłał nam list w październiku - kolejne dwa przyszły na początku grudnia.
Jak dalej postępować ? Co robić ? POMÓŻCIE !!!
Powiem Wam jeszcze, że ostatnio tata kilkakrotnie był w różnych firmach pytać o pracę i ma bardzo Ciężko - wszędzie patrzą na wiek .
Nie wiem dlaczego - ale czy facet w wieku 46lat to już do pracy się nie nadaję - czy to już dziadek. Czemu każda firma odrzuca ?

Mam kilka pytań - myślę że mi POMOŻECIE LICZĘ BARDZO NA WAS

1.Czy jeżeli 6.grudnia.2010roku kupiłam na raty w sklepie telewizor ( SONY ) i dałam go rodzicom jako prezent na Mikołaja. - czy komornik może im,mi go zabrać? ( mam umowę do niego,oraz dokumenty kupna - na raty ).

2.Czy prezenty które wcześniej dostawałam od rodziców i rodziny np. na imieniny,urodziny,czy święta, może mi komornik zabrać za długi rodziców
( a prezenty nieraz naprawdę były dość wartościowe)

3.Czy może mi zabrać komornik NAROŻNIK (3,5m x 3m) , które dostałam od babci przed jej śmiercią na prezent po choinkę ? Narożnik babcia wzięła mi na raty i jak dobrze bym poszukała to może nawet znajdę dokumenty - umowę którą babcia podpisywała kupując mi narożnik.

4.Czy komornik może mi zabrać laptopa, którego dostałam od rodziców na imieniny i urodziny - około 2lata temu ? ( Gdyż laptopa kupili w sklepie za gotówkę i nie mamy na niego dokumentów że dana osoba go kupiła , a na gwarancji nie ma wbitych danych kto go kupił ).

5.Jak wiemy jest teraz przed Świętami.
Czy może zabrać komornik mi prezenty,które kupiłam rodzicom i bliskim - a są niektóre dość drogie/cenne ?
A mam tylko paragon ze sklepu - na którym też nie ma danych kto kupił - będzie ciężko udowodnić że te prezenty to ja kupiłam i zrobiłam,ponieważ nie wiadomo czy tak na słowo uwierzy.
Jak by można inaczej to udowodnić ?

6.Czy za rodziców długi komornik może mi zabrać kamerę, którą dostałam od CHRZESTNYCH na 18-stkę jak prezent ?

7.Czy ma prawo / czy może wejść mi jako (córce) na konto i pobrać / pobierać jakieś pieniądze na spłatę długów rodziców ? ( jak wiemy jestem pełnoletnia )

8.Czy komornik może zabrać auto - które dostałam od rodziców na 18-stkę - lecz jak na razie nadal jest zarejestrowane na tatę i tak wygląda jak by auto było nadal jego.
Tylko co ważne to rodzice w dzień mojej 18-stki powiedzieli mi tak że auto dostaję w prezencie od nich obojga - ale przepiszą na mnie wtedy gdy zdam wszystkie egzaminy - zrobili tak żeby mnie zmobilizować do zdania egzaminów i zdobyła prawo jazdy. (jeżeli chcę dostać auto - muszę zrobić i pokazać im prawo jazdy - jeżeli nie to nie przerejestrują auta na mnie )

9.Czy komornik może mi zabrać złoto - srebro , jeżeli dostałam złoty pierścionek - od pradziadka w pamiątce po Nim, lub srebro które dostałam od chłopaka od koleżanek na 18-stkę ?

10.Czy może mi zabrać np. prostownicę,mikser,lokówkę,suszarkę,frytkownicę,nóż elektryczny itd... jeżeli dostałam od rodziny, chłopaka,chłopaka rodziców oraz między innymi co nie które rzeczy dostałam od mamy i taty ?
Od kogo może zabrać a od kogo nie?

11. Jeżeli 4.sierpnia.2010roku tata przy Notariuszu zrobił DAROWIZNĘ ziemi na mnie ( na córkę ) o wielkości 3,14ha - to czy komornik może mi za rodziców długi zabrać mi maszyny np. opryskiwać,traktor,pługi,deszczownie,kombajn do ziemniaków,cyklop itd...... skoro stoi to na podwórku i komornicy to widzą - przychodząc do domu ?

12. Nawracając do punktu < 11 > to wiem że jest takie coś, że jak przepisuję się ZIEMIĘ na kogoś to łącznie z maszynami do pracy w gospodarstwie - czy wtedy komornik może zabrać mi jako córce te maszyny?

13. Jeżeli mieszkam z tatą i mamą w mieszkaniu - a mieszkanie znajduję się w kamienicy, gdzie jest trzech właścicieli ( tata + ciocia i dziadka siostra ) .
Skoro jeszcze są nie wydzielone części mieszkać - to czy komornik może zająć mieszkanie na tę chwilę ?

14.Jeżeli tata w tej chwili w pokoju ma telewizor, który prędzej dostałam na I Komunię Świętą od prababci - to może go komornik zabrać ?
Skoro to mój prezent Komunijny a zarazem Pamiątka.

15.Czy komornik może mojej mamie zabrać np. wypoczynek z fotelami, który dostała od swojej mamy około 4 lat temu .
( lecz ten komornik będzie tylko na ojca , a mama w tej chwili nie będzie miała komornika - to czy za jego długi może zabrać mamie ?)

16. Kilka lat do tyłu jak mama była w szpitalu i miała operację - zrobiliśmy jej niespodziankę i kupiliśmy jej z tatą oraz babcią lodówkę - i czy teraz może ją zabrać skoro to był od Nas dla Niej prezent na urodziny ?

17. Zapytam - krótko a na temat
Czy za rodziców długi może komornik zabrać mi (córce) te rzeczy które dostałam od innych osób na imieniny - urodziny - I Komunię Świętą - 18-ste urodziny - Święta itd.... , są to rzeczy cenne, ważne dla mnie , pamiątkowe ?

18. Jeżeli mam kupione kilka rzeczy na nowe mieszkanie między innymi : garnki , miski , pościel , kołdry - poduszki , talerze , miksery itd... to czy te nowe rzeczy może mi zabrać mimo to , że kupiłam je z chłopakiem na pół i że są one nasze ?

Powiem tak tata w tej chwili jest na kuroniówce i ma 500zł miesięcznie - mama jest bez pracy ( pomaga mi w gospodarstwie ) - ja w domu jestem rolnikiem i mam 3,14ha pola robię tam warzywka / ziemniaki / pszenicę - wiadomo dochody są bardzo różne raz mniejsze, raz większe. Rodzice innych dochodów niż taty kuroniówka nie mają. Raty wszystkich kredytów miesięcznie wychodzą około 4.000zł + teraz komornicy. Jak można wybrnąć - wyjść z takiej sytuacji ?

Może znacie jakieś porady jak ja (córka) mogła bym pomóż rodzicom i wyciągnąć ich z tych tarapatów?
Ponieważ jestem młoda, i w nie długim czasie mam zamiar wyjść za mąż - założyć swoją rodzinę to nie chciałabym rzucać się na głęboką wodę i wpaść w jakieś tarapaty - dlatego proszę o pomoc.
Moje zarobki są około 1.800zł , sama mam kredyt (raty miesięczne wychodzą po 750zł) oraz mam telewizor - który kupiłam rodzicom (raty miesięczne wychodzą po 200zł) dodatkowo mam internet na siebie miesięcznie płacę 75zł.
W zaokrągleniu zostaje mi 700zł na opłaty prądu - telefonów - wody - wyżywienie itd.. po prostu brakuje pieniędzy na spłatę rat chodź bym rodzicom chciała dać jakiegoś grosza - w niektóre miesiące jest troszkę lepiej w niektóre gorzej .

Gdyby ktoś umiał mi pomóż - doradzić była bym bardzo wdzięczna za każdą poradę - wszystkie słowa są dla mnie bardzo ważne - pragnę bardzo rodzicom pomóż ale nie wiem jak zacząć - co zrobić .
Jestem bardzo w tym wszystkim zagubiona bardzo się martwię o NICH jak to wszystko się skończy .

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony za przeczytanie oraz za odpowiedzi :)

Musisz zrobić jakąś imprezę typu kulig dla rodziny, najbliższych i rodziny chłopaka :winko:na kombajnie beret na "drobne" prezenty i tak przez całą zimę co tydzień to do wiosny spłacicie długi, bo jak widzę jesteś bardzo operatywna:D

Że ja tak nie potrafię...Przecież macie dość duży majątek.Nie myślałaś np sprzedać czegoś?

Żeby sprzedać to trzeba sprzedać za dobrą cenę bo sprzedaje się tylko raz w życiu
kupca niestety w sekundzie się nie znajdzie - próbowałam sprzedać ziemię a mam naprawdę dobrą bo klasa II klasa III a i c ziemia wspaniała dobrze można zawołać za nią dobry punkt - ale kupiec musi być bo bez niego to nic się nie uda.
Maszyny też dałam co niektóre w gazetę ale co jak ludzie przyjeżdżają i chcą za grosze. Może masz jakiś inny pomysł :) Jak coś przychodzi do głowy to pisz :) pozdrawiam

Ja bym zajął wszystko i sprzedał za super cenę:)...

Ad. 1 - http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html
Ad. 2 - zbyt ogólnie - co to takiego? są pewne ograniczenia co do możliwości zajęcia, pytanie czy są to rzeczy którymi może władać również dłużnik
Ad. 3 - jak w pkt. 1
Ad. 4 - jak w pkt. 1
Ad. 5 - nadal zbyt ogólnie - co jest prezentem? Plazma?
Ad. 6 - jak w pkt. 1
Ad. 7 - nie
Ad. 8 - czyli pojazd wg. dokumentów nadal jest ojca - tak komornik może zająć taki pojazd
Ad. 10 - nie - art. 829 pkt. 1 kpc
Ad. 11 i 12 - wierzyciel może wystąpić ze skarga pauliańską art. 527 kc
Ad. 13 - może zostać zajęty i sprzedany udział dłużnika
Ad. 14 - jak w pkt. 1
Ad. 15 - jak w pkt. 1
Ad. 16 - nie - art. 829 pkt. 1 kpc
Ad. 17 - zbyt ogólnie - co to takiego?
Ad. 18 - nie

Z całego Pani postu oprócz problemów przebijają słowa "nieraz naprawdę były dość wartościowe", "a są niektóre dość drogie/cenne", "są to rzeczy cenne", ponadto autko na 18tkę, przepisanie ziemi...maszyny...itp
Pani wybaczy ale całość robi wrażenie, że pieniądze u Państwa są...jak nie w takiej to w innej formie i wystarczy faktycznie jak piszą przedmówcy trochę operatywności i pospłacać długi. Niestety długów nie da się spłacić chcąc to wszystko zatrzymać...coś trzeba spieniężyć i sprzedać, tylko za wiedzą komornika i wierzyciela bo inaczej art. 300 kk.

Co do samego postu. Zbyt długi i chyba tylko poranna kawa spowodowała, że w ogóle zawiesiłem na nim oko. Można to wszystko opisać dużo krócej i dużo prościej.
To tak na przyszłość :)

Talib - rozumiem że pkt. było wiele ale nie upraszczajmy sprawy do granic możliwości.

Ostatnia edycja:
Przerażająca jest niefrasobliwość niektórych ludzi.
Ma długi do spłacenia, a kupuje drogie rzeczy.
To samo z darowizną gospodarki - przecież to ewidentne przeniesienie własności w obawie przed komornikiem.

Bartata szacun! :brawo: Ja, po przebrnięciu przez post inaugurujący niniejszy wątek, nie znalazłabym siły by udzielić tak precyzyjnej odpowiedzi.

Talib220 faktycznie ciut za bardzo uprościł sprawę, ale prawdę mówiąc, mi również podobnej treści wypowiedź ciśnie się na usta.
Odnoszę wrażenie, że całej rodzinie przydałby się porządny kubeł zimnej wody, który może uzmysłowiłby, że ustawiczne, kredytowane życie ponad stan, ma krótkie nogi i za wszystko kiedyś jednak trzeba będzie zapłacić.

lokata napisał:
przydałby się porządny kubeł zimnej wody
Oj! uwaga mamy usera o tym nicku ;) Jeżeli będzie chętny to spełni taką rolę jakąś ciętą ripostą ;)

Powrót