Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja na waszym miejscu bym nie ignorował tych wezwań. Pada tylko jeszcze jedno zasadnicze pytanie - czy ta zapłata zakończy cały ten proces , żeby nie było tak że wpłaca się kase a po jakimś czasie znów jakaś inna firma prawnicza przysła wezwanie do zapłaty. Można osobiście skontaktować się z firmą pro bono i dodatkowo z prawnikiem postronnym (ja bym tak zrobił).
Moim skromym zdaniem portali nie obchodzi co ludzie wstawiają , im liczy się duży ruch - za to mają kasę a to jest błąd.

Pozdrawiam

jansol napisał:
ja na waszym miejscu bym nie ignorował tych wezwań. Pada tylko jeszcze jedno zasadnicze pytanie - czy ta zapłata zakończy cały ten proces , żeby nie było tak że wpłaca się kase a po jakimś czasie znów jakaś inna firma prawnicza przysła wezwanie do zapłaty. Można osobiście skontaktować się z firmą pro bono i dodatkowo z prawnikiem postronnym (ja bym tak zrobił).
Moim skromym zdaniem portali nie obchodzi co ludzie wstawiają , im liczy się duży ruch - za to mają kasę a to jest błąd.

Pozdrawiam

Witam.
Nikt nie mówi o ignorancji sparwy. Widac nie jestes w temacie i nie czytales wszystkich postow na forum.
Zaplata udostepni nasze dane!!! Ludzie kontaktuja się z kancelaria Pro Bono....................
Proponuje zapozanc sie z wypowiedziamy przedmowcow a następnie udzielac komentarza. Pisał tu prawnik i ja osobiscie pisalm info. po konsultacji u postronnego prawnika.

Ostatnia edycja:
aleksander0405 napisał:
Widac nie jestes w temacie i nie czytales wszystkich postow na forum.
Zgadza się.
aleksander0405 napisał:
Ludzie kontaktuja się z kancelaria Pro Bono....................
Wszyscy ?
Proponuje zapozanc sie z wypowiedziamy przedmowcow a następnie udzielac komentarza. Pisał tu prawnik i ja osobiscie pisalm info. po konsultacji u postronnego prawnika.[/QUOTE]
zastanowię się

jansol napisał:
Zgadza się.

Wszyscy ?

zastanowię się

bez komentarza poostawie Twoje cytaty... Naprawdę zapozanj się z tematem, a nastepnie poedjmuj dyskusje.

oczywiści napiszę, jak tylko coś dostanę :) mam tylko nadzieje, że po tym mailu nie będą mogli zdobyć moich danych. Ja się kompletnie na tym nie znam...

Co można zrobić, gdy termin zapłaty minął lub gdyby odebrało się wiadomość już po terminie?
Poza tym nie wiem jak to ma wyglądać. Wysłali takie widomości do tysięcy osób i teraz mają zamiar wszystkich podawać do sądu? Jak mają zamiar udowodnić winę? Przecież najwyżej mają tylko IP, czyli adres. Z komputera mogło korzystać wiele osób. Mogło to być miejsce publiczne, np. sieć Wifi.
U wielu osób pewnie nawet nikt nie ściągnął tego nielegalnego pliku.

gawinder napisał:
Co można zrobić, gdy termin zapłaty minął lub gdyby odebrało się wiadomość już po terminie?
Poza tym nie wiem jak to ma wyglądać. Wysłali takie widomości do tysięcy osób i teraz mają zamiar wszystkich podawać do sądu? Jak mają zamiar udowodnić winę? Przecież najwyżej mają tylko IP, czyli adres. Z komputera mogło korzystać wiele osób. Mogło to być miejsce publiczne, np. sieć Wifi.
U wielu osób pewnie nawet nikt nie ściągnął tego nielegalnego pliku.

Poczytaj posty przedmowców a znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.

Jak mówiłam, napisałam maila do wydawnictwa, oto, co mi odpisali:
Szanowna Pani,
Informuję, że nasza firma Harbor Point Sp. z o.o. (wydawnictwo Media
Rodzina) upoważniła kancelarię Pro Bono do działań mających na celu ochronę
praw autorskich w Internecie.
Łączę wyrazy szacunku.
Czyli tak, jak sądziłam.

nikt20 napisał:
Jak mówiłam, napisałam maila do wydawnictwa, oto, co mi odpisali:
Szanowna Pani,
Informuję, że nasza firma Harbor Point Sp. z o.o. (wydawnictwo Media
Rodzina) upoważniła kancelarię Pro Bono do działań mających na celu ochronę
praw autorskich w Internecie.
Łączę wyrazy szacunku.
Czyli tak, jak sądziłam.

Dzieki. Owszem moze i ja upowazniaja...a;e dlaczego nie mas zpisma poczta/ oza tym odwołuje cię do postów wczesniejszych, storny 40-42( nie m pamietam dokladnie, ale mmoderator wypowidał sie w tej sprawie i ja podawalm ukierunkwoanie pisma do nich jakie uzuskalam po wizycie u prawnika...

Wiecie, dlaczego tyle jest teraz wezwań na policję? Ponieważ w Polsce jest organizowany jakiś konkurs dla wszystkich komisariatów gminnych (czy coś takiego) na to, który namierzy i ukaże największą ilość piratów internetowych. Wygraną stanowi spory dodatek do pensji dla wszystkich pracowników zwycięskiego komisariatu. Stąd wziął się nagle taki wysyp tych wezwań na policję.
Swoją drogą - dostały je na razie tylko osoby związane z torrentami, prawda?

LaLuna79 napisał:
Wiecie, dlaczego tyle jest teraz wezwań na policję? Ponieważ w Polsce jest organizowany jakiś konkurs dla wszystkich komisariatów gminnych (czy coś takiego) na to, który namierzy i ukaże największą ilość piratów internetowych. Wygraną stanowi spory dodatek do pensji dla wszystkich pracowników zwycięskiego komisariatu. Stąd wziął się nagle taki wysyp tych wezwań na policję.

Ta informacja jest chyba wyssana z palca :)

LaLuna79 napisał:

heheehe..czyzby Premier spelnial swe obietnice ,ze za neta beda srogie kary płacic uzytkowanicy internetu...
hehe odebiera odpis podatku za internet...a i finansowe obietnice policji za ukaranie "piratów internetowych", nie byo by zdziwieniem jego pomysłu...hehe przy tym ucziciwi obywatele tez beda mieli problemy.

A ja mam pytanie do kogoś znającego się na informatyce: Po wymianie dysku twardego przeszukiwanie komputera przez policję chyba nie przyniesie żadnych skutków?
Chodzi mi oczywiście o pliki, które były na starym dysku :)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie , czy ktos piszac prace doktorancka, w tym celu posiada szereg literatury w formacie eboków, scanow- fragmentarycznych, bo czytelnie nie wszystkie ksiazki maja dostepne, a przy tym nie mozna ich miec tyle czasu, na ile by człowiek potrzebował, to jestem przestepca, bo nie mam oryginałów?

Dodam ,ze czytelnie internetowe ku temu maja mozliwosci do czytania i pobierania za odplatnoscia smsem- eboków i formy do drukowania.

ja mam taki klopot ze kancelaria pro bono kazala mi zaplacic ponad 700zl za trzy kopie plikow ktore umiescilem na swoim chomiku (jest to inteligencja emocjonalna)

tresci dostalem takie same jak poprzedni uzytkownicy ale ja do nich zadzwonilem i przyznalem sie dow iny i zobowiazalem do uiszczenia kwoty (rozmowa byla nagrywana - na poczatku byla taka informacja)
nastepnie napsialem do niech meila ze chce pojsc na ugode, w jaki sposob i czy moga mi to rozbic na raty. zgodzili sie na 24 raty po 29zl to ok ale kazli mi podac swoj nr dowodu osobistego, pesel, adres zamieszkania, nr telefonu, imie i nazwisko itp itd (dobrze ze jeszce nie chcieli hasla do mojej poczty i pinu do karty kredytowej ;p)

jeszce im tego nie wyslalem i teraz kieruja to pytanie do was - co robic? jest taki klopot ze na swoim chomiku (kenia1100) mialem umieszczone imie i nazwisko i swoje dane kontaktowe a takze swoja strone Mateusz Halot | O mnie na ktorej takze sa moje wszelkie dane. po tym moga mnie wsezdzie w sieci znalezc i nie trudno (tak sadze) bedzie zdobyc pozostale moje dane - Co teraz robic??

Wydaje mi się, że ktoś już wspominał o dogadywaniu się z nimi.

Do momentu otrzymania listem poleconym wezwania przez policję albo sąd nie ma się co gorączkować. W momencie wysłania przelewu do nich z podpisanym załączonym pismem automatycznie przyznajesz się do winy, a od tego tylko kawałek do tzw. "wlotu na chatę".

W przeciwnym razie muszą udowodnić, że to właśnie Ty wgrywałeś te pliki i tak dalej. Była o tym mowa kilka razy w tym temacie.

no tak tylko ze skoro maja moje dane juz wiekszosc bo mozna je latwo znalezc to czy nadal mam nie wpalacac im kasy? chcialbym tez uzyskac odpwiedz od kogos innego. co radzicie zrobic mi w mojej sytuacji? teramin mam do jutra...
a i napisalem im we wczesniejszym emailu ze zobowiazuje sie do wplaty tej kasy ktora chcieli i chce podpisac ugode. czy jezeli pojdzie sprawa do sadu to te nagrania z rozmowy telefonicznej i emaile nie beda na moja niekorzysc??

A ja mam takie pytanie: czytam to forum od wczoraj, staram się dość dokładnie, bo jak zapewne wszyscy się domyślają dostałam wiadomość na chomikuj i bardzo się zdenerwowałam, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jestem nieletnia:( jest tu już tyle różnych stanowisk, że sama nie wiem w co mam wierzyć i jak postąpić. Boję się, bo dzisiaj mija wyznaczone przez nich "7 dni" (odczytałam wiadomość z opóźnieniem, dopiero wczoraj). Widziałam, że zdarzały się rady, by wymienić dysk twardy, itp... U mnie to nierealne, mam w domu 2 stacjonarne komputery i laptop, z czego tylko jeden komputer jest mój, a korzystam w sumie z wszystkich.

Jest ktoś, kto po prostu zignorował tę wiadomość i nie poniósł w związku z tym żadnych konsekwencji?? Jeśli tak, to również proszę żeby się odezwał, kamień spadnie mi z serca. A jeśli nie, cóż... Co mam robić? Pomocy! :(:(

gulka3 napisał:
Jest ktoś, kto po prostu zignorował tę wiadomość i nie poniósł w związku z tym żadnych konsekwencji?? Jeśli tak, to również proszę żeby się odezwał, kamień spadnie mi z serca. A jeśli nie, cóż... Co mam robić? Pomocy! :(:(

Już kilka osób pisało w tym temacie, że otrzymały propozycję ugody w sierpniu, czy wrześniu i po zignorowaniu jej do teraz nie otrzymały żadnego listu z sądu czy policji.

kenia1100 napisał:
no tak tylko ze skoro maja moje dane juz wiekszosc bo mozna je latwo znalezc to czy nadal mam nie wpalacac im kasy? chcialbym tez uzyskac odpwiedz od kogos innego. co radzicie zrobic mi w mojej sytuacji? teramin mam do jutra...
a i napisalem im we wczesniejszym emailu ze zobowiazuje sie do wplaty tej kasy ktora chcieli i chce podpisac ugode. czy jezeli pojdzie sprawa do sadu to te nagrania z rozmowy telefonicznej i emaile nie beda na moja niekorzysc??

Witam. Na str. 42 masz odpowiedż na swoje pytania: Administrator " Rubisz' jasno napisał- i jest tam rowniez moj post z odpowiedzią od prawnika z ktorym sie konsultowalam w jakiej formie pisac do nich pisma.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót