Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu bo w sumie to walić kasę byleby mieć święty spokój ale z drugiej strony to jest cholernie wkurzające że takie coś się dzieje i nikt z tym nic nie robi (ja rozumiem jakbyśmy udostępniali po kilkaset filmów, książek, gier itp ale nie parę książek) ja mam tylko nadzieję że jeżeli oni są nieuczciwi to poniosą tego konsekwencje... a na razie trzeba czekać (chociaż wszystko wskazuje na to że PB przestało działać)

Ostatnia edycja:
To co robi Kancelaria Pro Bono, już dawno robią w USA.
To jest po prostu czysty business, na którym zarabiają wszyscy oprócz artystów, ale wszyscy o dziwo powołują się na dobro artystów. Pierwsza firma która dorobiła się na straszeniu i dalej zarabia to słynny POBIERACZEK. Najdziwniejsze jest to, że połowa adwokatów w tym kraju mówiła że to oszustwo, a reszta, że to legalne, czyli któraś połowa powinna iść z powrotem do szkoły. To było do przewidzenia, że po pobieraczku znajdą się inni kombinatorzy, chodzi tylko o tą kwotę, jak tu wyciągnąć więcej, ponieważ te 500, 700zł to chyba górna kwota w tym kraju, w zamian za święty pokój. Nie tak jak w stanach gdzie potrafią wyciągnąć nawet 100 tyś usd, ale najlepszy jest podział, 50 tyś dla adwokatów, 49 tyś dla sony music i 1000 dolarów dla artystów.

Prawnik pozwala łamać prawo.
Pozostając w granicach prawa.
Na tym polega jego fach.
Prawo z jednej strony tworzy przestępcę a z drugiej prawnika.
Ale obaj są tym samym.

Ależ nie ma co się irytować, przecież to samo życie. Przed eonami silniejsza bestia pożerała słabszą a teraz cwańszy wykorzystuje naiwnego. Myślenie o tym co się robi jest zawsze w cenie i trzeba ponosić konsekwencje swoich nieprzemyślanych decyzji. Panika jest najgorszym doradcą.

LeszsekS napisał:
Ależ nie ma co się irytować, przecież to samo życie. Przed eonami silniejsza bestia pożerała słabszą a teraz cwańszy wykorzystuje naiwnego. Myślenie o tym co się robi jest zawsze w cenie i trzeba ponosić konsekwencje swoich nieprzemyślanych decyzji. Panika jest najgorszym doradcą.

Niestety, z tego co czytam to "przestępcami" są tutaj praktycznie jedynie osoby, które udostępniły bardzo niewielkie ilości danych (pojedyncze książki, filmy). Z kolei ci prawdziwi piraci, którzy wrzucają na serwery hostingowe setki gigabajtów danych wszelkiej maści, są nadal bezkarni. Warezy udostępniają tylko linki, natomiast serwerownie są umiejscowione we "właściwych krajach".

Swoją drogą..., serwery hostingowe, fajny eufemizm, analogiczny jak "agencja towarzyska", tzn. każdy dobrze wie o co naprawdę chodzi ;)

W tym przypadku oberwali nie zawodowi piraci a najsłabsi - zwykli,nieświadomi działania p2p użytkownicy, bo gdyby tylko pobrali te pliki muzyczne (np z serwera ftp) nie było by teoretycznie przestępstwa (?)

Nie mam z tą sprawą na szczęście nic wspólnego. Zawsze uważałem ,że najlepsze oprogramowanie jest darmowe i na otwartej licencji. Nie jestem także prawnikiem, ale intryguje mnie kuriozum owego śledztwa. Bo jeśli dobrze rozumiem, żeby uzyskać dane abonenta po numerze IP kancelaria musiała złożyć do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa (czyli donos).

Czy zatem w toku postępowania (przygotowawczego?) zasadne i legalne jest wysyłanie informacji (tzn. przed sądowe wezwania do zapłaty), które sugerują iż takie działania organy ścigania rozpoczęły. Naruszyciel ma tym czasie możliwość pozbycia się i zatarcia dowodów np. wywiezienia komputerów,zaszyfrowania ich dysków, wykonania twardego formatu. Tym samym takie śledztwo od razu może spalić na panewce. Rekwirowanie sprzętu wydaje się bezcelowe.

Czy nie jest również oszustwem, sugerowanie iż po zapłacie nieformalnej ugody postępowanie zostanie umorzone? Choć może to nie oszustwo, a zwykła "nieznajomość prawa szkodzi", bo na tocząca się sprawę karną nie powinno mieć to teoretycznie wpływu.

Jeśli te wątpliwości padły wcześniej w wątku, to przepraszam ,że głowę z czystego lenistwa zawracam ;)

Witam dziś zjawiła się u mnie policja ze jako świadek mam się zjawić na komendzie
sprawie udostępniania Boys xxx jak mam się bronic ?

kubisq123 napisał:
Witam dziś zjawiła się u mnie policja ze jako świadek mam się zjawić na komendzie
sprawie udostępniania Boys xxx jak mam się bronic ?

chomik czy torrenty?

Proszę Pana...

24-05-2011, 18:15 #35
kubisq123
A mam się bać Hapro Media Polska Sp bo ostatnio od nich wiadomość dostałem ?

24-05-2011, 18:23 #36
Colder
O Hapro jest osobny wątek. Zapewne, niniejsza akcja jest trochę wynikiem sukcesów jakie zanotowała właśnie Hapro we wcześniejszych akcjach. No cóż, sukces ma wielu ojców.

To nie ten temat

lika11 napisał:
Proszę Pana...

24-05-2011, 18:15 #35
kubisq123
A mam się bać Hapro Media Polska Sp bo ostatnio od nich wiadomość dostałem ?

24-05-2011, 18:23 #36
Colder
O Hapro jest osobny wątek. Zapewne, niniejsza akcja jest trochę wynikiem sukcesów jakie zanotowała właśnie Hapro we wcześniejszych akcjach. No cóż, sukces ma wielu ojców.

To nie ten temat

mi chodzi o pro bono a nie hapro :P z Hapro sprawa Cicho

chyba kolejny straszak.... dziwne, panowie policjanci zapukali i powiedzieli żebyś się zgłosił na przesłuchanie jako świadek? to już nie wysyłają listów tylko sami przyjeżdżają i informują o przesłuchaniu? i do tego jeszcze Ci powiedzieli że chodzi o boys i pro bono? coś mi się to dziwne wydaje....

Mi też szczerze mówiąc. Na komendę przecież wzywają listownie a jak przychodzą to zazwyczaj coś ze sobą zabierają.

a poza tym chomika o nazwie "kancelaria..." już nie ma, ludzie wrzucają pełno plików za które nas ścigają... więc wydaje mi się że to była akcja mająca na celu zdobyć jak najwięcej kasy, ludzie się wystraszyli i zapłacili wiec teraz dali na chwilę spokój i za pół roku znowu "zaatakują" i tak w koło a kasa będzie lecieć....

Około godziny temu w telewizji leciał reportaż ogólnie nt. praw autorskich. Podejrzewam, że media zajęły się tym tematem ze względu na planowane podpisanie ACTA. W każdym bądź razie była tam też wzmianka o chomiku, niestety jak zacząłem oglądać to reportaż dobiegał końca, ale z tego co zdążyłem usłyszeć wynika, że przeróżne zgłoszenia o popełnieniu przestępstw itp zostały wycofane. Tym większe moje zdziwienie iż wiadomość od kubisq123 została napisana kilka minut przed emisją wspomnianego reportażu.

PS. I dlaczego do jasnej ciasnej kubisq123 jest cały czas online ale nie odpisuje?

Ostatnia edycja:
GhostS a Ty kiedy dostałeś wezwanie na chomiku?? ja na początku listopada.

Na jakim programie to leciało? może będzie w necie (youtube):D

A ja mam takie pytanie bo nie jestem pewny czy dobrze rozumuję co do ACTA. Jeśli ten papier zostanie podpisany to znowu będą ścigac "piratów" kalibru torrentów i chomika? Głównie tych szarych ludzi bo "grupy pirackie" potrafią się bronić. Kto wymyśla takie głupoty? :-?

GhostS napisał:
PS. I dlaczego do jasnej ciasnej kubisq123 jest cały czas online ale nie odpisuje?

dokładnie, miałam to właśnie napisać:P i do tego czyta ten wątek:P

mel456 napisał:
GhostS a Ty kiedy dostałeś wezwanie na chomiku?? ja na początku listopada.

Na jakim programie to leciało? może będzie w necie (youtube):D

15 listopada. Nawet sobie w kalendarzu zaznaczyłem :D
Reportaż leciał na Polsacie

A ja mam takie pytanie bo nie jestem pewny czy dobrze rozumuję co do ACTA. Jeśli ten papier zostanie podpisany to znowu będą ścigac "piratów" kalibru torrentów i chomika? Głównie tych szarych ludzi bo "grupy pirackie" potrafią się bronić. Kto wymyśla takie głupoty?

Niestety nie jestem wystarczająco kompetentną osobą, żeby odpowiadać na to pytanie. Zachęcam jednak do odwiedzenia strony: ACTA - co trzeba wiedzieć o antypirackim pakcie - Biznes, Finanse i Prawo

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót