Jobseeker's Allowance (JSA) - Transfer do Polski

• Autor wątku Autor wątku shogun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Mam kilka pytan odnosnie transferu JSA do Polski. Jestem juz zarejestrowany Jobcentre Plus 5 tygodni. Oczywiscie jak wszyscy na tym forun mam zamiar transferowac zasilek do Polski.
Jak dlugo oczekuje sie na E303 w praktyce po wyslaniu wniosku DLJA401?
Czy musze czekac na ten wniosek w UK czy moge jechac do Polski?
Jezeli moge jechac do Polski to w jaki sposob zglaszam to w Jobcentre(czy wypelniam stosowny druk)?
Jesli jade do Polski to od kiedy zaczyna sie odliczanie 7 dni na zarejestrowanie sie w UP w Polsce? Czy od daty na moim bilecie, czy to co zadeklarowalem w Jobcentre a moze jest cos innego?
Mam nadzieje ze te swieta spedze w domu z rodzina.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Mam ten sam problem, nie wiem czy mam czekac kolejne 4 tygodnie czy jechac do PL i przyjechac ponownie. Znalazlam tez cos na ten temat, cytuje:

''Akurat jestem w trakcie za£atwiania takiego przeniesienia zasilku z Anglii do POlski i nie jest to takie proste ani wcale nie szybkie do za£atwienia.Po pierwsze zeby starac sie o przeniesienie musimy byc zarejestrowani minimum 4 tygodnie w lokalnym urzedzie pracy np w anglii i przez ten czas otrzymywac zasilek ( niewystarczajacy tutaj na nic) dopiero po tym okresie mozemy starac sie o wydanie formularza E303 ale juz z innego departamentu a nie z lokalnego Job Centre. Z naszego JOB CENTRE potrzebujemy tylko formularz DLJA 401( ktory wysylamy do odpowiedniego departamentu rozpatrujacego wydanie E303, jeszcze napisze co to za departament) oraz DLJA 425( DLJA 425 jest listem polecajacym w naszy ojczystym jezyku do naszego lokalnego urzedu pracy w ktorym sie bedziemy rejestrowac po powrocie).Natomiast DLJA 401 to wniosek ktory musimy wypelnic dac do podbicia i podpisu w naszym lokalnym JOB CENTRE i nastepnie wys£ac do specjalnego departamentu( DEPARTMENT FOR WORK AND PENSIONS, THE PENSION SERVISE INTERNATIONAL PENSION CENTRE ) ktory zajmuje sie rozpatrzeniem takiego przeniesienia i wydania wniosku E303 na mocy ktorego bedziemy otrzymywac zasilek w POlsce .DLJA 401 musimy wyslac na 4 tygodnie przed naszym powrotem do Polski, gdyz tyle trwa mniej wiecej proces rozpatrzenia naszego wniosku o przeniesienie i wydanie formularz E303.Po pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku otrzymujemy, zostaje mam wydany owy wniosek, formularz E303.Z ktorym bedziemy musieli udac sie do naszego J.CENTRE i poinformowac go o naszym wyjezdzie i przeniesieniu zasilku.Takze ten artykulik to taka skrocona bajeczka nie majaca odbicia w rzeczywistosci.Autorzy tego artykulu pewnie mysla ze wszystko przychodzi za jednym pstryknieciem palcami, jednak sa w duzym bledzie.Co do wysokosci swiadczen zgadzam sie- jak w artykule. Na zakonczenie chcialem jeszcze tylko powiedziec ze urzednicy angliescy sa bardzo ale to bardzo slabo poinformowani o takiej mozliwosci przniesienia / transferu naszego zasilku z Anglii do POlski.Musialem im mowic jakie formularze potrzebuje, dzwonilem do depatramentu w tej sprawie i oddawalem sluchawke aby sami sie przekonali i dopiero potwierdzili moje slowa i otzymalem wszystko co potrzebuje. Mam nadzieje ze pomoge chodz troszke tym ktorzy nie sa zorientowani i nie wiedza jak maja sobie z tym poradzic. POZDRAWIAM!!!"

PS, znalazlam to na jakims forum , nie pamietam dokladnie na jakim, milego czytania.

Mam takie małe pytanko. Czy mogę poprosić o ten formularz listownie bezpośrednio czy muszę to zrobić pośrednio przez mój Job Centre Office, w którym jestem zarejestrowana? Znalazłam taką informację:
"UK contribution-based JSA is paid by the employment services in the EEA country in which you register for work. Payment is made in local currency at the rate of contribution-based JSA you were paid in the UK, and is authorised on form E303. This form is available from:

Jobseekers and Benefit Enhancement Section,
Room TC013,
International Pension Centre,
Tyneview Park,
Newcastle Upon Tyne,
England,
NE98 1BA.

Tel: (0191) 218 7652
Fax: (0191) 218 7120

If you can get UK contribution-based JSA in another EEA country, you can get a letter from your Jobcentre Plus office to help you in registering for work in that country. Give it to the authorities who run the employment services in the other country. "

Jobseeker's Allowance in EEA countries - DWP

cytowałam z powyższej strony

prosze o pomoc.jestem juz na zasilku od wrzesnia 2009 roku i mam przyznany do czerwca.pracuje na casual contract,wiec jak pracuje mniej jak 3 dni w tyg to social mi doplaca,musze tylko co tydzien przynosic wypelnione grafiki kiedy pracuje a kiedy nie.problem w tym ze chodze do pracy 2-3 dni w tyg od okolo 2 miesiecy i chcialabym opuscic irlandie szukac normalnej pracy w innym kraju eu.pytanie czy taki zasilek moge przetransferowac i kiedy musze ich o tym powiadomic?jestem nadal zatrudniona.

Ten dzial tyczy sie Wielkiej Brytanii czy Ty mieszkasz w Irlandii Pol. ? Jezeli tak to jaki rodzaj zasilku pobierasz IJSA czy CJSA ?

mi zostal juz przyznany JSA rejestrowalam sie 28.04 bylam juz pierwszy raz sie podpisac i dostalam juz pierwsze pieniadze chcialabym go transferowac do polski ale minely dopiero 2 tygodnie ale moj maz juz pojechal do polski i tam pracuje i dzieci tez pojechaly wiec moze juz sprobowac spytac w job center? mam pytanie glownie o ten okes 7 dni czy moge wystapic o e303 i jechac juz do polski i tam na niego czekac? jesli tak to czy mam 7 dni od powrotu do polski i mam sie zarejestrowac bez e303? dziekuje za wszelka pomoc

Witam
Po pierwsze chcialam podziekowac tworcom tego forum, dzieki informacjom tutaj zawartym bez problemow udalo mi sie dokonac transferu JSA z Anglii do Polski.
Mam jednak pewna watpliwosc, ktora chcialabym przedyskutowac z Wami: czy w zwiazku z tym, ze pobieram zasilek transferowy w Polsce, jestem wciaz ubepieczona w UK i moge otrzymywac swiadczenia zdrowotne jedynie tam, i tylko w naglych przypadkach leczyc sie w Polsce na podstawie wydanej przez NHS europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego? Aby pobierac zasilek transferowy w Polsce, trzeba zarejestrowac sie w powiatowym urzedzie pracy jako osoba poszukujaca pracy, a PUP nie zglasza poszukujacych pracy do ubezpieczenia. I tutaj pytanie pewnie do innego dzialu (prosze o skierowanie :): czy istnieja jakies przeslanki prawne, ktore nie pozwalaja byc zarejestorwanym osobie w mojej sytuacji - pobierajacej zasilek transferowy z innego kraju UE i zarejestrowanej jako poszukujaca pracy - rowniez jako bezrobotna bez prawa do zasilku? Status osoby bezrobotnej oznacza rowniez zgloszenie do zasilku w NFZ wiec umozliwia normalne leczenie w Polsce, bez wzgledu czy jest to sytuacja nagla czy np. choroba przewlekla.
Pozdrawiam
Blanka

Do Agusiatru:
Ja wystapilam o E 303 zaraz po tym, jak mi przyznano JSA, czyli jakes 2-3 tyg pozniej, telefonicznie, podalam adres w Polsce, na ktory chcialam, zeby przeslali E 303, nastepnie, na kolejnym spotkaniu w JC powiedzialam, ze wyjezdzam (wtedy uplynely akurat 4 tygodnie od zarejestrowania), podalam date wyjazdu, a byl to kolejny dzien (taka sama date podalam w rozmowie tel z ludzmi od E303). Po przyjezdzie zarejestrowalam sie w powiatowym urzedzie pracy jako poszukujaca pracy i czekalam na E 303, ktore przyszlo jakos po miesiacu, zawiozlam je do wojewodzkiego urzedu pracy, ten po 2 tygodniach przeslal mi decyzje, ze jestem uprawniona do transferu i wyliczyl dokladna sume zasilku przez 3 miesiace od daty wyjazdu z UK, potem tylko trzeba podac nr konta i pieniadze wplywaja :)
Pozdrawiam

