Jobseeker's Allowance (JSA) - Transfer do Polski

• Autor wątku Autor wątku shogun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jobseeker a zwrot podatku???

Witam! Mam taki problem. W czerwcu chcę wrócić na stałe do polski i pobierać brytyjski zasiłek w Polsce. Do tego chcialbym zwrot podatku przed powrotem do Polski, gdyz nie przekrocze kwoty 6035 funtów. Czy zasiek bedzie wliczal sie do tej kwoty wolnej od podatku, jezeli wczesniej dostane zwrot podatku? Prosze o szybka odpowiedz i pozdrawiam.

RE: Zasiłki Unijne

zasilki sa wolne od podatku.

katar napisał:
Witam serdecznie. Mam takie pytanie odnosnie zasilkow dla bezrobotnych. Poniewaz wiem juz, ze za pare tygodni uzyskam status bezrobotnej osoby w uk, po czym planuje powrot do kraju, martwi mnie cala zawilosc transferu zasilku JSA do Polski

Czy aby uzyskac taki zasilek juz w Polsce musze najpierw na kilka dni przed planowanym powrotem zarejestrowac sie tutaj jako bezrobotna osoba? i czy zaraz po takiej rejestracji moge pojechac do Polski i tam dalej szukac pracy.

Czy moge zarejestrowac sie od razu w Polsce juz, po powrocie? i czy moge ubiegac sie o formularz e303 juz teraz, jezeli w chwili obecnej wciaz pracuje. Dziekuje za wszelka pomoc w temacie :-)

Aby moc zrobic transfer takigo zasilku musisz byc zarejstrowany w uk jako poszukujacy pracy co naj mniej miesiac przed takim transferem.

Jako poszukujacy pracy mozesz zarejstrowac sie dopiero po utracie pracy.

Dzięki Eliss! Szkoda tylko że muszę być bezrobotny 4 tygodnie żeby przetransferować zasiłek, bo chciałem się zwolnic i wrócić od razu do Polski. Przeczytalem na stronie Inland Revenue że należy mi się 47Ł tygodniowo bo mam poniżej 24 lat, więc chyba zrezygnuje z tego brytyjskiego zasiłku i wybiore polski na czas poszukiwania pracy.

Jezeli sam rezygnujesz z pracy wowczas przyznanie takiego zasilku ma inna procedure. IR bedzie sprawdzac dlaczego zrezygnowales z pracy za nim zasilek zostanie Ci przyznany a to niestety moze potrwac. Co do polskiego zasilku to nie jestem pewna czy takowy dostaniesz jezeli pracowales za granica i w innym kraju nabyles prawo do zasilku.

ELISS pomórz !!!
Jak zdobyć formularz E303, gdzie zadzwonić (dokładnie jak numer), do której instytucji się zwrócić albo w jaki inny sposób można zdobyć ten formularz, ja już wykonałem kilkanaście telefonów do the pension service i job center
nikt tam nawet nie slyszał o tym formularzu , nadmienie tylko że jestem już zarejestrowany 5 tygodni jako osoba poszukująca pracy w Jobseeker's Allowance (JSA) i otrzymałem już pierwsze pieniądze.
Czy taki formulaż wogule istnieje???????

Nie niemyśle tak,a nawet szanuje cię za pomoc i wiele trafionych odpowiedzi.
Dzięki za link. Tylko ze ja już znam tą stronę i próbowałem się tam kontaktować,
być może to niekompetencja tamtejszych urzędników albo nie wiem co.
No nic, jeszcze raz dzięki ELISS

Czesto tak bywa brak kompetencji w instytucjach przy telefonicznych obslugach klienta jest tu razaca. Proponuje wybrac sie osobiscie do JC i popros o rozmowe z kims kompetentnym.

Witajcie,
My tez spotkalismy sie z niekompetencja w Job Centre i dostawalismy sprzeczne informacje od nich i z help line (08453776001).
nasza sytuacja wyglada nastepujaca: mamy z mezem join claim, pobieralismy go od poczatku lutego do marca (spelnilismy wymog 4 tygodni). Pojawil sie jednak problem bo potem nie moglismy sie podpisac 2 razy wiec nam zamkneli poprzedni zasilek. Teraz chcemy / musimy jak najszybciej wracac do Polski i jestesmy na etapie zalatwiania najpierw odnowienia (rapid reclaim infolinia 0800 0 55 66 88) poprzedniego zasilku (jutro mamy spotkanie z doradzca w job centre) a potem przeniesienia go do Polski.

Zeby odnowic ten claim (musimy wypelnic druk JSA 4RR w job centre i zostanie od odnowiony tylko w przypadku jesli nie ma dluzszej przerwy niz 12 tygodni miedzy ostatnim podpisaniem)
- musimy chociaz raz sie tutaj podpisac w Job centre i jak tylko nam odnowia zasilek (mam nadzieje ze polacza go z poprzednim czyli nie bedziemy musieli jeszcze raz podpisywac sie przez 4 tygodnie zeby mozna bylo go przeniesc go Polski)
- to chcemy go moc pobierac w Polsce, czyli starac sie o dostanie E303..

Aby uzyskac druk E303 trzeba najpierw wypelnic w Job Centre z pomoca doradcy druk DLJA 401 i ponoc 425, ale to sie jeszcze jutro dowiemy. Pytalismy sie juz o ten druk DLJA 401 w job Centre, ale byli niedoinformowani. Zadzwonilismy do "oveseas pensions department" (0191 218 7652) i powiedzieli nam ze jak tylko bedziemy mieli spotkanie z advisorem w job center musimy podac jemu powyzszy nr tel i oni juz go pokieruja gdzie moze ten druk znalezc (okazuje sie, ze maja do niego dostep tylko w job centre, ale o tym nie wiedza!!!)

