Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zasadę torrentów kumam, bo też dużo korzystam więc z ciekawości zgłębiałam zasadę działania. Natomiast działanie chomika to dla mnie nowość. Tak czy siak. Moim zdaniem działalność PB pewnie się szybko nie skończy tka szybko jak byśmy chcieli, ale nie sądzę też żeby pociągnęli kogoś do odpowiedzialności karnej, szczególnie tych co dali się nabrać. Póki dostają kasę to się cieszą, skończą się użytkownicy chomika, to znajdą sobie inne ofiary. :/ Nic tylko bić się o swoje i nie dać się wykiwać.

Naginanie prawa nie pomoże (sąd podejmie decyzję...).
Są przepisy na temat dozwolonego użytku , które określają np. komu można rozpowszechniony utwór np. podarować(i tu sprawa/PROBLEM sądu).
Jednak też sa przepisy o rozpowszechnianiu bez zgody uprawnionego... . :)

Plat napisał:
Z torrentami to jest tak.
Przybliżę na szybko.
Osoba jaka ściąga coś jednocześnie udostępnia innym to co ona ściąga.
Jeśli ma np. z całego filmu ściągnięte 10% z całości to te 10% udostępnia i sama ściąga na tej samej zasadzie od innych.
A teraz istotne... o ile ściąganie jest dozwolone (muzyka, filmy, ebooki na własny użytek! Programy i gry już nie.) o tyle udostępnianie tego innym jest już karalne.
Korzystając z torrenta robi się te 2 w 1.
Ścigają ludzi którzy ściągali muzykę Boysów, takie jakieś disco polo, jakieś filmy i coś tam jeszcze. Szkopuł w tym, że programy torrentowe pokazują IP osoby jaka od nas ściąga i od jakiej samemu się ściąga. Nie potrzeba żadnego serwera zewnętrznego by te numery mieć.
Tak to przybliżeniu wygląda.
Dlatego chomiki mają lepszą sytuację i dlatego nadal nic w naszej sprawie się nie rusza.:)
W naszych czasach to nawet chlebak trzeba zamykac na kłudke bo ci kajzerki wyniosą a co dopiero inne cenniejsze rzeczy ;)

Ah i jeszcze co do chomików. Możesz nie mieć nic własnego wrzuconego na konto. Wystarczy, że zachomikujesz od innej osoby. Odpowiadasz jak osoba ,która wrzuciła :-o To też jeszcze taki "psikus" bo niektórzy dostali PW za zachomikowane rzeczy od innych. Do oryginalnego pliku się nikt nie czepiał, do zachomikowanego tak.

No to ja jestem żywym przypadkiem tego co opisał Plat w ostatnim akapicie. :mad:Ścigają mnie za kopię "Opowieści z Narnii" - którą traktowałem jako kopię zapasową, gdyż mam komplet tych książek; wersję elektroniczną "zachomikowałem" już nie wiem nawet od kogo ani kiedy. Póki co czekam na jakiś "urzędowy" papier...

dzisiaj dostalam wezwanie do zaplaty od tej calej kancelarii za przechowywanie ksiazek o Harrym Potterze tyle ze one sa juz od kilku miesiecy zablokowane przez administratora chomikuj.pl mniejsza z tym,mam tylko pytanie czy z tego powodu usuwaliście swoje chomiki czy tylko zachaslowaliscie feralne pliki,badz calego chomika

Też dostałam wezwanie, 703 zł z groszami za film "zróbmy sobie wnuka"
Plik został usunięty 31.10.2011 r ale ja nie przypominam sobie żebym usuwała taki film z chomika ... ani żebym się w tym dniu na chomika logowała ...

SzatankA ja nie usuwałam chomika, ale usunęłam wszystko co na nim miałam ...