Do blanka1
Mozesz podac numer pod jaki dzwonilas chcac uzyskac E 303 bede wdzieczny za szybka odpowiedz:)

To ten sam numer, ktory podala maggie.a w poscie wyzej.

Cześć
Mam kilka pytań na temat przeniesienia zasiłku do Polski z Anglii.
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie pieniądze dostaje się w Polsce przez te 3 miesiące ewentualnie jeśli udało by się wszystko. Jeśli dobrze pamiętam ktoś wcześniej pisał, ze to ok 1200zł. Wiem że przelicza się tygodniówki.
Jeśli przykładowo nie uda się przenieść zasiłku do Polski jaki mam czas po powrocie do Polski(czy w ogóle jest taki okres) żeby się zarejestrować jako bezrobotny w normalnym polskim trybie, żeby mieć ubezpieczenie no i ta skromna kuroniówkę. I nie chodzi mi tu o te 7 dni które się ma jeśli ktoś się stara o przeniesienie zasiłku.
No i trzecia rzecz. Właśnie 20 sierpnia wracam do Polski na stałe po 7 latach pobytu. Oczywiście fajnie by było przenieść sobie zasiłek, ale cały czas czytam na forum o tym ze trzeba być kilka tygodni po tym jak się zarejestrujesz w job center. Czy nie ma innej możliwości jak siedzenie tutaj. To nie jest zbyt opłacalne jeśli chodzi faktycznie o sumę 1200 zł na miesiąc żeby siedzieć tutaj bez pracy.
Dziękuję z góry za odpowiedzi na zadane pytania.

:mad: bardzo prosze moze ktos mnie pocieszy, dostalam formularz U2 (dawny E 303) w ktorym wpisano ze mam transfer zasilku od 23-05-2010 do 23-08-2010 ostatnie pieniadze dostalam 01.06.2010 w uk i dalej czekam od polowy sierpnia dzwonie srednio co 3 tygodnie pytac kiedy otrzymam kase a oni ciagle ze wyslali cos do polski czekaja na odpowiedz, ostatnio powiedziala, ze juz do job center cos wyslali i w ciagu 5-10 dni roboczych powinnam miec pieniadze (bylo to 04.09) nie mam juz sily nie chce sie poddac bo przeciez te pieniadze mi sie naleza, czy ktos mial moze podobne doswiadczenia? lub moze mi powiedziec ile czekal na kase? pani w polsce powiedziala mi tak:" No tak to jest ze niektorzy dostaja od razu a niektorzy nie i czekaja tzreba dzwonic do uk" RATUNKU:help: Aga

juz nie potrzenuje pomocy poniewaz po moich interwencjach telefonicznych 01.12.2010 w koncu Job Center wyplacil nalezny mi zasilek w calosci, swoja droga niezle sie naczekalam od 01.06.2010 juz mialam sobie odpuscic ale cierpliwosc moja zostala wynagrodzona, zycze wszystkim szybszego zalatwiania spraw i dziekuje wszystkim, ktorzy mi odpowiadali, informacje zawarte na forum bardzo mi pomogly:) Aga

Mam problem z przeniesieniem zasilku do polski.Bedac w UK wypelnilem wszyskie potrzebne dokumenty oczekuje juz poltora miesiaca na formularz U2.Dzis zadzwonilem pod nr 01912187652 i dowiedzialem sie, ze nie jestem upowazniony do pobierania tego zasilku.Pani z urzedu powiedziala mi, ze musze sie skontaktowac z oddzialem w ktorym skladalem wniosek.Czy to mozna nazwac dyskriminacja?:what:

Witam

Mam pytanie za miesiac wracam z Uk do Polski po 3 latach od samego poczatku gdy zaczalem prace posiadam wszsytkei dokomenty p60 payslipy .HO ,nin itd

Z pracy zwalniam sie sam.. mam prawo do zasilku ?

I tu moje pytanie moj ost dzien w pracy to 15 lipiec , 16 lipca mam juz samolot do polski wiec nie mozliwe jest zalatwienie zasilku w 1 dzien dodajac ze pracuje na nocki.

Czy moge zalatwic to wszsytko bedac juz w polsce przez urzad pracy w moim miescie?

pawel871 napisał:
Witam

Mam pytanie za miesiac wracam z Uk do Polski po 3 latach od samego poczatku gdy zaczalem prace posiadam wszsytkei dokomenty p60 payslipy .HO ,nin itd

Z pracy zwalniam sie sam.. mam prawo do zasilku ?

I tu moje pytanie moj ost dzien w pracy to 15 lipiec , 16 lipca mam juz samolot do polski wiec nie mozliwe jest zalatwienie zasilku w 1 dzien dodajac ze pracuje na nocki.

Czy moge zalatwic to wszsytko bedac juz w polsce przez urzad pracy w moim miescie?
Nie ma takiej możliwości, na całe szczęście, kolejny który chętnie zerowa by na tym mało doskonałym systemie w uk. Nie wstyd wam?

Boloney : jak smiesz? Pracuje tutaj legalnie , place podatki od 3 lat wiec nalezy mi sie pomoc za to . A to ze musze wrocic z dnia na dzien niestety nie jest zalezne ode mnie mam w pl wazna spr rodzinna i dlatego tak wracam .

Zrobie tak ,ze polece do polski a po mies przylece na pare dni do Uk zloze wszsytkie papiery wezme e303 (u2) i wroce z nimi do kraju , moge tak zrobic ? jesli tak to ile potrzebuje na zalatwienie formalnosci w JC od zarejestrowania sie jako bezrobotny do przetransferowania pieniadzy ? pozdrawiam

pawel871 napisał:
Boloney : jak smiesz? Pracuje tutaj legalnie , place podatki od 3 lat wiec nalezy mi sie pomoc za to . A to ze musze wrocic z dnia na dzien niestety nie jest zalezne ode mnie mam w pl wazna spr rodzinna i dlatego tak wracam .

Zrobie tak ,ze polece do polski a po mies przylece na pare dni do Uk zloze wszsytkie papiery wezme e303 (u2) i wroce z nimi do kraju , moge tak zrobic ? jesli tak to ile potrzebuje na zalatwienie formalnosci w JC od zarejestrowania sie jako bezrobotny do przetransferowania pieniadzy ? pozdrawiam
wiec zarejestrj sie w polskim urzedzie pracy i pobieraj polskie bezrobocie

Witam,

bardzo prosiłabym o udzielenie odpowiedzi na kilka pytań, które mam, w związku z powrotem w najbliższym czasie do Polski.
Otóż od stycznia 2008 roku przebywam na terenie Wielkiej Brytanii. Przez 1,5 roku zatrudniona byłam na kontrakt, a poźniej przeszłam na formę samozatrudnienia (Self-Employed).
Nie wiem, jakie dokumenty, uprawniające mnie do świadczeń w Polsce, powinnam zabrać ze sobą, wyjeżdżając z Anglii. Wiem, że aby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, powinnam postarać się o taki zasiłek w Wielkiej Brytanii. Z moich wstępnych informacji, jakie uzyskałam, najprawdopodobniej zasiłek nie zostanie mi przyznany, jako osobie samozatrudnionej, wciąż pracującej. Czy musiałabym zamknąć działalność i wówczas starać się o zasiłek w UK, by później dokonać transferu tego zasiłku do Polski?
Czy w przypadku, gdy nie uzyskam prawa do zasiłku w UK, będę mogła zarejestrować się w Urzędzie Pracy w Polsce i uzyskać w ten sposób ubezpieczenie? Jeśli tak, to jakich dokumentów będzie ode mnie wymagać Urząd Pracy?
Inna sprawa dotyczy sumowania lat pracy w Polsce i za granicą. Czy samozatrudnienie w UK wlicza się do ogólnego okresu pracy, jaki posiadam również w Polsce? Jeśli tak, to jakie dokumenty powinnam zabrać i przedłożyć w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Polsce po powrocie, świadczące o pracy w UK i opłacaniu składek na ubezpieczenie?

Bardzo proszę o pomoc w powyższych niejasnościach. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

Bard

Powrót