Dziś dostałam właśnie takie powiadomienie a raczej prywatną wiadomość na chomiku:
Kancelaria Prawna Pro Bono Dariusz Puczydłowski
ul. M. Skłodowskiej-Curie 3/16, 15-094 Białystok
UWAGA!
Za pośrednictwem informacji umieszczonych na stronie domowej użytkownika .............. na domenie internetowej
Przyjazny dysk internetowy - Chomikuj.pl ustalono i zabezpieczono materiał dowodowy do celów procesowych, że ze strony użytkownika ..............dokonano bez zgody firmy Fabryka Słów sp. z o.o. – nielegalnego rozpowszechniania utworów, co wypełnia znamiona art. 116 ust. 1 i 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, wg specyfikacji dostępnej pod linkiem
Kancelaria Prawna Pro Bono.............
Działając w imieniu mojego Mocodawcy firmy Fabryka Słów sp. z o.o. wzywam użytkownika ............ do zaniechania naruszeń związanych z rozpowszechnianiem utworów za pośrednictwem serwisu "chomikuj.pl" - bez zgody firmy Fabryka Słów sp. z o.o.. Niniejszym informuję, iż w stosunku do użytkownika serwisu chomikuj.pl - ....... – Kancelaria Prawna Pro Bono wystosowała przedsądowe wezwanie do zapłaty, dostępne dla użytkownika ........ pod adresem
Kancelaria Prawna Pro Bono.........................
Wyłączne informacje w sprawie można uzyskać pod numerem telefonu wskazanym w wezwaniu do zapłaty, do pobrania w załączonym linku.
PS. UWAGA, SKASOWANIE CHOMIKA W TEJ CHWILI NIC NIE DAJE! PRZED WYSŁANIEM WIADOMOŚCI MATERIAŁ DOWODOWY (PLIK I INFORMACJE O UŻYTKOWNIKU) ZOSTAŁ ZABEZPIECZONY I JEST WYSTARCZAJĄCY DO SKIEROWANIA SPRAWY DO PROKURATURY I SĄDU!
Z poważaniem,
Kancelaria Prawna Pro Bono
-------------------------------------
Wystraszona do razu im odpisałam: Nie powinno najpierw się uprzedzać iż coś takiego może zajść i jeśli nie zostaną pliki usunięte to będzie grzywna. A dopiero potem taka inf. tym bardziej iż jest to pobrane od innego chomika.
dostałam odp.
Informacje o tym iż nie można zamieszczać plików prawnie chronionych jest wymieniona w 3 miejscach w serwisie chomikuj.pl
Nie zastosował się Pan/Pani do tego - stąd też wezwanie.
-------------------------------------
Odpisałam: Nie jestem tak naprawdę w stanie zapłacić tak dużej kwoty w ciągu 7 dni, gdyż nie zarabiam czy jest możliwość rozłożenia tego na jakieś raty?
W odpowiedzi dostałam:
Tak.
Proszę o przesłanie następujących danych niezbędnych do sporządzenia Umowy Ugody która reguluje m.in. kwestie naprawienia szkody.
- nazwa chomika
- numer sprawy
- imię i nazwisko
- adres (ulica, kod pocztowy, miejscowość)
- nr. dowodu osobistego
- nr. PESEL
- nr. telefonu kontaktowego
- ilość rat
Z poważaniem,
Dział ochrony praw autorskich
Kancelaria Prawna Pro Bono
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 3/16
15-094 Białystok
-----------------------
Dodatkowo zapytałam się
TO ZNACZY, ŻE
UWAGA!!!! Z pewnych kontrowersyjnych powodów, jeżeli jesteś związany w jakikolwiek sposób z jakimikolwiek organizacjami rządowymi lub pozarządowymi do walki z piractwem komputerowym lub jakąkolwiek inną grupą spełniającą takie funkcje, a także jeśli po prostu jesteś pracownikiem tych grup - NIE MOŻESZ przeglądać jak i ściągać żadnych plików umieszczonych w folderach!!!! Jeśli będziesz przeglądał lub ściągał zamieszczone tam pliki a nie spełniał wszystkich powyższych warunków - złamiesz międzynarodowe prawo do prywatności (Internet Privacy Act podpisany w 1995), co będzie znaczyło, że NIE MOŻESZ rościć prawa do ukarania żadnych osób lub firm które przetrzymują tu swoje pliki, nie możesz także sądownie ścigać żadnej z tych osób, włączając w to jej rodzinę, przyjaciół oraz wszystkich innych, którzy korzystali z zamieszczonych materiałów. Pobierając pliki oświadczasz, że przeczytałeś powyższą informację i zgadzasz się z nią.
ORAZ
Wszystkie pliki w tym chomiku zostały zamieszczone informacyjnie. Od momentu ściągnięcia na dysk pliki należy usunąć w ciągu 24h. Wykorzystywanie ich w celach komercyjnych jest niezgodne z prawem. Autor chomika nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niezgodne z prawem wykorzystywanie zasobów znajdujących się w tym chomiku.
Z NICZEGO MNIE NIE ZWALNIA?
Na razie nic nie odp.
-------------------------------
Co powinnam teraz zrobić? W końcu przyznałam się do winy ale powiedziałam iż to było zachomikowane od kogoś. Do tego mają mój e-mail gdyż inaczej by mi nie udzielili odp. Żadnych innych inf. im nie podawałam.
Czy teraz mam skasować chomika, odpisać im na e-maila i zgodzić się na umowę czy udawać że nigdy nic takiego się nie stało? Czy czekać na rozwój sprawy? Ale co jeśli po tych 7 dniach zaczną mi naliczać odsetki?
Wiem, że każdy ma taki problem ale nie każdy im odp tak jak ja, więc co mi pozostaje zrobić zapłacić czy może jednak jeszcze poczekać? A może skonsultować się z jakimś prawnikiem?