LeszsekS napisał:
Ależ nie ma co się irytować, przecież to samo życie. Przed eonami silniejsza bestia pożerała słabszą a teraz cwańszy wykorzystuje naiwnego. Myślenie o tym co się robi jest zawsze w cenie i trzeba ponosić konsekwencje swoich nieprzemyślanych decyzji. Panika jest najgorszym doradcą.
Niestety, z tego co czytam to "przestępcami" są tutaj praktycznie jedynie osoby, które udostępniły bardzo niewielkie ilości danych (pojedyncze książki, filmy). Z kolei ci prawdziwi piraci, którzy wrzucają na serwery hostingowe setki gigabajtów danych wszelkiej maści, są nadal bezkarni. Warezy udostępniają tylko linki, natomiast serwerownie są umiejscowione we "właściwych krajach".
Swoją drogą..., serwery hostingowe, fajny eufemizm, analogiczny jak "agencja towarzyska", tzn. każdy dobrze wie o co naprawdę chodzi
W tym przypadku oberwali nie zawodowi piraci a najsłabsi - zwykli,nieświadomi działania p2p użytkownicy, bo gdyby tylko pobrali te pliki muzyczne (np z serwera ftp) nie było by teoretycznie przestępstwa (?)
Nie mam z tą sprawą na szczęście nic wspólnego. Zawsze uważałem ,że najlepsze oprogramowanie jest darmowe i na otwartej licencji. Nie jestem także prawnikiem, ale intryguje mnie kuriozum owego śledztwa. Bo jeśli dobrze rozumiem, żeby uzyskać dane abonenta po numerze IP kancelaria musiała złożyć do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa (czyli donos).
Czy zatem w toku postępowania (przygotowawczego?) zasadne i legalne jest wysyłanie informacji (tzn. przed sądowe wezwania do zapłaty), które sugerują iż takie działania organy ścigania rozpoczęły. Naruszyciel ma tym czasie możliwość pozbycia się i zatarcia dowodów np. wywiezienia komputerów,zaszyfrowania ich dysków, wykonania twardego formatu. Tym samym takie śledztwo od razu może spalić na panewce. Rekwirowanie sprzętu wydaje się bezcelowe.
Czy nie jest również oszustwem, sugerowanie iż po zapłacie nieformalnej ugody postępowanie zostanie umorzone? Choć może to nie oszustwo, a zwykła "nieznajomość prawa szkodzi", bo na tocząca się sprawę karną nie powinno mieć to teoretycznie wpływu.
Jeśli te wątpliwości padły wcześniej w wątku, to przepraszam ,że głowę z czystego lenistwa zawracam