Jestem osobą fizyczną czy przyjąć zwrot?

• Autor wątku Autor wątku gdzie_jest_buka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze jedno tzn. dwa pytania:
-Czy mogę odesłać Pani przedmiot na mój koszt, a jak odbierze przesyłkę domagać się zwrotu tych kosztów, gdyż przedmiot nie posiadał wad i reklamacja nie była uwzględniona?
-Czy lepiej czekać aż klientka wpłaci pieniądze na odesłanie jej przedmiotu (raczej tego nie zrobi)

Dziękuję i pozdrawiam :)

Możesz odesłać na swój koszt ale w przypadku sporu przed sądem nie będziesz mieć dowodu na stan przedmiotu sporu.
Wątpię czy uda się odzyskać koszt wysyłki bez sprawy sądowej.

Reasumując tak jak inni już pisali najlepiej nic nie robić i nawet na rozwój wydarzeń nie czekać bo nic się nie wydarzy.

P.S. Kupującej ewentualnie można odesłać 100 złotych, bo taka była cena przedmiotu a 300 złotych to obustronnie uzgodnione i zaakceptowane koszty wysyłki.
Było by to mało eleganckie ale zgodne z prawem posunięcie.

http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2817
"Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 15 kwietnia 2010 r. (sygn. C-511/0 zgodnie z którym unijna dyrektywa nie pozwala na obciążanie konsumenta kosztami wysłania do niego towaru po odstąpieniu przez niego od umowy zawartej przez internet.
Sprzedawca ma obowiązek zwrócić cały poniesiony koszt zakupu, a nie tylko koszt towaru."

A jak w/w art. ma się do tego (zwrotu 100zł)?
Czy dotyczy on tylko sprzedaży konsumenckiej a cywilnej już nie?

gdzie_jest_buka napisał:
dotyczy on tylko sprzedaży konsumenckiej a cywilnej już nie?
Konsumentem jest ten, kto zawiera umowę z przedsiębiorcą.

uzasadnienie napisał:
Konsumentem jest ten, kto zawiera umowę z przedsiębiorcą.
Rozumiem,

ale czy ten "Wyrok Trybunału Sprawiedliwości" odnosi się do sprzedaży cywilnej, konsumenckiej czy ogólnie do sprzedaży internetowej?

Powrót