SzatankA napisał:
dzisiaj dostalam wezwanie do zaplaty od tej calej kancelarii za przechowywanie ksiazek o Harrym Potterze tyle ze one sa juz od kilku miesiecy zablokowane przez administratora chomikuj.pl mniejsza z tym,mam tylko pytanie czy z tego powodu usuwaliście swoje chomiki czy tylko zachaslowaliscie feralne pliki,badz calego chomika

Witaj w klubie, ja też za książki HP (kancelaria pisała do Ciebie w imieniu Harbor Point, co? czy Rebis?), które także zostały zablokowane już jakiś czas temu przez portal [a zachomikowałam je od innego użytkownika, nawet nie wiem jakiego, nawet ich nie czytałam, mam papierowe wersje.. feralnie udostępniłam to w postaci pdf :/]. Ile dostałaś? Ja prawie 800zl. I nie płacę, czekam na rozwój wydarzeń, nawet mnie nie stać, jestem biedna - kupuję w Biedronce xD (taki malutki żarcik na rozładowanie emocji :P).
Ja skasowałam konto, nie mam zamiaru mieć już nic wspólnego z chomikuj.pl... w sumie, po co mi to.

Plat napisał:
Dobre wieści dla chomikowiczów. Zdaje się, że nie będzie źle.
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110816/BIALYSTOK/36049689

Dzieki wielkie za dobre wiesci.
Z umieszczonych tam komentarzy włos na glowie się jeży. Ale fajny wynika z tego moral,ze w XXI wieku przy technice elektronicznej i komputerowej co drugi Polak jest potencjalnym przestepcom. To co się dzieje staje sie byc 'chore", a najgorsze ,ze na wszystkim chca zarobic kase.

Taka mala anegtotka: pamietam czsy kiedy trudno bylo dostac kasete z muzyka, jak komus z kolegów/kolezanek udalo sie kupic, wiec jak sie jeszcze mialo w domu radiomagnetofon deukasetowy to pól klasy schodzilo sie w domu z tzw. "czystymi kasetami" i przegrywalo z ofryginalu udostepnionego...i nikt nie karal nas za prawa autorskie, za kopiowanie, publiczne rozpowszechnianie, i za posiadanie w domu kopii...bo wtedy nie bylo pogoni za szybka kasa i dobrym, łatwym interesem, a dziś??? okazuje sie,ze technika i postep to jedne wielkie przestepstwo. Może niech ustala prawo i w kazdym sprzedawanym kompie zainstaluja cos co od razu namierzy naruszenie praw i w tym samym czasie wyswietli dane w sadzie, po co procedury policji, prokuratury, adwokatow 'pseudo" kancelarii itp... zapala się lampka, w tym dane delikwenta i sru, kara...
Brak mi wprost slów, ze nasz Rzad nie panuje nad bezprawiem, bo niby mamy prawo, a tak własciwie kazdy je stosuje jak mu wygodnie.

Njagorsze, ze ten pan co rozsyla "ugody", ktorych nie ma a sa tylko dane do konta by zaplacic, powolujac sie na pelnomocnictwo z drugiej strony twierdzi ,ze nie moz epodejmowac decyzji bez zgody mocodawcy. wiec pytam na ile ma uprawnienia do reprezentowania FIRM, skoro nie moz epodejmować decyzji?
Smierdzaca sprawa i żal,ze przez jego rzadze zyskow urichamia caly proceder wielu instytucji, za co beda placic podatnicy.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich. Ja, podobnie jak kilka innych osób udzielających się w tym temacie otrzymałem wczoraj identyczne PW na chomiku. Chodziło o 3 książki z serii 'Harry Potter' które wyceniono na nieco ponad 700 złotych.
Pierwsze wrażenie to oczywiście śmiertelna panika... 'co ja teraz zrobię?' itp. Jednak gdy trafiłem na to forum, poczytałem temat oraz artykuły to bardzo się uspokoiłem.
Skoro nikt jeszcze nie otrzymał listu poleconego od tejże pseudo kancelarii (a niektóre pw były wysyłane w sierpniu br.) to chyba nie zrobią wyjątku teraz, dla kilku osób.
Oczywiście płacić nie mam najmniejszego zamiaru - jak przyjdzie do mnie polecony albo obudzi policja z nakazem przeszukania to będę się martwił, a póki co podchodzę do tej sprawy z coraz większym dystansem i wszystkim w podobnej sytuacji radzę to samo :)

PS. Co do siedziby całej tej 'kancelarii' to mój przyjaciel wpadł na pomysł sprawdzenia ulicy podawanej przy zawiadomieniach. Podobno przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie 3/16 w Białym stoku znajduje się... UWAGA: Wojewódzki Związek Hodowców Koni (WZHK - Wojewódzki Związek Hodowców Koni). Można sprawdzić na google maps: Klik

Czyżby kolejny dowód na fałszywość Pro Bono?

"Można sprawdzić na google maps: Klik

Czyżby kolejny dowód na fałszywość Pro Bono?[/QUOTE]
"

oj...i tu ku wszystkich zaskoczeniu jest to adres legalny...klikajac w podany powyzej link jest wiele pozycji co znajduje sie pod tym adresem.
cyt."Wybrane firmy pod tym adresem:pozycja 8 czytajac w dół...potwierdza wiarygodnośc nadawcy.
Jednak nie winnismy sie dac zastraszyc a trzymac w jedności, bo nikt tu nie zarabiał. heh owe punkty, ja nie mam nic przeciw by mi je odliczyli i tak ich nie wymienilam dotychczas. Nawet mi na mysl to nie przyszlo.

aleksander0405 napisał:
oj...i tu ku wszystkich zaskoczeniu jest to adres legalny...klikajac w podany powyzej link jest wiele pozycji co znajduje sie pod tym adresem.
cyt."Wybrane firmy pod tym adresem:pozycja 8 czytajac w dół...potwierdza wiarygodnośc nadawcy.

Przepraszam w takim razie za wprowadzenie w błąd, mogłem sprawdzić dokładniej :)

Oczywiście moje nastawienie i tak się nie zmieniło. Nie zapłacę ani złotówki dopóki nie otrzymam wyroku na sali sądowej.
A skoro podobno nikomu jeszcze wezwanie do wspomnianego sądu nie przyszło (a niektórzy otrzymali pogróżki od Pro Bono jeszcze w sierpniu) to raczej nie powinniśmy się spodziewać takowych w najbliższym czasie (a może w ogóle?).

Reasumując, uważam że ta cała kancelaria jest g.... warta. Założyli konto na chomiku i liczą na to, że na powiedzmy 10 tys. wiadomości tysiąc osób się wystraszy i zapłaci te 500-600 złotych co da im jakieś 500 000zł za pierdzenie w stołek.

xxx911 napisał:
Witaj w klubie, ja też za książki HP (kancelaria pisała do Ciebie w imieniu Harbor Point, co? czy Rebis?), które także zostały zablokowane już jakiś czas temu przez portal [a zachomikowałam je od innego użytkownika, nawet nie wiem jakiego, nawet ich nie czytałam, mam papierowe wersje.. feralnie udostępniłam to w postaci pdf :/]. Ile dostałaś? Ja prawie 800zl. I nie płacę, czekam na rozwój wydarzeń, nawet mnie nie stać, jestem biedna - kupuję w Biedronce xD (taki malutki żarcik na rozładowanie emocji :P).
Ja skasowałam konto, nie mam zamiaru mieć już nic wspólnego z chomikuj.pl... w sumie, po co mi to.

W imieniu Rebis i dostalam prawie 900zl.do zaplaty,tez nie mam zamiaru placic.i chomika na razie tez nie usuwam zalozylam tylko hasla na feralne pliki choc nie ma to wielkiego sensu gdyż jak wczesniej wspomnialam zostaly zablokowane pare miesiecy temu przez admina chomikuj.pl(i tez posiadam orginaly tych ksiazek w domu;))

Widzę, że sprawa dalej gorąca. Dziwi mnie, że dostajecie wezwania, np. po 2 miesiącach od zablokowania pliku przez chomikuj. Mi chomik zablokował po jakichś 14-15 godzinach i tego samego dnia dostałam jezcze wezwanie.

Swoją drogą wydaje mi się, że więcej osób z tej kancelarii ma konta na chomikuj, bo napotykam na wiadomości w komentarzach u osób, które posiadają książki wydawnictwa Rebis lub Fabryki Słów o takiej treści:

PRO BONO - Kancelaria Prawna - próbowałeś ściągnąć utwór chroniony prawami autorskimi przez Kancelarię Prawną PRO BONO. Każde takie ściągnięcie uszczupla dochody autora tego utworu. Nie zapominaj o tym! Poprzez ściąganie i rozpowszechnianie różnych utworów muzycznych, gier, oprogramowania, filmów, książek, audioboooków bez posiadania zgody podmiotu mającego prawa autorskie do tych treści, narusza się prawo własności intelektualnej, pozbawiając przy tym należnej części przychodów, jakie za wykorzystanie utworów powinny się należeć. Jesli chcesz posłuchać najnowszy album swojego ulubionego zespołu lub bardzo chciałbyś przeczytać książkę kup legalne wydanie w dowolnym sklepie. Nie musisz nawet wychodzić z domu, zakupy możesz zrobić na przykład na stronach internetowych: http://www.selkar.pl/ empik.com - salon internetowy http://merlin.pl/ To właśnie w internecie najczęściej dochodzi do naruszania praw autorskich, ponieważ jest to najkrótszy i najłatwiejsza droga pirackich kopii - nie uczestnicz w tym, kupuj legalne wydania płyt, książek, audiobooków. 15-094 Białystok, ul.Marii Skłodowskiej-Curie 3/16; tel.85 874 60 47, fax 85 874 60 48, email:kontakt@kancelariaprobono.pl, Kancelaria Prawna Pro Bono

Cały czas widzę się tym nakręcacie. To, że Policja kogoś na świadka wzywa to normalna procedura, nie ma w tym niezwykłego. Jest zgłoszenie to mają obowiązek to zbadać i tyle. Jeśli ktoś się czuje winny, chce płacić to niech płaci - ale bez sensu siać panikę na forum. IP żadnym dowodem nie na winę konkretnej osoby nie jest.

A jeśli jednak otrzyma się drogą listowną wezwanie do prokuratury to sprawa chyba nie jest od razu przegrana?
W końcu tak jak Pan pisał - po IP nie mogą udowodnić kto dany plik udostępnił.

"Reasumując, uważam że ta cała kancelaria jest g.... warta. Założyli konto na chomiku i liczą na to, że na powiedzmy 10 tys. wiadomości tysiąc osób się wystraszy i zapłaci te 500-600 złotych co da im jakieś 500 000zł za pierdzenie w stołek.[/QUOTE]"

Moje slowa co do formalnego biura , nie mialy na celu negowania Twoich wypowiedzi, ale jedynie to,ze jest ta kancelaria jednak legalana.
Zgadzam sie z Toba o czym rowniez pisałam, tu chodzi o zarobienie niezłej kasy i szybkiej kasy, w sumie za nic.

Popłoch wsrod ludzi i poklaks reklamowy dla swojej kancelarii.

Jak tu osoby podaja mają oni pozakladane profile na chomikuj (podejrzewam,ze nie tylko tam) w celu głównie takim by szperac , kto, komu i co ile sciagnal. Jak to sumarycznie ujałes "siedza pierdza w stolek" i buszuja w necie jak ludzi zastraszyc, by wyrwac od nich troche kasy.

Ja rowniez nic z tym nie robie. Czekam. Ale nie powiem,że jest mi żal własnie poblokowanych kont i dostepu do fajnych literatur, ktore albo sa niedostepne na rynku, albo po prostu pracujac nie mam czasu na czytelnie i biblioteki a na chomikuj były dostepne - by poczytac. Dziś blokujemy swoje konta, tym samym ograniczajac innym dostep do naszych materialów.

A jeśli jednak otrzyma się drogą listowną wezwanie do prokuratury to sprawa chyba nie jest od razu przegrana?
No trudno, aby Pan takie zawiadomienie na maila dostał. IP jest tylko dowodem pośrednim, nie wskazuje konkretnej osoby.

Ja też podpinam się do wątku, jako że wczoraj dostałam na chomika identyczne wezwanie z tym że nie podpisane przez nikogo.Prawdopodobnie zwykłe ich przeoczenie ,więc jest nieważne. Mam do zapłaty 700 zł za umieszczenie książki,nie jest podane czy i ile osób pobrało ją ode mnie,podejrzewam że nikt bo napewno by nie omieszkali w wezwaniu to umieścić.Weszłam w google i wpisałam tytuł i autora tej książki, 6 link zaprowadził mnie na stronę www.scribd.com bezpośrednio do tej książki.Nie jest to chyba żaden portal do wymiany plików a książka w całości w języku polskim dostępna jest na nim bez rejestracji logowania itp.
Mało tego można polecić ją na ogromne portale społecznościowe jak - facebook,tweeter czy buzz poprzez kliknięcie na symbol któregoś portalu i natychmiast tysiące osób ma bezpośredni link do tej strony i niby objętej prawami autorskimi owej książki.
I za darmo- bo na chomiku musieliby zapłacić za wykupienie transfera.
Więc jak książka może być objęta prawami autorskimi? A może nie jest?
Mowa o książce "Bunt ciała" Alice Miller. Skąd ja mam wiedzieć czy dana książka jest objęta takimi prawami czy nie, bo wpisałam zapytanie w google i nie ma nic na temat praw autorskich do tej książki.
Czy zna ktoś może tę stronę: www.scribd.com?

LaLuna79 napisał:
uncontrollably - moja sprawa jest podobna i już dostałam na to odpowiedź. Oni tego nie wiedzą, bo na chomiku wyświetla się do 10 stron pliku tekstowego, więc mogłaś nawet w te 10 stron wstawić fragment tekstu z tytułu pliku, a dalej swój pamiętnik. Jeśli to udowodnisz, sprawa jest Twoja. A jeśli to zmyślisz i oni to wykryją, oznacza, że pobrali Twój plik i sami popełnili przestępstwo. ;)
Jeśli mają pełnomocnictwo od firmy którą reprezentują to i mogą sobie ściągać objęte prawami autorskimi pliki celem sprawdzenia czy i co tam faktycznie jest i napewno to robią. Nie są idiotami i wiadomo-że każdy może przyjąć taką właśnie linię obrony, że tam wcale nie było tego pliku a zupełnie inna treść.
Ja jednak nadal nie rozumiem tego, że wpisująć w google tytuł książki o którą jestem targana otwiera mnie się link bezpośrednio do niej gdzie mogę ją ściągać, czytać, kopiować i drukować a także polecać innym.Alice Miller - Bunt Ciala

Mam takie małe pytanie do tych co dostali wezwania związane z książkami Harry Potter (czyli tak jak ja :)) czy mieliście pliki w formacie pdf czy doc/txt? Wczoraj dałem szukanie na chomiku na pliki tekstowe z Harrym i zauważyłem, że doc/txt właściwie brak (ja miałem takie z amatorskimi tłumaczeniami) za to pdf jest od groma i nie są zablokowane, można je spokojnie ściągać.
Drugie spostrzeżenie. Większość ostatnich wezwań jest na kwotę 700-800zł. Czy to nie dziwne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót