Jestem osobą fizyczną czy przyjąć zwrot?

• Autor wątku Autor wątku gdzie_jest_buka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gdzie_jest_buka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
w połowie grudnia wystawiłem na licytacji Allegro włosy. Napisała do mnie klientka która negocjowała cenę no i ustaliliśmy ją na 400zł z przesyłką. Klientka chciała abym wystawił dla niej aukcje Kup Teraz z dopiskiem dla kogo ona jest no i z ceną prędzej ustaloną - w aukcji był cały opis towaru, wszystkie jego parametry i zdjęcie. Abym nie płacił dużej prowizji klientka zaproponowała abym wystawił 100zł za przedmiot + 300zł koszty przesyłki - i tak zrobiłem. Ze względu na przerwę świąteczno-sylwestrową transakcje sfinalizowaliśmy 7 stycznia. Klientka dokonała zakupu Kup Teraz, wpłaciła pieniądze - przesyłkę nadałem 8 stycznia Listem poleconym ekonomicznym (tak zaproponowała klientka). Śledziłem przesyłkę - Status przesyłki doręczenie 2015-01-12 15:59. We wtorek tj 2015-01-13 22:22 dostałem wiadomość że klientka nie jest zadowolona i chce je oddać. Stwierdziła że włosy są zniszczone - oglądałem je dokładnie przed wysyłką i przyznam ze były ładne, lśniące i nie znalazłem tam żadnej zniszczonej/rozdwojonej końcówki; i cienkie - waga i inne parametry również były podane. Odpisałem Pani że wszystko było w aukcji opisane i znała wszystkie parametry. Na to dostałem kolejną wiadomość:
"Nie będę z Panem dyskutowała ponieważ polskie prawo mówi o tym ze mam możliwość zwrotu towaru bez podania przyczyny.
Na jaki adres mam odesłać przesyłkę ?"

Jestem osobą prywatną (fizyczną) i kupująca również jest osobą prywatną.
Czy muszę przyjąć zwrot?

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc

1. Nie musisz.
2. Nic nie musisz. Nie przyjmujesz zwrotu i tyle, Pani się myli.

Prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny w ciągu 10 dni dotyczy wyłącznie sprzedaży konsumenckiej.

W Twoim przypadku Pani może ową rzecz reklamować, ale nie zwracać w sposób, w jaki uważa, że może to zrobić.

Ok. Dziękuję

A co z tą reklamacją?
Jeżeli Pani zechce przedmiot reklamować?
Mam ją przyjąć? Jak ma przebiegać?
Nie mam moliwođci żebym wymienił przedmiot gdyż jest on niepowtarzalny i jedyny.

A kto może taki protokół sporządzić?
Żeby nie okazało się później że ja będę musiał za cokolwiek płacić.

Przepraszam że tak wypytuje ale nie za bardzo znam się na prawie a chce mieć jasność żeby wiedzieć co i jak :)

Ona powinna go spisać przy kurierze w trakcie odbioru tuż po sprawdzeniu przesyłki, żeby mieć dowód.

Chyba trochę nie jasno opisałem :)
Ja również myślałem że przesyłka zniszczyła się podczas transportu dlatego napisałem Pani że nie mogę odpowiadać za usługi Poczty Polskiej i mogła zgłosić uszkodzenie listonoszowi. Pani odpisała że przesyłka przyszła idealnie zapakowana i w stanie nienaruszonym i że miała na myśli stan włosów - że są zniszczone.
Szczerze mówiąc kompletnie tego nie rozumiem
(dogadać się z kobietą - chyba nie możliwe)

No właśnie tego nie wiem.
a i jeszcze jedno: napisała jeszcze że się puszą - nie wiem co miała na myśli [w opisie było "bardzo podatne na kręcenie(po umyciu falują)"]
Nie podała szczegółów czym się różnia

Ostatnia edycja:
Wracam z powrotem ponieważ od soboty nie mam z klientką kontaktu, a dziś przyszedł do mnie z powrotem zakupiony przedmiot.
Co mam teraz zrobić? otwierać tą paczkę? czy odesłać z powrotem?
Nie wiem
Proszę o pomoc

List polecony ekonomiczny bo nie ma żadnego stępla/naklejki POLECONY
No i w zwykłej kopercie

Możesz dla pewności nagrać moment otwierania przesyłki i sprawdzania zawartości, w sposób umożliwiający udowodnienie stanu, w jakim włosy przyszły do Ciebie.

Zamierzam tak zrobić - często nagrywam jak otwieram przesyłki gdyż różne rzeczy można w nich znaleźć.
Ale co dalej zrobić z tym fantem? Pani pewnie będzie domagała się żeby jej zwrócić pieniądze

Jeśli włosy będą zniszczone, poinformujesz uprzejmie, że reklamację uznajesz za niezasadną, ponieważ włosy posiadają uszkodzenia mechaniczne i powstały one po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, a za takie wady fizyczne nie jesteś odpowiedzialny z tytułu rękojmi. Poproś o przelanie środków potrzebnych do odesłania włosów i podaj numer konta.

Ty będziesz miał dowód na to, że sam ich nie uszkodziłeś. Pani natomiast nie ma możliwości udowodnienia, że otrzymała je zniszczone już od Ciebie.

Otwarłem przesyłkę. Włosy są w stanie takim samym jak je do klientki wysłałem - uważam że są nie naruszone.
Nie rozumiem w tej sytuacji słów klientki że "włosy są zniszczone"

Miałeś od niej jakieś inne, dodatkowe informacje?

To był drugi i ostatni e-mail po tym jak Pani otrzymała przesyłkę:
"Ja nie mówię o uszkodzeniu przesyłki !
Przesyłka przyszła idealnie zapakowana i w stanie nienaruszonym.
Ja mówię o kondycji i stanie włosów.
Nie będę z Panem dyskutowała ponieważ polskie prawo mówi o tym ze mam możliwość zwrotu towaru bez podania przyczyny.
Na jaki adres mam odesłać przesyłkę ?"
Od mojej odpowiedzi na tą wiadomość zero kontaktu z klientką

Zatem poinformuj, że przesyłkę odebrałeś, wady nie stwierdziłeś - nie ma podstaw do odstąpienia od umowy, a dalej jw. prośba o środki do odesłania, numer konta.

Powrót