Potem jak juz wypelnicie z pomoca advisora druk DLJA 401 oni to wysylaja do Overseas Pensions department (ponoc) i tam podejmuja decyzje czy bedziesz mogl kontunuowac pobieranie zasilku w Polsce. Jesli decyzja bedzie pozytywna wysylaja druk E303 na podany przez was adres Polski lub w UK. Pamietajcie ze musicie sie zarejestrowac w przeciagu 7dni od daty powrotu w powiatowym urzedzie pracy i jak sie wczoraj dowiedzialam, bo dzownilam do Urzedu pracy w Polsce, nie jusicie czekac tutaj az dostaniecie druk E303, mozecie sie bez niego zarejestrowac, ale nie jest tosprawdzone, to jest informacja od pani w UP w Polsce. My osobiscie wolimy tutaj poczekac 3 tygodnie od momentu wypelnienia druku DLJA 401 i miec pewnosc ze dostaniemy druk E303 i z tym papierkiem wrocic do Polski i sie zarejestrowac.

Wszystko potwierdzi sie dopiero jutro, i dam wam jeszcze znac jak postepy jesli ktos bedzie zainteresowany. Mam naidzje ze chociaz troche pomoglismy...

sorki wkradl sie blad, infolinia na rapid reclaim, jesli chcecie odnowic mozliwosc pobierania zasilku to 0800 0 55 66 88, powodzenia...

I co KARINO99, dostaliscie ten E303? Mój kolega był dzisiaj w Job Center i chciał sie zarejesterować aby dostać ten JSA i powiedział że chciałby przenieść go do Polski to nawiasem mówiąc go wyśmiali i powiedzieli że nie może tego zrobić bo jaką mają pewność że będzie szukał tam pracy. Nawet rozmawiał z supervaisorem, ale to nic nie dało. Z kolei znajomy najpierw się zarejestrował jako bezrobotny a po 2 tyg poszedł i powiedział że chce przenieść ten zasiłek do Polski i mu przenieśli. Więc ja już nie wiem co mam robić, bo zależy mi żeby szybko wrócić do Polski:( Jeżeli wybiorę Polski zasiłek stracę 450zł miesięcznie. Pozdrawiam!

Nie dziwie sie ze go wysmiali...:razz: najlepiej zrobic jak twoj znajomy..najpierw rejestracja, a potem zgloszenie ze wracasz do Pl.. inaczej nie zgodza sie na wyplacanie zasilku w PL..

cala suma zasiłu transferowanego do polski to okolo 64 funciaki na tydzien, tak samo jak w uk w moim wypadku to okolo 3,800 zl to cała suma za 3 m-ce. pozdrawiam

Witam serdeczni. Sprawa pilna lecz widze ze jestem w odpowiednim miejscu liczac na wsparcie :)
Przejdzmy do sedna sprawy. Za 3 miesiace przepracuje rok w angli pracujac przez agencje. Dokladnie po roku zamierzam pobrac moje P45 i czympredzej udac sie do kraju moich przodków - Polszy(czyt.polski). wyjechac chce odrazu po zakonczeniu pracy dla owej agencji poniewaz konczy mi sie umowa o wynajem mieszkania , takowo jestem zmuszony wyjechac dokladnie dzien po roku przepracowania tu w uk. przypuscmy ze wyjade max tydz po zakonczeniu tu pracy. Jak widzisz kwestie pobierania zasilku krok po kroku? Najlepiej tego 3 miesiecznego angielskiego (jezeli to mozliwe) a nie polskiego 6miesiecznego, oczywiscie pobieranego w kraju mych porzodkow:). Czy wystarczy pobrac e301 ktory otrzymam w 7 dni i udac sie z nim do kraju? Dziekuje za odpowiedz z gory .

Nie - poniewaz wypracowales sobie zasilek w uk musisz starac sie o niego w Uk. Jezeli wezmiesz E301 to aby otrzymac zasilek w PL bedziesz musial rozpoczac tam prace i dopiero po jej utracie starac sie o zasilek z tym, ze to nie bedzie juz zasilek z uk tylko polski.

..kurcze teraz to juz nic nie ogarniam..jezej bedziesz tak dobra napisz co Ty bys zrobila w mojej sytuacji. po tym co teraz napisalas rozwazam kwestje zalatwienia wszystkiego przez polski uzad wojewodzki na podstawie p45 i pejslipow ale juz sobie potrafie wyobrazic jak to sie bedzie ciagnelo. Napisz co bys zrobila gdybys "chodzila w moich butach"...wiem za wiele wymagam:razz: Pozdrowka

OK ostanie moje pytanie:) Czytalem ze jezeli zarejestruje sie jako bezrobotny w PL w urzedzie powiatowym, iprzedstawie dokumenty udowadniajace rok przacy w UK( P45 i pejslipy?) w urzedzie wojewodzkim to tenze urzad zprowadzi dlamnie te druki e301(2)(3) whatever w moim imieniu i dostane ten polski zasilek<licze sie z tym iz to troche potrwa>.

Moj problem wyglada nastepujaco: Od 30 czerwca jestem zarejestrowana w JC i pobieram JSA. 22 sierpnia wyjezdzam do Polski na stale i chce przetranswerowac zasilek do kraju. Nie byloby zadnego problemu gdyby nie to ze trzeba o tym fakcie poinformowac JC dokladnie miesiac przed wyjazdem...Niestety ten termin minal juz 22 lipca. Jutro wybieram sie do JC....Moje pytanie brzmi: co sie stanie jesli oszukam troche JC i powiem ze wyjazdzam 27 sierpnia? To tylko 5 dni roznicy...Prosze o pomoc...;)

Powrót